Φιστίκι Αιγίνης, κεντητό ψωμί Βαρνάβα, ξινόμαυρο Νάουσας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Tην εγγραφή είκοσι ενός νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας, ανάμεσα τους και στοιχεία σχετικά (και) με το γαστρονομικό μας πολιτισμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Είκοσι μία νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, που μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει από το 2006 τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα δελτία για τα 21 νέα στοιχεία υποβλήθηκαν το 2021 και -σύμφωνα με το ΥΠΠΟ- έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων. Τα νέα στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στις Γεύσεις της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σχετίζονται με το γαστρονομικό μας πολιτισμό σύμφωνα με το icookgreek.com είναι τα εξής:
Το κουρμπάνι Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι Δράμας
Το κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι Δράμας περιλαμβάνει τη συλλογική/κοινοτική προετοιμασία, παρασκευή και κατανάλωση τροφής (αγελαδινού κρέατος βρασμένου με πλιγούρι), το βράδυ της παραμονής και ανήμερα του Αγίου Αθανασίου. Αποτελεί σημαντική έκφανση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, αλλά και κορυφαία εκδήλωση του κοινοτικού πνεύματος της τοπικής κοινωνίας. Tο πλιγούρι μπαίνει στα καζάνια το πρωί και θέλει γερά και γρήγορα χέρια.
Η Φιστικιά και το Φιστίκι στην Αίγινα
Η παράδοση της φιστικοκαλλιέργειας και του φιστικιού μετρά στην Αίγινα ήδη 120 χρόνια, από τότε που εισήχθη η καλλιέργεια της στο νησί. Η διαφύλαξη και ανάδειξη της παραδοσιακής αυτής γνώσης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της Αίγινας.
Ο Πολιτισμός του Ξινόμαυρου Οίνου Νάουσας
Η μακραίωνη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής έχει ως επίκεντρο την παραγωγή οίνου από την ποικιλία ξινόμαυρο. Είναι συνυφασμένη με τις ποικίλες πολιτισμικές εκφάνσεις της καθημερινότητας στην πόλη της Νάουσας, συνδεδεμένες με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή του ξινόμαυρου. Η αμπελοοινική παράδοση του ξινόμαυρου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σύγχρονη οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της.
Η Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Ελευσίνα και η ευλογία των παρασκευασμάτων (λουκουμάδες, τηγανίτες και κρέμα με στάρι και ξηρούς καρπούς)
Το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας επιτελείται ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, στην Ελευσίνα από τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών και της κοινότητας των Μικρασιατών της Ελευσίνας. Το απόγευμα ο ιερέας ευλογεί τα παρασκευάσματα του εθίμου (λουκουμάδες, τηγανίτες και κρέμα με στάρι και ξηρούς καρπούς) για να έχουν την ευλογία της Αγίας Βαρβάρας ( προστατεύει τα παιδιά από τις ασθένειες) και για καλή σοδειά. Κατόπιν, οι γυναίκες της κοινότητας μοιράζουν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, σε όλους όσοι παρακολουθούν την τελετή και φυλάσσουν ένα μέρος της, για να το προσφέρουν σε εκείνους που, ενώ ήθελαν να παρευρεθούν, προβλήματα υγείας δεν τους το επέτρεψαν.
H τέχνη του κεντημένου ψωμιού στον Βαρνάβα της Αττικής
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr