Επτά βήµατα πιο κοντά στην απόκτηση ιθαγένειας
Στο νέο τεστ πολιτογράφησης οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 από 30 ερωτήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απλούστερες διαδικασίες πολιτογράφησης και τέλος στην ταλαιπωρία για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από οµογενείς και ειδικά όσους προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ προβλέπει νοµοσχέδιο που επεξεργάστηκε η Ειδική Γραµµατεία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2019.
Σύµφωνα µε πληροφορίες:
- Αναµορφώνεται το τεστ πολιτογράφησης(γλώσσα, γνώσεις γεωγραφίας, Iστορίας, πολιτικών θεσµών, πολιτικής πραγµατικότητας) µε το οποίο οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 από 30 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από ένα σύνολο 300 συγκεκριµένων ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιµες σε σχετική ιστοσελίδα προσβάσιµη σε όλους. Με το παλαιό σύστηµα µπορούσε κάθε επιτροπή να θέτει και τις πιο απίθανες ερωτήσεις.
- Θεσµοθετείται ειδικό, ενιαίο πανελλαδικά, τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να µην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης.
- Μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ.
- Σε ευθυγράµµιση της νοµοθεσίας και συµµόρφωση µε το ευρωπαϊκό θεσµικό πλαίσιο, παρέχεται ιθαγένεια σε ηλικιωµένους, πρόσωπα µε νοητική υστέρηση, βαριά ψυχική ασθένεια, και θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για ευάλωτες και ειδικές οµάδες πληθυσµού.
- Προκειµένου να µειωθούν οι καθυστερήσεις στην πολιτογράφηση που ξεπερνά και τα δύο χρόνια, οµογενοποιούνται οι ∆ιευθύνσεις Αστικής Κατάστασης των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων, υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών και µετονοµάζονται σε Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Ιθαγένειας. Καταργείται το Τµήµα Πολιτογράφησης Οµογενών της Κεντρικής ∆ιεύθυνσηςΙθαγένειας του υπουργείου, που έως τώρα έπρεπε να ανταλλάσσει αλληλογραφία επί µήνες µε τις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις.
- Εγπιαιχειρείται να τεθούν στοιχειώδεις κανόνες την απόδοση ιθαγένειαςσε οµογενείς που ζουν εκτός Ελλάδας και οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν µέσα από έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο και µια σειρά πιστοποιητικών και εγγράφων ότιένας πρόγονός τους ήταν Ελληνας. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες που εφαρµόζονται δεν είχαν περιγραφεί σε νόµο και αυτό έχει ως αποτέλεσµα ναπαρουσιάζονται αντιφατικές προσεγγίσεις ανά περιοχή και ανά περίοδο, αλλά και πιθανές εστίες διαφθοράς.
- Με στόχο να σταµατήσει η ταλαιπωρία των οµογενών από την πρώην ΕΣΣ∆, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τη δεκαετία, προβλέπεται ότι όσοι διαµένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του πότε ήρθαν στη χώρα, θα εξετάζονται στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της ταλαιπωρίας είναι η διαδικασία που προβλέπεται για τους οµογενείς από την πρώην ΕΣΣ∆, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα µετά το 2001. Αυτοί θα έπρεπε να ταξιδέψουν στη χώρα προέλευσης και να περάσουν εκεί από την Ειδική Επιτροπή, που αποτελείται από τον πρόξενο, έναν αστυνοµικό κ.λπ.
Διαβάστε ακόμη
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr