Μικρό Πάπιγκο: Μικρή αρκούδα μπαίνει σε σπίτι και τρώει από χωνευτικό φυτό
Νεαρή αρκούδα συχνάζει στον κήπο σπιτιού στο Μικρό Πάπιγκο και τρέφεται με συγκεκριμένο φυτό. Σκέψεις για σύλληψη και ραδιοσήμανση του ζώου από την Καλλιστώ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Νεαρή αρκούδα, ηλικίας 2-3 χρόνων, κάνει αμέριμνη και ατρόμητη τις βόλτες τον τελευταίο μήνα στο Μικρό Πάπιγκο των Ιωαννίνων. Της αρέσει ιδιαίτερα να συχνάζει στον κήπο ενός σπιτιού, χωρίς να την φοβίζει τόσο η παρουσία των ενοίκων, όσο και του σκύλου. Μάλιστα τρέφεται με το φυτό δρακοντιά, ένα είδος που είναι τοξικό για τον άνθρωπο, αλλά βοηθά τις αρκούδες στην καλή χώνεψη. Είναι η άγνοια κινδύνου και το ορμή του νεαρού της ηλικίας της που κάνει την αρκούδα να κινείται άνετα, ενώ την βοήθησε αρκετά η καραντίνα, αφού η κίνηση κατοίκων στο χωριό ήταν ελάχιστη.
Πολίτες που την βλέπουν την φωτογραφίζουν καθημερινά και ενημερώνουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και την Δασική Υπηρεσία. Όπως είπε στο ethnos.gr, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει επέμβαση ώστε το ζώο να ακινητοποιηθεί και να ραδιοσημανθεί, με ειδικό κολάρο, έτσι ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της αρκούδας, καθώς το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου είναι βιότοπος για την καφέ αρκούδας και μάλιστα από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 500 ατόμων σε όλη τη χώρα, οι 40-50 αρκούδες ζουν στην Ροδόπη και οι υπόλοιπες στην Πίνδο.
Οι ειδικοί θέλουν να παρακολουθούν τις κινήσεις της νεαρής αρκούδας και να λάβουν σε επόμενη φάση μέτρα ώστε να την αποτρέψουν να πλησιάζει στον οικισμό (τρομάζοντάς την, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα), στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM. Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella). Εταίροι του έργου είναι οι Φορείς Διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας). Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο LIFE ARCPROM καλείται να διαχειριστεί, πάντα σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία.
Οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε προσέγγιση της αρκούδας, γενικά. Έτσι, τους ζητούν να μην πλησιάζουν τα ζώα, να μην τα ταΐζουν, να μην ρίχνουν σκουπίδια σε εξωτερικούς χώρους ή έξω από κάδους απορριμμάτων. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να επισκευάσουν τις περιφράξεις των μονάδων και των καλλιεργειών τους και να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ενώ οφείλουν να έχουν επαρκή φωτισμό. Σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα, οι πολίτες δεν πρέπει να τρέξουν πανικόβλητοι, ούτε να κινηθούν απειλητικά εναντίον του με πέτρες, ξύλα και κλαδιά, αντίθετα οφείλουν να μείνουν ακίνητοι και να οπισθοχωρήσουν αργά, αφήνοντας χώρο διαφυγής στο ζώο.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr