Τα λαζάνια του Σαββατοκύριακου – Τέσσερις πληθωρικές συνταγές για τραπέζια που καλοπερνούν
Τα Σαββατοκύριακα είναι αλλιώς, όταν στρώνονται τραπέζια με ξεχωριστά φαγητά που μαζεύουν γύρω φίλους και οικογένεια.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Τα Σαββατοκύριακα είναι αλλιώς όταν στρώνονται τραπέζια που μαζεύουν γύρω φίλους και οικογένεια. Και αν υπάρχει ένα φαγητό που ξέρει να ξεχωρίζει, να υπόσχεται απόλαυση και να μοιράζει χαμόγελα στα μέλη της παρέας με το που εμφανίζεται στο τραπέζι, αυτό είναι τα λαζάνια. Πληθωρικά, γεμάτα στρώσεις ακαταμάχητων υφών και γεύσεων, προσφέρονται για αμέτρητους συνδυασμούς υλικών –από τις κλασικές και αγαπημένες εκδοχές με κιμά και μπεσαμέλ μέχρι πιο δημιουργικές επιλογές με λαχανικά και τυριά που δεν έχουν ανάγκη το κρέας για να κερδίσουν το στοίχημα της γεύσης.

Συνταγή για λαζάνια με πλούσια γέμιση από κιμά και μπεσαμέλ, για τους λάτρεις των κλασικών εδεσμάτων
Υλικά: 12 πλάκες λαζάνια, 350 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 150 γρ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα, λίγη ζάχαρη, 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 150 γρ. κασέρι τριμμένο, 4 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική, 2 αυγά, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα ή τα ντοματάκια, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 35 λεπτά. Αναμειγνύετε σε μπολ τα τριμμένα τυριά. Χωρίζετε τη μπεσαμέλ σε δύο μέρη. Απλώνετε μια μικρή ποσότητα από το πρώτο μέρος σε ορθογώνιο ταψάκι και καλύπτετε με τέσσερις πλάκες λαζάνια. Συνεχίζετε με λίγη μπεσαμέλ, μια στρώση κιμά και πασπαλίζετε με τυριά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Χτυπάτε το δεύτερο μέρος της μπεσαμέλ με τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα υπόλοιπα τυριά και λίγο αλατοπίπερο, και απλώνετε το μείγμα στην επιφάνεια του φαγητού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Συνταγή για λαζάνια με μανιτάρια και λουκάνικα, για δυνατή, φθινοπωρινή γεύση
Υλικά: 12 πλάκες λαζάνια, 350 γρ. χωριάτικα λουκάνικα μόνο η γέμιση τους, 250 γρ. μανιτάρια, 1 κρεμμύδι ξερό, 150 γρ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα, λίγη ζάχαρη, 300 γρ. κεφαλογραβιέρα και κασέρι τριμμένα ανάμεικτα, 4 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική, 2 αυγά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρολάκι και σοτάρετε τη γέμιση από τα λουκάνικα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα ή τα ντοματάκια, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και λίγο ζεστό νερό, αφήνοντας τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Χωρίζετε τη μπεσαμέλ σε δύο μέρη. Απλώνετε λίγη ποσότητα από το πρώτο μέρος σε ένα ορθογώνιο ταψί και καλύπτετε με τέσσερις πλάκες λαζάνια. Συνεχίζετε με λίγη μπεσαμέλ, μια στρώση από το μείγμα λουκάνικου και πασπαλίζετε με λίγα από τα τυριά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Χτυπάτε το δεύτερο μέρος της μπεσαμέλ με τα αυγά, τα υπόλοιπα τυριά και λίγο αλατοπίπερο, και απλώνετε το μείγμα στην επιφάνεια του φαγητού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει για 20 λεπτά πριν σερβίρετε.

Συνταγή για λαζάνια με κόκκινη σάλτσα, σπανάκι και τυριά, πιο ανάλαφρη αλλά εξίσου χορταστική πρόταση
Υλικά: 500 γρ. λαζάνια, 1 κιλό σπανάκι πλυμένο καθαρισμένο και χοντροκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 250 γρ. ντοματάκι τυποποιημένο αποφλοιωμένο με τους χυμούς του, 100 ml κρασί, 3 πράσα καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 40 γρ. βούτυρο, 200 γρ. φέτα τριμμένη, 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 300 ml κρέμα γάλακτος, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις απορροφηθεί, ρίχνετε το ντοματάκι με τους χυμούς του, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, αφήνοντας να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος, τη φέτα και το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψί και στρώνετε τέσσερις πλάκες λαζάνια. Από πάνω απλώνετε μέρος από το μείγμα σπανακιού και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανακατεύετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το αυγό και περιχύνετε την επιφάνεια του φαγητού. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Λαζάνια με μπρόκολο και κρεμώδη σάλτσα τυριού, για τους vegetarians της παρέας
Υλικά: 18 πλάκες λαζάνια, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, 400 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια, 80 γρ. βούτυρο, 80 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα, 80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι, 300 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζετε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά και το στραγγίζετε καλά. Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Ζεσταίνετε τα δύο τρίτα από το βούτυρο σε κατσαρολάκι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με το μπρόκολο και τον άνηθο μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα και, μόλις κρυώσει ελαφρά, προσθέτετε το ροκφόρ και το τυρί κρέμα ανακατεύοντας καλά. Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί και στρώνετε έξι πλάκες λαζάνια στον πάτο του. Απλώνετε από πάνω μία στρώση από το μείγμα με το μπρόκολο και τα τυριά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, εναλλάσσοντας λαζάνια και γέμιση, μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με λίγο αλατοπίπερο και περιχύνετε τα λαζάνια. Σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°-200°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»
Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική
Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού
«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




