Γευστική Σαρακοστή: Τέσσερις συνταγές για νηστίσιμες πίτες, πραγματικά απολαυστικές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τέσσερις λαχταριστές συνταγές για πίτες με χόρτα, μυρωδικά και λαχανικά χωρίς ζωικά παράγωγα από την πλούσια παράδοση της ελληνικής κουζίνας. Κατάλληλες για νηστεία, για vegan διατροφή, αλλά και για όσους ή όσες αναζητούν «πράσινα» διατροφικά διαλείμματα σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν ένα πιο plant based μενού.
Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 1 κιλό σπανάκι (αν θέλετε προσθέστε λίγα μυρώνια και καυκαλήθρες για άρωμα), 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 πράσα, 1 κούπα τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος, 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ζεματίζετε το σπανάκι και όλα τα χορταρικά (εκτός από τον άνηθο), τα στραγγίζετε και στύβετε πολύ καλά. Τα ψιλοκόβετε. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα (όλα ψιλοκομμένα) μέχρι να ξανθύνουν. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τα ζεματισμένα χορταρικά μέσα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τον άνηθο. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε προσεκτικά ένα-ένα τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι λαδώνοντας τα ένα-ένα. Κόβετε την πίτα σε κομμάτια όπως είναι άψητη. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C ψήνετε τη σπανακόπιτα περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Νηστίσιμη πίτα σκεπαστή με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης
Υλικά συνταγής: 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι, 25 γρ. νωπή μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι ψιλό και αλάτι χονδρό για το πασπάλισμα, 200 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες, 200 γρ ψητές πιπεριές Φλωρίνης στραγγισμένες από το λάδι, 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ή θυμάρι, λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση συνταγής: Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 30’. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και μαλακή. Ζυμώνετε για 10’ και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα. Δουλεύετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε στα δύο. Απλώνετε τη μισή ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί πιέζοντάς τη με τα χέρια να πάει παντού. Απλώνετε επάνω τις ελιές, τις ψητές πιπεριές το σκόρδο, τη ρίγανη χωρίς να φτάνουν μέχρι την άκρη. Περιχύνετε με λίγο λάδι. Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν οι 2 ζύμες μεταξύ τους. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και αφήνετε το ταψί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ και ύστερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.
Μαραθόπιτες με σπιτική ζύμη
Για τη ζύμη: 500 γρ. αλεύρι μαλακό, λίγο αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού, 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση: 1/2 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 2 κουταλιές της σούπας πράσα ψιλοκομμένα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής: Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια 3?-4?. Προσθέτετε το σπανάκι, το μάραθο, τα πράσα και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Τα σιγοβράζετε 45? μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αλατοπιπερώνετε τα χόρτα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Κατόπιν τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν το λάδι τους. Στο μεταξύ φτιάχνετε το φύλλο ως εξής: Ρίχνετε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι. Ζυμώνετε το μείγμα συμπληρώνοντας σταδιακά χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να αποκτήσετε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί 20?. Με τη βοήθεια του πλάστη ή της μηχανής ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα πάχους 1 – 1/2 εκ. Κόβετε δίσκους διαμ. 8 εκ. Σε κάθε δίσκο τοποθετείτε λίγη γέμιση. Διπλώνετε και κλείνετε προσεκτικά πιέζοντας τις άκρες με πιρούνι και σχηματίζοντας μικρά μισοφέγγαρα. Τηγανίζετε της μαραθόπιτες σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε λίγο χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αγκιναρόπιτα με λιαστές ντομάτες
Υλικά: 2 φύλλα νηστίσιμης σφολιάτας, 600 γρ. αγκινάρες, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος, 1/2 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος, 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα τριμμένη, 2 λιαστές ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Ζεματίζετε τις αγκινάρες για 6? σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτετε τις αγκινάρες, ρίχνετε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε για λίγο το σοτάρισμα. Προσθέτετε 1 ποτήρι νερό και ρίχνετε το ρύζι. Το ανακατεύετε με προσοχή μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτετε τη ντομάτα και με κλεισμένο το καπάκι το αφήνετε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 15? ίσα – ίσα να πιει το ρύζι όλα τα υγρά. Στο τέλος ρίχνετε και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Παίρνετε 2 φύλλα ζύμης νηστίσιμης σφολιάτας. Στρώνετε το κάτω φύλλο σε ταψί ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά, ρίχνετε όλη τη γέμιση (που στο μεταξύ έχει κρυώσει) σε μια στρώση, και καλύπτετε με το άλλο φύλλο. Λαδώνετε ελαφρά από πάνω, πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι (προαιρετικά) και ψήνετε στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C . Μετά από 30?, ανοίγετε το φούρνο και ραντίζετε με λίγο νερό. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 30? ελέγχοντας να μη ροδίσει πολύ η πίτα.
> Περισσότερα νηστίσιμα-σαρακοστιανά πιάτα στο icookgreek.com
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr