Ο βελγικός Τύπος για τη βόμβα στον ΣΚΑΪ
Μια γρήγορη ματιά στο τι μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκεί για την έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην έκρηξη βόμβας στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Δευτέρας αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του Jarl Van der Ploeg για την De Morgen υπό τον τίτλο «Η σύνταξη ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από βομβιστική επίθεση».
Αφού περιγράφει τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την έκρηξη, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «ο ΣΚΑΪ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τους αριστερούς επικριτές του, δεν μεταδίδει με αντικειμενικό τρόπο την ειδησεογραφία και διατηρεί υπερβολικά επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα, οι πρώτες τρομοκρατικές οργανώσεις που εμφανίστηκαν μετά την πτώση της χούντας έτυχαν ευρύτατης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία η οποία έβλεπε τις επιθέσεις τους ως μια θεμιτή μορφή πολιτικής πάλης. Η παράδοση αυτή άρχισε να ‘’ξεφτίζει’’ μετά το 2004 λόγω της εξάρθρωσης των πλέον ενεργών τρομοκρατικών ομάδων, για να κάνει όμως σταδιακά την επανεμφάνισή της με την οικονομική κρίση του 2009. Η αναβίωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί παρά έναν ακραίο τρόπο εκτόνωσης της διάχυτης δυσαρέσκειας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για τις πολιτικές λιτότητας, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος προκειμένου να καταδείξει το αρνητικό κλίμα, επικαλείται και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων οι οποίες συχνά καταλήγουν σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία».
Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μερίδιο της ευθύνης για τις επιθέσεις σε βάρος του Τύπου βαρύνει και την κυβέρνηση, στον βαθμό που επιχειρεί να συγκαλύψει τις ειδήσεις που μπορεί να την εκθέτουν ενόσω πλησιάζουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 φιμώνοντας τις όποιες αντίθετες φωνές. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο αρθρογράφος, τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος εξαιτίας της κριτικής που άσκησαν σε βάρος του υπουργού Άμυνας. Όπως μάλιστα αναφέρει ο αρθρογράφος, ο ίδιος ο σταθμός ΣΚΑΪ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μποϋκοτάρει θεωρώντας τον προσκείμενο στην αντιπολίτευση, θεωρεί την κυβέρνηση συνυπαίτια για τη βομβιστική επίθεση: «Κυβερνητικά στελέχη και οι ελεγχόμενοι από αυτά προπαγανδιστικοί μηχανισμοί έφεραν τον σταθμό μας στο στόχαστρο», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο αρχισυντάκτης του σταθμού, «αλλά μετά τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συκοφαντίες τους», καταλήγει.
Αναφορά γίνεται τέλος και σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρεί κι αυτός την κυβέρνηση εν μέρει υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση εξαιτίας της «τοξικής ατμόσφαιρας» που έχει δημιουργήσει, με βάση την οποία η «δεξιά βία» γίνεται αντιληπτή ως χειρότερη από την «αριστερή βία».
Le Soir: «Επίθεση ενάντια στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα»
«Επίθεσηενάντια στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα» τιτλοφορείται ανταπόκριση του Fabien Perrier στη Le Soir, η οποία αναφέρεται στη χθεσινή έκρηξη βόμβας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού ομίλου ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή, η οποία προκάλεσε υλικές μόνο ζημιές, αποκαλύπτει την αυξανόμενη δυσπιστία του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στα ΜΜΕ, τα οποία κατηγορούνται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων παρά για την ενημέρωση.
Ο συντάκτης, αφού παραθέτει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και την έκφραση της ειλικρινούς συμπαράστασής του προς τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στον σταθμό, σχολιάζει ότι στην Ελλάδα οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, οι τράπεζες, οι δημόσιες εγκαταστάσεις και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια στόχους, γεγονός που μαρτυρά τη διαπιστωμένη έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στα ΜΜΕ της χώρας τους, η οποία καταδεικνύεται
και σε σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016.
Από την άλλη μεριά, συνεχίζει το δημοσίευμα, η αντιμετώπιση των εκπροσώπων του Τύπου – με το σλόγκαν ‘αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι’ να κυριαρχεί στις διαδηλώσεις – δείχνει, σύμφωνα με την καθηγήτρια κοινωνιολογίας και ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Κορωναίου, ότι οι Έλληνες έχουν την εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα προς όφελος αυτών που θέλουν να υποστηρίξουν και ότι τα κύρια ΜΜΕ βρίσκονται στην κατοχή ορισμένων μόνο οικογενειών.
Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο συντάκτης, εφευρέθηκε ακόμα και ειδικός όρος, η «διαπλοκή», για να περιγράψει αυτή τη διασύνδεση μεταξύ της οικονομικής σφαίρας, της πολιτικής και αυτής των ΜΜΕ, με την καχυποψία απέναντί της να έχει φθάσει στο απόγειό της με την έναρξη της ελληνικής κρίσης και να έχει ενισχυθεί από ορισμένες πολιτικές αποφάσεις.
Ωστόσο, καταλήγει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν, δεδομένου ότι στην κατάταξη των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα του 2018 σχετικά με την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 74η θέση. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και πρακτορειακής προέλευσης (Belga) δημοσίευμα στο RTBF, υπό τον τίτλο «Βόμβα μεγάλης ισχύος εκρήγνυται στην έδρα ενός ελληνικού ομίλου ΜΜΕ, κανένας τραυματίας».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr