Νιόκι, τα ζυμαρικά πατάτας που γίνονται στη στιγμή - Συνταγές και (παράξενες) ιστορίες
Ανακαλύψτε τα νιόκι, τα ιταλικά ζυμαρικά πατάτας που ετοιμάζονται στη στιγμή. Δείτε συνταγές και ασυνήθιστες ιστορίες πίσω από την κατανάλωσή τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Οι πρόγονοι των νιόκι, από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ρώμη, όταν φτιάχνονταν από απλά υλικά, όπως αλεύρι και νερό, και έθρεφαν τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Η σημερινή τους μορφή, βασισμένη πρωτίστως στην πατάτα και δευτερευόντως στο αλεύρι, διαμορφώθηκε πολύ αργότερα—μετά τον 16ο αιώνα—όταν οι πατάτες εισήχθησαν στην Ευρώπη και υιοθετήθηκαν σταδιακά σε πολλές τοπικές συνταγές. Με τα χρόνια τα νιόκι εξελίχθηκαν σε ένα κλασικό comfort food, αγαπημένο για την απαλή υφή, τη ευκολία και την απλότητά του, που προσφέρει καθησυχαστική απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Σήμερα τα νιόκι δεν αποτελούν μόνο σύμβολο του ιταλικού τραπεζιού: έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αργεντινή, οι ΗΠΑ και πέρα, κατακτώντας τραπέζια τις κουζίνες τους με την ευελιξία και τη ζεστή, σπιτική τους γεύση.

Το παράξενο έθιμο να τρως νιόκι κάθε 29 του μήνα
Ειδικά στην Αργεντινή και στην Ουρουγάη υπάρχει το διατροφικό έθιμο της κατανάλωσης νιόκι στις 29 κάθε μήνα, πράγμα που θεωρείται γούρι. Ένας θρύλος και μια πιο πεζή πραγματικότητα κρύβονται πίσω από την παράξενη αυτή η αργεντίνικη συνήθεια. Ο θρύλος σχετίζεται με τον Άγιο Παντελεήμονα και υποστηρίζει ότι στις 29 Ιουλίου βρέθηκε φιλοξενούμενος μιας φτωχής οικογένειας που, προκειμένου να τον περιποιηθεί, του πρόσφερε το πενιχρό της γεύμα με νιόκι. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Άγιος ευλόγησε τη σοδειά τους και η καλή οικογένεια την επόμενη μέρα βρήκε κέρματα κάτω από τα πιάτα της –σύμβολα μιας καλής και τυχερής χρονιάς. Η αλήθεια φαίνεται να είναι κάπως πιο σκληρή. Οι Ιταλλοί μετανάστες που έφεραν και το πιάτο στη χώρα, φτωχοί και κακοπληρωμένοι, όταν ο μήνας έφτανε στο τέλος τους, έψαχναν τις πιο χορταστικές και συνάμα οικονομικές λύσεις για φαγητό πιο απλή προέλευση. Τα νιόκι, αποτελούμενα από βασικά υλικά όπως πατάτες και αλεύρι, ήταν ένα πρακτικό και χορταστικό γεύμα που μπορούσε να φτιάξει κανείς πριμένοντας την ημέρα πληρωμής του, την πρώτη του μήνα
Νιόκι του σούπερ μάρκετ και νιόκι σπιτικά
Τα έτοιμα, φρέσκα νιόκι, που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, είναι από τις πλέον εύκολες λύσεις για γρήγορο φαγητό μεσοβδόμαδα καθώς είναι έτοιμα σε 2'-4' ανάλογα τη μάρκα τους. Ωστόσο και τα σπιτικά νιόκι μπορει να έχουν ένα χρόνο αναμονής (μέχρι να βράσουν οι πατάτες δηλαδή) αλλά τεχνικά δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ούτε έχει έξτρα αναμονή η ζύμη τους.

Συνταγή για σπιτικά νιόκι
Υλικά: 500 γρ. πατάτες, 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 αυγό χτυπημένο, αλάτι, άσπρο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Βράζετε τις πατάτες και μόλις κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζετε. Τις λιώνετε καλά και τις ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε το αλεύρι, το αυγό, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Αλευρώνετε τα χέρια σας και παίρνοντας λίγη ποσότητα ζύμης κάθε φορά πλάθετε μικρούς κυλίνδρους. Στη συνέχεια τα πιέζετε με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού στην επιφάνειά τους ώστε να δημιουργήσετε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Βάζετε άφθονο, αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε τα νιόκι λίγα λίγα για 3'-5'. Τα νιόκι είναι έτοιμα μόλις τα δείτε να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα ή σουρωτήρι ώστε να φεύγουν τα νερά. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο σκεύος σερβιρίσματος και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα.

Συνταγή για νιόκι με σπανάκι, μπλε τυρί και καρύδια
Πιάτο του 20λεπτου, κατάλληλο για δείπνο έπειτα από μια κοπιαστική μέρα στη δουλεία, που δεν έχεις όρεξη για πολλά πολλά και επιπλέον πεινάς σα λύκος. Η συνταγή εδώ.

Συνταγή για πανεύκολα νιόκι αλά κρεμ με ζαμπόν
Εύκολη και γρήγορη όπως τα περισσότερα πιάτα που στηρίζονται στα φρέσκα, έτοιμα νιόκι των σούπερ μάρκετ, η συνταγή αυτή γεμάτη γεύση είναι ιδανική για τις καθημερινές. Δείτε την πατώντας εδώ.
Συνταγή για νιόκι με μανιτάρια
Υλικά: 500 γρ. νιόκι έτοιμα, φρέσκα ή σπιτικά, 400 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες, 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ποτηράκι λευκό κρασί, 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζετε τα νιόκι για 2'-4' σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 2' να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα όσο χρειαστεί μέχρι τα μανιτάρια να χάσουν τα υγρά τους. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και 2/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ρίχνετε και το τυρί και ανακατεύετε να δέσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνετε μέσα τα νιόκι στραγγισμένα, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



