Χρυσοθήρες στην εποχή του κορονοϊού - Ψάχνουν τον θησαυρό των ανταρτών
Δεν κράτησαν τις αποστάσεις γιατί…είναι πολλά τα λεφτά. Όρμησαν στον ορεινό οικισμό της Κορομηλιάς στην Καλαμπάκα Τρικάλων, τρύπησαν τη γη και έψαξαν για τον θησαυρό των ανταρτών. Αυτή και άλλες πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας για λίρες, ράβδους χρυσού, διαμαντένιες εκκλησίες και αμύθητους θησαυρούς αγάδων και πασάδων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Άγνωστο είναι ποιοι, πότε και πώς ανέβηκαν στα 1150 μέτρα στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και του Κόζιακα, στο ορεινό θέρετρο της Κορομηλιάς, στα Τρίκαλα. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι αυτοί που τρύπησαν το βουνό, έψαχναν για θησαυρό από την εποχή του Εμφυλίου πολέμου. Έκρυψαν εκεί (;) -λέει- οι αντάρτες χρυσές λίρες και πεντόλιρα, κοσμήματα και χρήματα. Οι μόνιμοι κάτοικοι επισκέπτονται το γραφικό βλαχοχώρι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά αρκετοί έχουν ακούσει την ίδια ιστορία. «Ήταν κάποτε μια ομάδα ανταρτών που έκρυψαν εδώ μεγάλο θησαυρό….».
Και βρήκαν ευκαιρία, μέσα στην καραντίνα, κάποιοι επίδοξοι χρυσοθήρες να κάνουν την αναζήτησή τους. Μάλλον όμως δεν βρήκαν κάτι και εκνευρισμένοι αποχώρησαν. Όπως έκαναν παλιότερα και στην Γλυκομηλιά Τρικάλων, όπου πήγαν ένα βράδυ με αλυσοπρίονα και επιχείρησαν να ρίξουν τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας, το εσωτερικό του οποίου ήταν γεμάτο λίγες. Οι λίρες δεν βρέθηκαν και ο πλάτανος λαβώθηκε ανεπανόρθωτα.
Το έχει φαίνεται η περιοχή…Στα Τρίκαλα και γενικά στο θεσσαλικό κάμπο οργιάζουν οι θρύλοι για κρυμμένους θησαυρούς. Όλοι ψάχνουν, αλλά μόνο…ζημιές κάνουν. Η πιο γνωστή και επώνυμη ιστορία είναι αυτή του ελληνοαυστραλού, Βαγγέλη Δήμα, ο οποίος τήρησε τα νόμιμα και εξοπλισμένος με όλες τις άδειες και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ως άλλος Ιντιάνα Τζόουνς, ψάχνει για χρυσάφι στην Βασιλική, στην Βλαχάβα, στο σπήλαιο της Θεόπετρας και στη Χρυσαυγή. Στα Τρίκαλα πάντα, τόπο καταγωγής του.
Η περιπέτεια του Βαγγέλη Δήμα προκάλεσε ντελίριο στον ίδιο, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, έγινε μάλιστα θέμα μέχρι στο BBC, αλλά και στα τουρκικά κανάλια, που βρήκαν ευκαιρία να ζητήσουν…ποσοστό για λογαριασμό του τουρκικού κράτους, αφού ο θησαυρός ήταν του Αλή Πασά και περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους και χρυσές λίρες. Τριάντα τόνους ζυγίζει το χρυσάφι που ψάχνει αρχής γενομένης από το 2012 στην Βασιλική, όπου όμως το δωμάτιο βρέθηκε, αλλά αντί για κασέλες έκρυβε νερό, το οποίο εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα οι αγρότες της περιοχής για τις καλλιέργειές του. Ο Β. Δήμας δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε το 2015, αυτή τη φορά στη Χρυγαυγή και το 2017 στη Βλαχάβα. Όλες οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα και τώρα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, μελετά τους χάρτες του και θα επιστρέψει σε άλλες συντεταγμένες.
Κι αν ο Β. Δήμας στάθηκε τυχερός γιατί μπόρεσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες, δεν έχουν την ίδια τύχη οι 8 κληρονόμοι ηλικιωμένου εργάτη από την Χαλκίδα, που πριν κλείσει τα μάτια του, τους αποκάλυψε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου βρίσκεται κρυμμένος θησαυρός αξίας 120 δισ. ευρώ. Τα 12 σεντούκια περιέχουν 24.000 λίρες και πεντόλιρα, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, όπως αποκάλυψε ο παππούς. Ο θησαυρός είναι κρυμμένος σε βάθος μόλις ενός μέτρου, μήκους δύο και πλάτους τριών. Ιδιοκτήτης του χώρου είναι η Μητρόπολη Ιστιαίας, Χαλκίδας και Βορείων Σποράδων, που από το 2015 δεν συναινεί για την ανάσυρσή του, παρότι έχει λάβει μέχρι και εξώδικο.
Οι χρυσοθήρες εμπιστεύονται το νερό και τα…φίδια. Αυτά δείχνουν το δρόμο. Το γιατί τα φίδια συχνάζουν σε περιοχές με χρυσάφι δεν είναι γνωστό, εκείνοι ωστόσο επιμένουν: όπου υπάρχει νερό και φίδια, ψάξτε για χρυσό. Τα φίδια βρήκαν καταφύγιο σε ένα σπίτι στον Πλατύκαμπο Λάρισας, αλλά ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του επέμενε πως τα προσέλκυσε ο θησαυρός αμύθητης αξίας, που υπήρχε στα θεμέλια του και όχι τα αγριόχορτα που είχαν «πνίξει» την αυλή. Υποστήριζε πως χιλιάδες χρόνια πριν η περιοχή εκείνη ήταν θάλασσα και στο σημείο ναυάγησε ένα πλοίο με ράβδους χρυσού. Το πώς το έμαθε, είναι άλλη ιστορία. Πήρε ωστόσο άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία και το γκρέμισε. Οι ράβδοι δεν βρέθηκαν, αλλά του δόθηκε μια καλή ευκαιρία να κάνει ανακαίνιση εκ βάθρων.
Όπως πλήρη ανακαίνιση έκαναν πριν περίπου 10 χρόνια μια παρέα χρυσοθήρων που έσκαψαν στην κεντρική πλατεία των Γόννων Λάρισας για να βρουν τον θησαυρό που έκρυψαν οι αντάρτες, όταν ανατίναξαν ένα τρένο. Μέσα σε τρεις μέρες η πλατεία ξηλώθηκε και στις επόμενες τρεις ξανάνοιγε καινούργια και μάλιστα πιο μεγάλη και πιο σύγχρονη, όπως προέβλεπε η σύμβαση με το δημόσιο.
Ένας ηλικιωμένος -κατ΄άλλους ένα μέντιουμ- έδωσε τα ακριβή σημεία στη θέση Βρύση Σεϊντή στο όρος Σύμβολο, έξω από το Μυρτόφυτο Καβάλας, για την ανεύρεση της…διαμαντένιας εκκλησίας. Το μυστικό μοιράζονταν έξι άντρες από την Καβάλα, την Ξάνθη και τα Γιάννενα, που έσκαβαν για τρία ολόκληρα χρόνια μια σήραγγα μήκους 12 μέτρων μέσα στο βουνό και μάλιστα σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο. Με εκρηκτικά και βαγονέτα, έβγαζαν έξω τις πέτρες και παρότι οι ανιχνευτές μετάλλων χτυπούσαν συνεχώς, ο θησαυρός δεν βρίσκονταν. Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2011 ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 2016 καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης σε 11 χρόνια κάθειρξη με αναστολή.
Κι όσο στην ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας κάποιοι ψάχνουν την χρυσή γουρούνα με τα εφτά ολόχρυσα γουρουνάκια -ο θρύλος λέει ότι είναι θαμμένη κάτω από ένα αιωνόβιο δέντρο, αλλά για κακή τους τύχη έχει αμέτρητα τέτοια δέντρα- στο γειτονικό Κιλκίς, ο ιερέας, ο επίτροπος και 4 κάτοικοι του χωριού Φύσκα, έσκαψαν το 2011 το ιερό του ναού του Προφήτη Ηλία για να βρουν χρυσές λίρες. Ήταν σίγουροι πως οι λίρες είχαν θαφτεί εκεί, ενώ άλλοι που δεν τους πήραν μαζί τους, ειδοποίησαν την αστυνομία. Όλοι συνελήφθησαν και ο παπα-Βασίλης τέθηκε σε αργία από την μητρόπολη «μέχρι της πλήρους διευθετήσεως του εν λόγω θέματος».
Οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα νεκροταφεία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από τις επελάσεις χρυσοθήρων. Και τα απρόοπτα συνεχίζονται…Φεβρουάριος του 2011, ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ, τίποτα δεν τάραζε την ηρεμία στο Κουμαρίτσι Φθιώτιδας. Οι κάτοικοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και κανείς δεν άκουγε τις τσάπες που έσκαβαν στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής, ανάμεσα σε δύο έλατα. Ώσπου…η αξίνα έπεσε στο καλώδιο της ΔΕΗ που έδινε ρεύμα στο καμπαναριό της εκκλησίας και στην γειτονιά. Και όταν το χωριό βυθίστηκε στο σκοτάδι, αποκαλύφθηκε το μεγάλο μυστικό…οι δράστες πάντως είχαν γίνει καπνός, αφήνοντας πίσω τους τα εργαλεία τους και τον ανιχνευτή μετάλλων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr