Πώς καθαρίζουμε εύκολα το αβοκάντο
Είναι φοβερά θρεπτικό και μπορεί να αξιοποιηθεί με χίλιους δυο τρόπους· πρώτα όμως θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κουκούτσι και τη φλούδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και αποθήκη καλών λιπαρών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι και νόστιμο. Δεν θέλει και πολύ, λοιπόν για να καταλάβει κανείς γιατί αυτό το πράσινο τροπικό φρούτο με το ωοειδές σχήμα και τη βουτυράτη, κρεμώδη σχεδόν υφή, έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Ορεκτικότατο σκέτο, με λίγο λεμόνι και αλάτι, το αβοκάντο μπαίνει σε σάντουιτς και απλώνεται σε φρυγανισμένο ψωμί του τοστ, δίνει χρώμα και γεύση σε σαλάτες και σε ζυμαρικά, αποτελεί τη βάση για πολλά διαφορετικά ντιπ ‒με πιο χαρακτηριστικό το μεξικάνικο γουακαμόλε που κρατάει από την εποχή των Αζτέκων‒ κι αντικαθιστά το βούτυρο και το λάδι σε ποικίλες συνταγές.
Πώς όμως το καθαρίζουμε; Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα:
Διαλέγουμε ένα ώριμο αβοκάντο (θα πρέπει όταν το πιέσουμε ελαφρά με το δάκτυλό μας να είναι σχετικά, όχι υπερβολικά, μαλακό). Στην περίπτωση που είναι πιο σκληρό από το επιθυμητό, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ωρίμανσης, το αφήνουμε για μια μέρα εκτός ψυγείου σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο.
Μ’ ένα μαχαίρι του σεφ ή κάποιο άλλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τον καρπό ‒η λεπίδα θα πρέπει να φτάσει σε όλα τα σημεία μέχρι το κουκούτσι‒ και χωρίζουμε τα δύο κομμάτια στρίβοντάς τα προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Είτε καρφώνοντάς το με το μαχαίρι είτε με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε το κουκούτσι (αν το αβοκάντο είναι ώριμο θα αφαιρεθεί πολύ εύκολα) και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας ξεκολλάμε τη σάρκα από τη φλούδα.
Ανάλογα με τις ανάγκες της συνταγής, είτε το κόβουμε σε φέτες ή σε κύβους, είτε το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
Αφού το κόψουμε, για να μην οξειδωθεί και χάσει το χρώμα του, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου. Αν πρόκειται να το βάλουμε σε σαλάτα, καλό είναι να το κόψουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την σερβίρουμε.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr