«Happy Buddha» του Βαγγέλη Δρίσκα – To Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας
Σημαντική διεθνής διάκριση για το έργο του δημοφιλούς σεφ στα φετινά Gourmand World Cookbook Awards🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα, «Happy Buddha - Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία», το οποίο ανακηρύχθηκε Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας στα φετινά Gourmand World Cookbook Awards. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα Τρόφιμα στο Cascais της Πορτογαλίας, με την ανακοίνωση να γίνεται επί σκηνής από τον ιδρυτή των βραβείων Edouard Cointreau.
Ο Cointreau χαρακτήρισε το βιβλίο έργο «με βάθος και πολιτισμική σημασία», επαινώντας την έρευνα, τις εμπειρίες και τις γευστικές καταγραφές του Δρίσκα από όλη την Ασία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το πάθος και την καθοδήγησή σου, το «Happy Buddha» σίγουρα θα εμπνεύσει πολλούς να εξερευνήσουν τις ζωντανές κουζίνες που με τόση αγάπη μοιράζεσαι».
Τα βραβεία Gourmand, που αποκαλούνται συχνά και «Όσκαρ του κόσμου της γαστρονομίας», θεσπίστηκαν το 1995 και είναι τα μοναδικά διεθνώς που αφορούν αποκλειστικά βιβλία φαγητού και ποτού με έμφαση στις κουλτούρες του. Φέτος συμμετείχαν 1.270 τίτλοι από 222 χώρες, ενώ η επόμενη διοργάνωση έχει ήδη προγραμματιστεί για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή την 30ή τους επέτειο.

Μια μικρή εγκυκλοπαίδεια της ασιατικής κουζίνας μέσα από τα μάτια ενός σεφ
Ο ίδιος ο σεφ περιγράφει το «Happy Buddha» ως «μικρή εγκυκλοπαίδεια για τις ασιατικές κουζίνες», αποτέλεσμα πολυετών ταξιδιών, επιτόπιας δοκιμής, εμβάθυνσης σε τοπικές παραδόσεις και μαγειρικές τεχνικές. Από φημισμένα εστιατόρια και πολυσύχναστες αγορές μέχρι τις απλές κουζίνες ερασιτεχνών μαγείρων και καθημερινών ανθρώπων, ο Δρίσκας καταγράφει όχι μόνο συνταγές αλλά και πολιτισμικές αφηγήσεις που φωτίζουν τη γαστρονομία της Ασίας σε όλο της το φάσμα.
«Θέλησα να μοιραστώ όχι μόνο τις γεύσεις, αλλά και τη χαρά που ένιωσα ταξιδεύοντας. Οι συνταγές είναι απλές, με υλικά που βρίσκει κανείς εύκολα, έτσι ώστε να μπορείτε να τις δοκιμάσετε και να βιώσετε το ταξίδι μαζί μου», εξηγεί ο δημιουργός.
Ο τίτλος Happy Buddha δεν είναι τυχαίος – εμπνέεται από μια αστεία και ταυτόχρονα τρυφερή εμπειρία στο Μπαλί, όπου οι ντόπιοι τον σταματούσαν στον δρόμο για να χαϊδέψουν την κοιλιά του, φωνάζοντας «Happy Buddha!». «Εκεί πιστεύουν ότι μια τροφαντή κοιλιά φέρνει ευημερία», λέει γελώντας ο σεφ, που με τον δικό του τρόπο μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον πλούτο των γεύσεων της Ανατολής.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε δημιουργική επιμέλεια του Ανδρέα Ευσταθίου. Είναι το νεότερο σε μια σειρά επιτυχημένων τίτλων του Βαγγέλη Δρίσκα, που μαζί με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους πλέον αγαπητούς σεφ του ελληνικού κοινού.
Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»
Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική
Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού
«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



