5 ιδιαίτερα προϊόντα με μαστίχα που αξίζει να ανακαλύψετε
Αποτυπώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της αρωματικής φυσικής ρητίνης, η οποία συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μπορεί οι θεραπευτικές της ιδιότητες να ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, αλλά για πολλούς αιώνες η μαστίχα δεν χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική. Κι όταν μπήκε τελικά στην κουζίνα, συνδέθηκε περισσότερο με την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Το δάκρυ του χιώτικου μαστιχόδεντρου αρωμάτισε γιορτινά ψωμιά, τσουρέκια, μπισκότα, κρέμες και κυρίως το πολυαγαπημένο παγωτό καϊμάκι, στο οποίο, πέρα από τη γεύση, προσδίδει και τη «μαστιχωτή» υφή.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται και με άλλους, πολλές φορές απρόσμενους, τρόπους, σε διάφορα κι αρκετά ετερόκλητα σύγχρονα προϊόντα, από τον ελληνικό καφέ και το μέλι μέχρι τις σάλτσες και τα αλμυρά αλείμματα, τα ζυμαρικά, τα τυριά ή τα αναψυκτικά, προσθέτοντάς τους το χαρακτηριστικό της άρωμα και λειτουργώντας ως σφραγίδα ελληνικότητας.
1. Μέλι με μαστίχα Χίου & κανέλα Κεϋλάνης (Οικογένεια Αλαμπασύνη)
Παιδιά μελισσοκόμων, η Χριστίνα και ο Θοδωρής Αλαμπασύνης, πάνε την οικογενειακή παράδοση ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με τη Νάντια Μαυρίλα ακολουθούν τη διαδικασία της νομαδικής μελισσοκομίας, εκμεταλλευόμενοι τη βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας, από τις πλαγιές του Ολύμπου και την ορεινή Πελοπόννησο μέχρι τις ακτές των νησιών του Ιονίου. Παράγουν μέλι φρέσκο, αγνό, φτιαγμένο με αγάπη και σεβασμό στη φύση.
Ως νέοι άνθρωποι, με δυναμισμό και ανησυχίες, συμπληρώνουν την γκάμα τους με μέλι «ενισχυμένο» με άλλες ουσίες, που είναι γνωστές για τα οφέλη τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Η προσθήκη μαστίχας Χίου & κανέλας Κεϋλάνης στο συγκεκριμένο προϊόν, εκτός από τις επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες αυτών των δύο ισχυρών πρώτων υλών, δημιουργεί μια γεύση πολλαπλά αρωματική, που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική.
Το βρήκαμε στα Nora’s Deli, Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 2103389349 / Οι Συμπέθεροι, Στουρνάρη 14 και Νοταρά 2, Εξάρχεια, τηλ. 2103836661 / Πανδαισία, Αγ. Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106017731. Πληροφορίες για τα υπόλοιπα σημεία πώλησης στο www.alabasinis.gr.
2. Μαλακό τυρί με γεύση μαστίχα και σουμάκ (Τυροκομείο Κρεβασάρα)
Το Τυροκομείο Κρεβασάρα, που βρίσκεται στην Άνδρο, φέρνει πλέον στην ελληνική αγορά τυποποιημένα τα παραδοσιακά τυριά του νησιού, χωρίς όμως να σταματά εκεί. Ευφάνταστος και ανήσυχος τυροκόμος, ο Νίκος Ασούτης βάζει την προσωπική του σφραγίδα σ’ αυτό το μαλακό τυρί με το υποκίτρινο χρώμα, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα και μαστιχέλαιο, με επικάλυψη σουμάκ. Πρόκειται για ένα νόστιμο και ευγενικό τυρί, με διακριτικό άρωμα μαστίχας και γεύση ελαφρώς υπόξινη από το λεμονώδες σουμάκ.
Ιδιαίτερο αρωματικά, είναι ένα τυρί με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, που τρώγεται μεν θαυμάσια μόνο του, αλλά μπορεί παράλληλα να εμπλουτίσει με τα λεπτά του αρώματα πολλές παρασκευές. Προσθέστε το σε γέμιση για πίτες, σε σαλάτες, σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ριζότο.
Το βρήκαμε στα Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, τηλ. 2103628738 / Nora’s Deli, Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 2103389349 / Τυριά-Βούτυρα Καρατζά, Αθηνάς 57, τηλ. 2103211536 / Παντοπώλιον, Δημητρακοπούλου 34, Κουκάκι, τηλ. 2103254890 / Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, τηλ. 2109918730.
3. Κατσαρές ταλιατέλες με μαστίχα (Χιώτικο Κελλάρι)
Ο σεφ Νίκος Κωνσταντουλάκης άφησε πριν από 20 χρόνια την Αθήνα, για να στήσει την οικοτεχνία των ονείρων του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο. Έτσι γεννήθηκε μια σειρά από πρωτότυπα ζυμαρικά, τα οποία εμπλουτίζονται με προϊόντα που καλλιεργεί στο οικογενειακό κτήμα ή προμηθεύεται από άλλους παραγωγούς του νησιού. Και από αυτά, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εμβληματικότερα προϊόντα της Χίου, η μαστίχα και τα μανταρίνια.
Οι κατσαρές ταλιατέλες με μαστίχα ανήκουν σε αυτά τα πρωτοποριακά υλικά που ιντριγκάρουν έναν μάγειρα να διευρύνει τη φαντασία του, γιατί μπορεί να τρώγονται θαυμάσια με μια σάλτσα ντομάτας, αλλά το ιδιαίτερο άρωμά τους ζητά πιο ρηξικέλευθους συνδυασμούς. Άσπρες σάλτσες με φρέσκα, κρεμώδη, ξινούτσικα τυριά, φρούτα, ελιές, λαχανικά παίρνουν άνετα τη θέση τους στην παλέτα.
Τις βρήκαμε στο Chiosshop, Φωκίωνος 4 & Γούναρη 41, Πειραιάς, τηλ. 2104121222, και Ναυαρίνου 6 & Καποδιστρίου 16, Πειραιάς, τηλ. 2104101241.
4. Ελληνικός καφές με μαστιχέλαιο Χίου (Mastihashop)
Δικαιωματικά, σε μια παρουσίαση με προϊόντα μαστίχας, η μερίδα του λέοντος ανήκει στο Mastihashop, αυτόν τον σύγχρονο ναό της χιώτικης μαστίχας, που κατάφερε να αναδείξει τον πολιτισμό της φυσικής αυτής ρητίνης σε εμάς αλλά και στους ξένους επισκέπτες της χώρας, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία μονοθεματικών μαγαζιών.
Ο ελληνικός καφές με μαστιχέλαιο Χίου είναι αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας του Mastihashop με τα καφεκοπτεία Λουμίδη. Μέσα σε αυτό το μπλε φακελάκι των 100 γραμμαρίων συναντιούνται δύο προϊόντα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία: ο ελληνικός καφές μαζί με το λεπτό, αλλά βαθύτατα επιδραστικό, άρωμα της χιώτικης μαστίχας. Στην ίδια σειρά ροφημάτων θα βρούμε και καφέ Ανατολής, τσάγια και σοκολάτες, όλα μεταμορφωμένα από το άρωμα της μαστίχας.
Τον βρήκαμε στο Mastihashop, Πανεπιστημίου 6 & Κριεζώτου, Αθήνα, τηλ. 2103614683.
5. Υποβρύχιο μους μαστίχα (Mastihashop)
Άλλο ένα σύμβολο ελληνικότητας αναβιώνει από το Mastihashop, και μάλιστα σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή από αυτήν που το γνωρίσαμε. Αυτό που εκτίμησα ιδιαίτερα στο υποβρύχιο μους είναι η υφή του. Πραγματικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με τον εκσυγχρονισμό όχι απλώς ενός παραδοσιακού γλυκού, αλλά ενός γλυκού από τα ιερά τέρατα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Με τη μορφή μους, είναι τόσο αφράτο, απαλό και μαλακό, που μας διευκολύνει να το απολαύσουμε λιώνοντάς το στο στόμα μαζί με το λίγο νερό που συγκρατεί το κουτάλι.
Από την άλλη, χάρη στην υφή του, βρίσκει πολλές άλλες χρήσεις στη ζαχαροπλαστική, καθώς στην ουσία μιλάμε για μια εξαιρετικά ευωδιαστή και αφράτη ζαχαρόπαστα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη γλυκών (frosting), είτε αυτούσια είτε με την προσθήκη κάποιου κρεμώδους λευκού τυριού.
Το βρήκαμε στο Mastihashop, Πανεπιστημίου 6 & Κριεζώτου, Αθήνα, τηλ. 2103614683.
Aπό την Άρτεμη Χάλαρη
Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr