Αγκινάρα: Η τρυφερή καρδιά ενός λουλουδιού
Όταν είναι φρέσκια, έχει άλλη χάρη. Χαρείτε την, λοιπόν τώρα την άνοιξη, που είναι η εποχή της, είτε μαρινάτη, είτε μαγειρεμένη.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η καλύτερη περίοδος για να την απολαύσουμε είναι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Γι’ αυτό και η αγκινάρα πρωταγωνιστεί στα πασχαλινά μαγειρέματα, κυρίως σε πιάτα με αρνί ή ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι γνωστή στους Έλληνες από την αρχαιότητα με το όνομα κινάρα. Είναι πικρό λαχανικό και η κύρια ουσία που της δίνει αυτή τη γεύση είναι η κιναρίνη. Αυτή προκαλεί μια αντίδραση στους γευστικούς μας κάλυκες και ό,τι φάμε μαζί με αγκινάρα μάς φαίνεται πιο γλυκό. Γι’ αυτό θέλει συνδυασμούς με απαλά λαχανικά ή με ζυμαρικά.
Ακόμα και το ταίριασμα με κρασί είναι πολύ δύσκολο, μόνο ένα λευκό με υψηλή οξύτητα μπορεί να σταθεί στο πλάι της. Στη Μεσόγειο καλλιεργούνται πάνω από 10 ποικιλίες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 2 βασικές, τη μεγάλη πράσινη αγκινάρα Ιρίων και τη μικρότερη ελαφρώς μοβ αγκινάρα Αττικής. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια και παραγωγή αγκινάρας γίνεται στα Ίρια της Αργολίδας και είναι προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ. Ιδιαίτερη είναι η άγρια αγκινάρα της Τήνου με τη μοναδική της γεύση αλλά και οι άγριες αγκινάρες της Κέρκυρας και της Κρήτης.
Δύο ιδέες με αγκινάρες
Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr