Πάστα αλά Νόρμα - Τα σιτσιλιάνικα ζυμαρικά με το οπερατικό όνομα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, η πάστα αλά Νόρμα (pasta alla Norma) λέγεται ότι χρωστάει το όνομά της στη «Νόρμα», το διάσημο μελόδραμα του Βιντσέντζο Μπελίνι (Vincenzo Bellini), και ...νονός της είναι ο Νίνο Μαρτόλιο (Nino Martoglio). Ο θρύλος θέλει τον Σικελό συγγραφέα, ενθουσιασμένο από τη γεύση των ζυμαρικών, να αναφωνεί «Norma!» παρομοιάζοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα.
Συνταγή για Τορτιλιόνι αλά Νόρμα
Η συνταγή, που ξεχειλίζει καλοκαίρι καθώς περιέχει μελιτζάνες, ντομάτες και βασιλικό, είναι από την Άρτεμη Χάλαρη και το Αρχείο του Έθνους / EatMe
Υλικά για 4 άτομα: 500 γρ. tortiglioni, bavette ή άλλα κοντά ζυμαρικά (σέλινο, rigatoni, penne rigate, 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ.), 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 γεμάτη χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, 200 γρ. ricotta salata (ξερή ρικότα)*, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ ξινές, 1 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Αλατίζουμε τους κύβους της μελιτζάνας και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τους στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τους απομακρύνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν. Στο ίδιο ελαιόλαδο τηγανίζουμε την κάππαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) για 1-2 λεπτά. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να τηγανιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να πήξει. Βράζουμε τα bavette σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τον βασιλικό –κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα– και την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.
* Η ricotta salata δημιουργείται από τη φρέσκια ρικότα, που αλατίζεται (salata = αλατισμένη), συμπιέζεται και μένει για να στεγνώσει για τουλάχιστον 90 ημέρες. Μπορεί να αντικατασταθεί με μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr