5 πράγματα που ίσως να μην ξέρεις για τα κάστανα και 1 συνταγή
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ένα πιάτο με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους καρπούς του χειμώνα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
- Η δομή του αμύλου του κάστανου μοιάζει πολύ με αυτή του κριθαριού, γι’ αυτό και σε πολλές περιοχές πειραματίστηκαν με τη ζύμωση του κάστανου και την παρασκευή μπίρας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, μια ελληνική ζυθοποιία από τη Λάρισα είναι η πρώτη που έφτιαξε το 2019 και εδώ στην Ελλάδα αυτή την μπίρα.
- Το 1854 ο κυβερνήτης της Τζένοβα υποχρέωσε όλους τους ντόπιους να φυτεύουν κάθε χρόνο τέσσερα δέντρα: μία μουριά, μία συκιά, μία ελιά και μία καστανιά. Όσο έχουμε κάστανα, έχουμε ψωμί να φάμε, έλεγαν χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα; Οι καλλιέργειες με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκαν και στη Σαρδηνία και τα κάστανα της Τζένοβα είναι από τα πιο φημισμένα.
- Κοντά στην Αίτνα στη Σικελία βρίσκεται η αρχαιότερη και μεγαλύτερη καστανιά του κόσμου. Με διάμετρο κορμού 60 σχεδόν μέτρα και ηλικία μεταξύ 2.000 και 4.000 χρόνων, εντυπωσιάζει με το μέγεθος των κορμών της που μοιράζονται τις ίδιες ρίζες και τον όγκο της. Την ονομάζουν «Καστανιά των 100 αλόγων», αφού γύρω στο 1470, στη διάρκεια μιας καταιγίδας, 100 άλογα με τους αναβάτες τους προστατεύτηκαν κάτω από τα φυλλώματά της. Στη νότια Ισπανία βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο και αρχαιότερο δέντρο του κόσμου, μια καστανιά με διάμετρο 14 μέτρα και ηλικία 1.000 περίπου χρόνων.
- Οι πρώτοι καστανάδες ξεκίνησαν να ψήνουν κάστανα στους δρόμους της Ρώμης από το 1500 μ.Χ. με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και σήμερα, πάνω σε ένα μαντεμένιο ταψί με τρύπες.
- Τα κάστανα είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C.
Τα κάστανα καλλιεργούνται ευρέως στην Κίνα και στην Ιαπωνία και είναι από τα πιο αγαπητά υλικά για μαγείρεμα. Γι’ αυτό σκέφτηκα να σας προτείνω μια κινέζικη συνταγή, σχεδόν απρόβλεπτη αλλά με πολύ βατή γεύση που δεν θα ξενίσει κανέναν.
Κινέζικο χοιρινό με κάστανα
Για 4 μερίδες
Yλικά:
- 800 γρ. χοιρινή σπάλα ή πανσέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 πράσα κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 200 ml λευκό κρασί
- 200 ml σόγια σος
- 4-5 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 4-5 κουτ. σούπας ριζόξιδο ή μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
Εκτέλεση:
Βάλτε στο σκεύος (γουόκ ή κατσαρόλα) το ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, τα πράσα και το σκόρδο. Αφήστε τα για 4-5 λεπτά και μετά ρίξτε τα κομμάτια του χοιρινού. Συνεχίστε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε τη σόγια σος, το κρασί, την κανέλα και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά σε χαμηλή ένταση. Ρίξτε μετά τα κάστανα, το ριζόξιδο, τη ζάχαρη και 200 ml νερό και συνεχ ίστε το μαγείρεμα για 25 λεπτά ακόμα. Ξεσκεπάστε το σκεύος και αφήστε το φαγητό στην εστία μέχρι να γλασάρει.
Σερβίρετε με μπασμάτι ή άλλο μακρύκοκκο ρύζι. Στα υλικά δεν περιλαμβάνεται το αλάτι, γιατί η ποσότητα της σόγιας σος είναι αρκετή για να δώσει την απαιτούμενη αλμυρή γεύση.
Δημοσιεύθηκε στο eatme Iανουαρίου. Το περιοδικό eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr