Τάκος και μπουρίτος - Συνταγές για παρέες που αγαπούν τα μεξικάνικα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Όταν μιλάμε για φαγητό που φέρνει την παρέα κοντά, τα tacos και τα burritos είναι ανάμεσα στους αγαπημένους πρωταγωνιστές των παρεΐστικων τραπεζιών του κόσμου. Εμπνευσμένα από την πλούσια παράδοση της μεξικανικής κουζίνας, τα δύο λαχταριστά εδέσματα έχουν κερδίσει αμέτρητους φίλους έξω απ' την πατρίδα τους με τα πολλαπλά γευστικά τους πρόσωπα, την τσαχπίνικη νοστιμιά τους και την ευελιξία τους.
Εν αρχή ην ...η τορτίγια
Η τορτίγια αποτελεί ίσως το πιο θεμελιώδες υλικό της μεξικάνικης κουζίνας, αφού είναι η βάση για δεκάδες παρασκευές. Με φρεσκοψημένες τορτίγιες γίνονται τα tacos, τηγανητές ή ψητές. Οι συνδυασμοί των συνοδευτικών υλικών είναι ατελείωτοι. Και τα burittos δεν είναι κάτι άλλο από ρολάκια τορτίγιας με κρέας, ρύζι, τυριά, λαχανικά και σάλτσες -κυκλοφορούν επίσης σε αμέτρητες βερσιόν. Το τηγανητό buritto λέγεται chimichanga, ενώ τα taquitos είναι μικρά τηγανητά ρολάκια τορτίγιας με διάφορες γεμίσεις.
Διαλέξαμε μερικές συνταγές από το Αρχείο του Έθνους-EatMe (όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήρες αφιέρωμα) που θα απογειώσουν την επόμενη συνάντηση με τα αγαπημένα μέλη της παρέας... Σε κάποιες από τις συνταγές αυτές μπορεί να συναντήσετε στα υλικά σάλτσα γουακαμόλε και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Ξεκινάμε με τη βασική τους συνταγή.
Σάλτσα γουακαμόλε: 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη, 1-2 φρέσκες πιπεριές χαλαπένιο ψιλοκομμένες, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαδρο, χυμός από 1 λάιμ, αλάτι. Κόψτε τα αβοκάντο στη μέση, βγάλτε το κουκούτσι και με ένα κουτάλι αφαιρέστε την ψίχα τους και βάλτε τη σε ένα μπολ. Πολτοποιήστε τα με ένα πιρούνι, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα για 15 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρετε με τορτίγιες ή χρησιμοποιήστε το για να συνοδέψετε τάκος.
Φρέσκια σάλτσα ντομάτας (Salsa fresca): Ανακατέψτε σε ένα μπολ 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ. Διατηρήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
Συνταγή για τορτίγιες με πικάντικο κιμά και τσένταρ
Υλικά για 6 μερίδες
Για το μείγμα του κιμά: 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες, 500 γρ. ντομάτες τριμμένες, 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιαντρο, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
Για το σερβίρισμα: 6 μεσαίες τορτίγιες, 400 γρ. τσένταρ τριμμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας, 1 δόση γουκαμόλε και 200 γρ. sour cream
Εκτέλεση: Μαγειρέψτε τον κιμά: Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο ελαιόλαδο και προσθέστε τον κιμά. Αφήστε για αρκετά λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Ρίξτε μετά τις ντομάτες, τη ρίγανη, τον κόλιαντρο, το κύμινο και την πάπρικα. Αλατίστε και μαγειρέψτε για 30 λεπτά. Βάλτε 3 τορτίγιες σε ένα ταψί φούρνου και μοιράστε το μείγμα του κιμά. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες τορτίγιες και απλώστε το τριμμένο τσένταρ. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180° C για 10-15 λεπτά. Κόψτε σε μερίδες και πασπαλίστε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Συνοδέψτε με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας, το γουκαμόλε και τη sour cream.
Tip. Με το μείγμα του κιμά μπορείτε να ετοιμάσετε τραγανά τάκος ή να τον σερβίρετε με ελαφρώς ζεσταμένες τορτίγιες ή πάνω από νάτσος μαζί με όλα τα συνοδευτικά.
Συνταγή για τακίτος με πικάντικο κιμά
Για 6 μερίδες: 12 μεσαίες τορτίγιες, 1 δόση μαγειρεμένο πικάντικο κιμά (η συνταγή παραπάνω), 200 γρ. τριμμένο τσένταρ, λάδι για τηγάνισμα, 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας και 1 δόση γουακαμόλε
Εκτέλεση: Μοιράστε το μείγμα του κιμά και το τσένταρ στις τορτίγιες. Τυλίξτε τις ρολό και πιάστε τις άκρες με οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα. Βάλτε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγανίστε τα ρολά, λίγα κάθε φορά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα, γυρνώντας τα για να μαγειρευτούν από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και το γουακαμόλε.
Συνταγή για τάκος με σιγομαγειρεμένο χοιρινό
Για 6 μερίδες
Για το χοιρινό: 1 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 300 ml χυμός πορτοκαλιού, 100 ml χυμός λάιμ, 1 κουταλιά της σούπας πικάντικη πάπρικα, 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο, 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα: 18 τραγανά τάκος, 2 αβοκάντο ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας, 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος κόλιαντρος, 2 λάιμ
Εκτέλεση: Κόψτε το χοιρινό σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το σε μια γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρέψτε το για 2 ώρες στους 170° C. Εναλλακτικά, μαγειρέψτε το στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1,5-2 ώρες, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν δείτε πως στεγνώνει. Ξεψαχνίστε το κρέας με δύο πιρούνια και βάλτε το σε ένα ρηχό ταψί. Ψήστε το στο γκριλ για 7-8 λεπτά. Μοιράστε το κρέας στα τραγανά τάκος, μαζί με το αβοκάντο, το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο και συνοδέψτε με τη φρέσκια ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας και λάιμ.
Συνταγή για μπουρίτος με μοσχαράκι barbacoa
Υλικά για 6 μερίδες: 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο ή σπαλομίτα), 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 3 φύλλα δάφνης, 3 καπνιστές πιπεριές chipotle σε βάζο, 200 ml χυμός πορτοκαλιού, 200 ml χυμός λάιμ, 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο, 1 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο, 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι
Για το σερβίρισμα: 6 μεγάλες τορτίγιες, 100 γρ. μαγειρεμένο καλαμπόκι, 2 αβοκάντο ψιλοκομμένα, 1 δόση φρέσκια σάλτσα ντομάτας
Προαιρετικά υλικά για τη γέμιση: 200 γρ. μαγειρεμένο ρύζι parboiled, 200 γρ. μαγειρεμένα φασόλια, 200 γρ. ξινόκρεμα
Εκτέλεση: Κόψτε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και σοτάρετέ το στο ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήστε το αρκετά λεπτά σε δυνατή ένταση μέχρι να πάρει χρώμα και μετά ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λάιμ, τις πιπεριές, τα φύλλα δάφνης, το κύμινο και τον κόλιαντρο. Αλατίστε, προσθέστε μισό λίτρο νερό και μαγειρέψτε σε μέτρια ένταση για 1 ώρα. Βγάλτε μετά τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα και αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Πολτοποιήστε τη σάλτσα και ξαναβάλτε τη στην κατσαρόλα. Ξεψαχνίστε το κρέας και αφήστε το στη σάλτσα μέχρι να το σερβίρετε.
Για να φτιάξετε τα μπουρίτος, απλώστε σε κάθε τορτίγια τα υλικά της αρεσκείας σας με την παρακάτω σειρά: Πρώτα το ρύζι και τα φασόλια, μετά το κρέας, τα αβοκάντο, το καλαμπόκι, τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τέλος την ξινόκρεμα. Τυλίξτε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα και τις δύο άκρες προς τα μέσα για να μη χυθεί η γέμιση.
> Περισσότερες συνταγές για τυλιχτά εδώ
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr