Στα «ύψη» η τιμή της λαγάνας; Δύο συνταγές για να φτιάξετε σπιτική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ζεστή, καλοφροντισμένη και πολύ οικονομικότερη από αυτή του εμπορίου, η σπιτική λαγάνα και πεντανόστιμη θα βγει και «ωραία φάση» είναι. Δεδομένου δε ότι η λαγάνα με κλασικό αλεύρι έχει φτάσει τα 4€ το κιλό, ενώ εκείνη με αλεύρι ολικής άλεσης το 8,40€ το κιλό (σε μεγάλη αλυσίδα, όχι σε τίποτα «ψαγμένα», μικρά αρτοποιεία με ιδιαίτερα άλευρα και αργές ωριμάνσεις που οδηγούν σε σπάνιας νοστιμιάς γεύσεις), είναι μάλλον μια καλή στιγμή να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι.
Η πρώτη συνταγή είναι για μια εύκολη λαγάνα με τα απλούστερα υλικά από το icookgreek.com, όπου μπορείτε να δείτε και την αντίστοιχη για λαγάνα με νωπή μαγιά. Η δεύτερη συνταγή είναι για λαγάνα πιο πλούσια σε υλικά -και άρα κατάτι υψηλότερου κόστους- όπου προστίθεται κίτρινο αλεύρι, ταχίνι και πετιμέζι (προεραιτικά) -από την Άρτεμη Χάλαρη και το αρχείο του 'Εθνους.
Συνταγή για εύκολη λαγάνα με αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις και μαγιά στιγμής
Υλικά
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 8 φλιτζάνια (1 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό
- 2 ½ φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- μπόλικο σουσάμι
- νερό ανακατεμένο με λίγη ζάχαρη για την επάλειψη
Εκτέλεση
-
Ανακατεύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/3 του φλιτζανιού αλεύρι και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το μείγμα 15 λεπτά, μέχρι να να σχηματισθούν φουσκαλίτσες.
-
Σε άλλο μπολ ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι, κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το μείγμα μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
-
Ζυμώνετε το μείγμα όσο χρειαστεί μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει ιδιαίτερα. Της δίνετε σχήμα μπάλας, τη βάζετε σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζετε και την αφήνετε 1 ώρα.
-
Ξαναζυμώνετε μερικά λεπτά να φύγει ο αέρας και τη χωρίζετε σε 2 μέρη. Με τον πλάστη ή με τα χέρια τα απλώνετε στο γνωστό οβάλ σχήμα της λαγάνας -μέχρι 0,5 εκ. το πάχος για να μη σας φουσκώσουν πολύ.
-
Βάζετε τις λαγάνες σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί, τις αλείφετε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Αν θέλετε στο στάδιο αυτό μπορείτε να τις σκεπάζουμε και να τις αφήσετε άλλη μισή ώρα, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.
-
Ψήνετε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 200°C για 20'-25' ή μέχρι να αποκτήσουν το χρώμα που σας αρέσει.
Συνταγή για λαγάνα με δύο αλεύρια και ταχίνι
Υλικά
- 500 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα + 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αναμεμειγμένα
- 400 ml. νερό χλιαρό
- 7 γρ. ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1,5 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ταχίνι ρευστό
- 2 κ.σ. νερό με 1 κ.σ. πετιμέζι (προαιρετικά)
- 60 γρ. σουσάμι, για το πασπάλισμα της λαγάνας
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζετε προζύμι, ανακατεύοντας 1 φλιτζάνι νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα να σταθεί για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
- Ρίχνετε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Προσθέτετε το φουσκωμένο προζύμι και το νερό και ανακατεύετε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτετε το ταχίνι και το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και ελαστική, που μόλις θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Την αδειάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τη μορφοποιείτε σε μια μπάλα, την οποία μεταφέρετε στη συνέχεια σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και βάζετε μέσα το ταψί όπου θα ψήσετε τις λαγάνες και στη σχάρα ένα δοχείο με νερό. Μοιράζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στρώνετε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείε το πρώτο κομμάτι της ζύμης. Το πατάτε και ανοίγετε με τα χέρια την πρώτη λαγάνα. Η ζύμη δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος το 0,5 εκατοστό. Ψεκάζετε την επιφάνεια με νερό ή με αραιωμένο πετιμέζι, την πασπαλίζετε με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας την πιέζετε ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακκούβες. Eπαναλαμβάνετε τη διαδικασία για τη δεύτερη λαγάνα. Αφήνετε τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να ξαναφουσκώσουν, υπολογίζοντας ότι στον φούρνο θα φουσκώσουν κι άλλο.
- Διορθώνετε, αν χρειάζεται, τις λακκούβες, ψεκάζουμε πάλι τις λαγάνες με νερό ή αραιωμένο πετιμέζι και τις μεταφέρετε με τη λαδόκολλα στο καυτό ταψί. Τις φουρνίζετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Καλό είναι στα πέντε πρώτα λεπτά του ψησίματος να ανοίξετε τον φούρνο και να ψεκάσετε με νερό. Αυτό το ψέκασμα βοηθάει και στη δημιουργία κόρας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr