Σύμη: Η δίκη για τον στρατιώτη που πέθανε από πυρετό συνεχίζεται αύριο
Ο 21χρονος πέθανε υπό συνθήκες που ερευνούνται. Ταυτόχρονα, αυτή η τραγωδία αναβιώνει μέσω νέων εξηγήσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η εκδίκαση από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου της υπόθεσης θανάτου του 21χρονου Ορέστη Παπαγεωργίου, ο οποίος απεβίωσε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί της Σύμης, συνεχίστηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου. Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκονται δύο γιατροί οι οποίοι –πρωτόδικα- είχαν κριθεί ένοχοι και άσκησαν έφεση προκειμένου να μειώσουν ή ακόμα και να «εξαφανίσουν» την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
Η υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 9 Νοεμβρίου διεκόπη για χθες, οπότε και ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και ενός μάρτυρα υπεράσπισης. Αργά χθες το απόγευμα το δικαστήριο διέκοψε και εντός της Παρασκευής αναμένεται να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Και δεν είναι η πρώτη διακοπή για αυτή την υπόθεση…
Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έπειτα από πολλές διακοπές, (η δίκη ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017), αλλά και μια μεγάλη ακροαματική διαδικασία, έκρινε ενόχους μία νευροχειρουργό του Νοσοκομείου της Ρόδου που υπηρετούσε τότε και έναν ειδικευόμενο παθολόγο, ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο Νοσοκομείο της Ρόδου την επίμαχη χρονική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, η νευροχειρουργός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή και ο ειδικευόμενος παθολόγος σε 18 μήνες φυλάκιση επίσης με τριετή αναστολή. Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση και για τους δύο, λαμβάνοντας υπόψη τη συνυπευθυνότητά τους στην υπόθεση, ενώ στο σκεπτικό περιλαμβάνεται επίσης και αναφορά στο ότι άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως έφεραν αντίστοιχη ευθύνη δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τι συνέβη στον Ορέστη
Ο νεαρός υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης και άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού στις 23 Μαρτίου 2011. Μάλιστα, ο πυρετός που παρουσίασε υποχρέωσε, έπειτα από δύο μέρες, τους αρμόδιους της μονάδας να τον μεταφέρουν στη Ρόδο για περαιτέρω νοσηλεία.
Στη Ρόδο, από τα όσα είχαν γίνει γνωστά, φαίνεται να επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου -αφού οι γιατροί τον εξέτασαν- του έδωσαν ιατρικές συμβουλές και αφού δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό, όπως τον διαβεβαίωσαν. Σύμφωνα με τη rodiaki.gr του συνέστησαν να επιστρέψει στο στρατιωτικό νοσοκομείο και να ξεκουραστεί για να συνέλθει.
Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή τη φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!
Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στη συνέχεια εκτάκτως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.
Οι συγγενείς, μιλούν για λάθη και παραλείψεις, που τελικά κόστισαν τη ζωή στο νεαρό παιδί. Από τις πρώτες μέρες της δημοσιοποίησης της υπόθεσης ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος είχε παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους, για το θάνατο του 21χρονου στρατιώτη.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr