Φθινοπωρινές μαρμελάδες που γλυκαίνουν τα βροχερά πρωινά
Αγαπημένες συνταγές για την εποχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Όταν ο καιρός δροσίζει, ο ήλιος αργεί όλο και πιο πολύ να φανεί το πρωί και οι πρώτες βροχές χτυπούν τα τζάμια, τότε είναι η ώρα προστεθεί στο πρωινό ψωμί ή τσουρεκάκι η γλυκιά πινελιά μιας φθινοπωρινής, σπιτικής μαρμελάδας. Κυδώνια, μήλα, αχλάδια, τα τελευταία φρέσκα δαμάσκηνα και οι πορτοκαλιές κολοκύθες μετατρέπονται σε δημιουργίες γεμάτες άρωμα, γεύση και θαλπωρή. Συνταγές που γλυκαίνουν τις βροχερές μέρες και γεμίζουν το σπίτι με την αύρα της εποχής.
Συνταγή για μαρμελάδα με δαμάσκηνα και μαύρο ρούμι
Υλικά: δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια 1 κιλό, ζάχαρη 1 κιλό, νερό 1 φλιτζάνι, μαύρο ρούμι 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, βανίλια σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού, αρμπαρόριζα μερικά φυλλαράκια, κουκουνάρι 50 γρ.
Εκτέλεση: Ρίχνετε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνετε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα τα βάζετε να βράσουν με το νερό για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η μαρμελάδα αποκτήσει την πυκνότητα που θέλετε, προσθέτετε το ρούμι και το κουκουνάρι, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Φυλάτε σε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας σε κάθε βάζο 1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα.

Συνταγή για μαρμελάδα κυδώνι
Υλικά: κυδώνια 1 κιλό, νερό 3 φλιτζάνια, ζάχαρη 4-5 φλιτζάνια (περίπου 1 κιλό), χυμός λεμονιού 4 κουταλιές σούπας, λοβός βανίλιας 1.
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κυδώνια από φλούδες και σκληρά μέρη, κρατάτε τα κουκούτσια σε τουλπάνι και κόβετε τη σάρκα σε κομματάκια. Βράζετε τη σάρκα με το νερό και το τουλπάνι περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνετε τα φρούτα με πιρούνι, στύβετε τους χυμούς από το τουλπάνι και ξαναρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ζάχαρη, χυμό λεμονιού και το λοβό βανίλιας χαραγμένο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Συνταγή για μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και πορτοκάλι
Υλικά: σάρκα κολοκύθας 1 κιλό, πορτοκάλια 2-3 μέτρια, ζάχαρη 1 κιλό, νερό 1 1/2 ποτήρι, χυμός λεμονιού 1, κανέλα ξυλάκι 1, γαρίφαλα 2-3, μαστίχα λίγη σε σκόνη.
Εκτέλεση: Τρίβετε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη και ξύνετε τη φλούδα των πορτοκαλιών. Τα βράζετε σε κατσαρόλα με το νερό μέχρι να μαλακώσουν και αφού κρυώσουν, κόβετε τη σάρκα και τη φλούδα σε κομμάτια. Ανακατεύετε σε βαθιά κατσαρόλα την κολοκύθα με τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και αφού κρυώσει, προσθέτετε τη σκόνη μαστίχας πριν τη μοιράσετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνταγή για μαρμελάδα με μήλο και αχλάδι
Υλικά: αχλάδια 2 κιλά ώριμα, μήλα γκόλντεν 1 κιλό, ζάχαρη 2 1/2 κιλά, λεμόνι 1 (χυμός και ξύσμα), νερό 1/2 λίτρο.
Εκτέλεση: Πλένετε καλά τα αχλάδια και τα μήλα, αφαιρείτε φλούδες και κοτσάνια και τα κόβετε κομμάτια. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με το νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας και αφαιρώντας τον αφρό. Όταν μαλακώσουν, τα αποσύρετε και τα περνάτε από τον μύλο λαχανικών ή μηχανή πουρέ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, ξαναβάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να αποκτήσει την κανονική πυκνότητα. Μοιράζετε καυτή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνετε αεροστεγώς και τα διατηρείτε σε ξηρό, δροσερό μέρος.
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



