Γεύσεις από την Κρήτη στη Σίδη – Η Τουρκία τιμά την κρητική κουζίνα και τον πολιτισμό της
Σίδη και Χανιά ενώνονται σε ένα γαστρονομικό ταξίδι επιστροφής στις ρίζες της Κρήτης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Σίδη και Χανιά ενώνονται -λίγο μετά το Πάσχα- σε ένα γαστρονομικό ταξίδι επιστροφής στις ρίζες της Κρήτης, που δεν ξεχάστηκαν ποτέ.
Ανάμεσα στις κολόνες του Ναού του Απόλλωνα, εκεί όπου το φως της Μεσογείου συναντά την αύρα της Ανατολής, ο πολιτισμός της Κρήτης στήνει γιορτή. Στην παραλιακή Σίδη (Side, τουρκικά), έναν από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας, ο δήμος Μανάβγκατ φιλοξενεί στο τέλος Απριλίου το διεθνές φεστιβάλ με τίτλο «Πολιτισμός και γεύσεις: από την Κρήτη στη Σίδη», συνδέοντας την ιστορία με τη γαστρονομία και φέρνοντας ξανά κοντά τους απογόνους των Κρητικών μουσουλμάνων με τους Χανιώτες.
Έτσι, από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, η Αρχαία Πόλη της Σίδης θα μετατραπεί σε σκηνή μιας πολυπολιτισμικής συνάντησης, όπου ο Κρητικός πολιτισμός, η μουσική, οι χοροί, και η κουζίνα του νησιού θα βρουν φιλόξενο έδαφος δίπλα στη μικρασιατική ιστορία. Ένα υπαίθριο μουσείο που θα φιλοξενήσει παραστάσεις, εκθέσεις και εργαστήρια, ένα ανοιχτό παράθυρο στη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης.
Η Σίδη δεν επιλέχθηκε τυχαία να φιλοξενήσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Στην επαρχία Μανάβγκατ ζουν σήμερα οι πιο πολλοί απόγονοι των Τουρκο-Κρητών, κυρίως από τα Χανιά, ο οποίοι μετέφεραν μαζί τους -μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 - τις γεύσεις, τη μουσική και τις παραδόσεις της Κρήτης. Το φεστιβάλ, επομένως, δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδήλωση, αλλά μια άτυπη επιστροφή στις ρίζες και την ταυτότητα των Τούρκων της περιοχής.
Η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου ενώνει τις κουζίνες
Σε αυτό το πολιτιστικό ταξίδι, τον κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει η γνωστή Ελληνίδα σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία η οποία ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση του δημάρχου Μανάβγκατ, Νιαζί Νεφί Καρά, να συμπράξει ως συν-διοργανώτρια. Με δική της πρωτοβουλία, άνοιξε το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δήμους Μανάβγκατ και Χανίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υλοποίηση του πρώτου φεστιβάλ στην Τουρκία αφιερωμένου στην κρητική κουζίνα και πολιτιστική κληρονομιά.
Η Σίδη θυμάται τις ρίζες της
Για ένα τριήμερο, ο ναός του Απόλλωνα, σήμα κατατεθέν της Σίδης, και το αρχαίο λιμάνι θα γεμίσουν από παραδοσιακές γεύσεις, ήχους και χορούς της Κρήτης.
«Θα βιώσουμε μια μοναδική πολιτιστική γιορτή στη Σίδη, αναμειγμένη με τον κρητικό πολιτισμό», δήλωσε ενθουσιασμένος ο δήμαρχος Νιαζί Νεφί Καρά, που παρουσίασε το φεστιβάλ σε συνέντευξη τύπου στην Κωνσταντινούπολη σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους.
Η αδελφοποίηση δε με τα Χανιά επισφραγίζει τη συναισθηματική και ιστορική συγγένεια.
«Οι ρίζες μας από την Κρήτη είναι ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς μας», σημείωσε ο δήμαρχος του Μανάβγκατ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτισμικής συνέχειας.
Παραδοσιακά περίπτερα και γαστρονομικά εργαστήρια
Στο αρχαίο λιμάνι της Σίδης θα στηθούν ξύλινα περίπτερα, που θα φιλοξενούν παραδοσιακά προϊόντα, ενώ κορυφαίοι σεφ θα μαγειρεύουν παραδοσιακά κρητικά πιάτα.
«Ένα γαστρονομικό ταξίδι από την Κρήτη στη Σίδη, ανακαλύπτοντας την πολιτισμική αλληλεπίδραση», ανέφερε ο Τούρκος δήμαρχος.
Ο ναός του Απόλλωνα σκηνή επανένωσης
Η ενοποίηση αυτή θα στεφθεί κι από ελληνικούς και τουρκικούς ήχους, με τρεις συναυλίες που θα δοθούν στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα από τις Ελληνίδες ερμηνεύτριες Σοφία Βόσσου και Χρυσούλα Στεφανάκη, αλλά και το τουρκικό συγκρότημα Necati ve Saykolar. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων από την Κρήτη.
«Βόμβες» Τραμπ Τζούνιορ για Ουκρανία: Είναι πιο διεφθαρμένη από τη Ρωσία - Η στήριξη των ΗΠΑ ενδέχεται να σταματήσει
«Πατούν γκάζι» οι αγρότες: Δεν ικανοποιούνται από τις εξαγγελίες - Νέες κινητοποιήσεις σε Έβρο, Γιάννενα, Αθηνών - Λαμίας και Κρήτη
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά
Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Λάντο Νόρις!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



