Καιρός για λαχανοντολμάδες – Παραδοσιακούς, με μπακαλιάρο ή νηστίσιμους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τους τροφαντούς λαχανοντολμάδες τους απολαμβάνουμε στην παραδοσιακή συνταγή που με ρύζι, κιμά και αυγολέμονο, στην κόκκινη εκδοχή τους (με κοκκινολάχανο), σε συνταγή των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με ρύζι και μπακαλιάρο και σε νηστίσιμη και vegan εκδοχή με σάλτσα από ταχίνι για όσες και όσους τηρούν την παράδοση της νηστείας πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και εκείνους που αποφεύγουν όλη τη χρονιά τροφές από ζωικά προϊόντα.
Με τι κρασί να συνοδεύσουμε τους λαχανοντολμάδες
Σε ό,τι αφορά το κρασί, οι κλασικοί λαχανοντολμάδες είναι από τα εδέσματα που τα πηγαίνουν πολύ καλά με ορισμένα λευκά. Αν σας αρέσει η ρετσίνα, αναζητήστε στις κάβες μια καλή, εμφιαλωμένη εκπρόσωπο του εθνικού μας κρασιού. Στους πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες ταιριάζουν ακόμη κρασιά με ευγενικά οξειδωμένα αρώματα και μεταλλικότητα στο στόμα να αντεπεξέρχονται στο «δύσκολο» αυγολέμονο.
Όποιο είδος λαχανοντολμά και αν φτιάξετε διαλέξτε λάχανο αφράτο, δηλαδή τα φύλλα του να είναι σχετικά χαλαρά μεταξύ τους.
Συνταγή για παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο
Πρόκειται για την κλασική συνταγή της γιαγιάς και της μαμάς με την οποία μεγαλώσαμε. Φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθος δίνουν υπέροχο άρωμα στη γέμιση από ρύζι και κιμά που βρίσκεται φωλιασμένη στα γλυκά λαχανόφυλλα. Την απόλαυση ολοκληρώνει η πυκνή σάλτσα αυγολέμονο. Δείτε τη συνταγή από το icookgreek.com πατώντας εδώ.
Συνταγή για κόκκινους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και αρωματικό λάδι
Η Κατερίνα Λένη μας προτείνει να τους φτιάξουμε λίγο διαφορετικούς, με κόκκινο λάχανο. Χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή την ώρα που τους τυλίγουμε γιατί το συγκεκριμένο λάχανο είναι πιο σκληρό, έχει όμως ιδιαίτερη γεύση. Και η γέμιση, με κιμά, ρύζι, καρότο, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό και μπόλικα αρωματικά βότανα (μπορείτε να βάλετε άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο ή ό,τι άλλο προτιμάτε) είναι πολύ νόστιμη και μυρωδάτη. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
Συνταγή για λαχανοντολμάδες με ρύζι και μπακαλιάρο
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή λαχανοντολμά είναι αυτή που μας έρχεται από τη Λέσβο. Στο πανέμορφο, βορειοπελαγίτικο νησί αξιοποιούν τον παστό μπακαλιάρο με το ρύζι για να φτιάξουν γευστικότατη γέμιση με την οποία γεμίζουν τα φύλλα του λάχανου. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
Συνταγή για λαχανοντολμάδες με σάλτσα ταχινιού
Όσοι και όσες ακολουθούν την παραδοσιακή νηστεία πριν τα Χριστούγεννα, τη λεγόμενη και «μικρή Σαρακοστή», αλλά και εκείνη κι εκείνες που υιοθετούν μια vegan ή plant based διατροφή θα ενθουσιαστούν με αυτή την εκδοχή λαχανοντολμάδων. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr