Γεύση και υγεία - Διατροφικοί θησαυροί σε ένα μπολάκι κολοκύθα
Καθώς φθινοπωριάζει, η κολοκύθες κάνουν όλο και συχνότερα την εμφάνισή τους στο τραπέζι -γλυκές, βελούδινες και γεμάτες θρεπτικά δώρα. Μέσα σε ένα απλό μπολάκι, κρύβεται μια πραγματική πηγή ευεξίας: βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό και χαρίζουν ενέργεια.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Η κολοκύθα, ο χρυσός, πληθωρικός, καρπός που πρωταγωνιστεί στο φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο τραπέζι, συγγενής του πεπονιού και μέλος της οικογένεια Cucurbitaceae, δεν προικίζει μόνο τα πιάτα μας με γεύση, είναι και γεμάτος διατροφικές χάρες. Αν και το πιο γνώριμο χρώμα της είναι το ζωηρό πορτοκαλί, η φύση δεν τσιγκουνεύεται τις αποχρώσεις της: υπάρχουν ποικιλίες σε κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, ακόμη και λευκό. Η κολοκύθα καλλιεργείται εδώ και αιώνες όχι μόνο για τη γλυκιά, βελούδινη σάρκα της, αλλά και για τους τραγανούς, πολύτιμους σπόρους της — δύο διατροφικοί θησαυροί μέσα σε έναν μόνο καρπό.
Πίσω από τη χαρακτηριστική γεύση και την απαλή της υφή, κρύβεται ένα πυκνό θρεπτικά τρόφιμο με ελάχιστες θερμίδες, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή χωρίς περιττά λιπαρά.
Όσα κρύβει ένα μπολ (περίπου 245–250 γρ.) βρασμένης κολοκύθας
- περίπου 120 θερμίδες
- 4,3 γρ. πρωτεΐνης
- 29–30 γρ. υδατανθράκων, εκ των οποίων περίπου 6,5 γρ. είναι φυτικές ίνες
- 0,4 γρ. λιπαρών
- Εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο
- Πλούσιο συνδυασμό βιταμινών, όπως οι Α, C και Ε, καθώς και φολικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και παντοθενικό οξύ.
Η δύναμη της βιταμίνης Α και των καροτενοειδών
Μόλις 100 γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν σχεδόν το 250% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, λιποδιαλυτή βιταμίνη με καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο β-καροτένιο, φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η κολοκύθα περιέχει ακόμη πολύτιμες ουσίες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

> Δείτε επίσης: Συνταγή για ατομικά κέικ με κολοκύθα
Οι πολύτιμοι σπόροι
Αξίζει να μην αγνοούμε και τους σπόρους της κολοκύθας –τον γνωστό μας πασατέμπο. Δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν περίπου 5 γρ. λιπαρών, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι αποτελούν επίσης μια συμπυκνωμένη πηγή πρωτεϊνών και μετάλλων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο – στοιχεία που ενισχύουν τη μυϊκή λειτουργία, την ενέργεια και την υγεία του ανοσοποιητικού.
Η κολοκύθα στην ελληνική κουζίνα
Στην ελληνική κουζίνα, η κολοκύθα έχει τη δική της ξεχωριστή θέση. Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε για αρωματικές κολοκυθόπιτες, γλυκές ή αλμυρές, και γλυκό του κουταλιού. Τελευταία γίνεται τα πάντα: από σούπα βελουτέ και πουρές, μέχρι κέικ και γλυκίσματα.
Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



