Οι ιδιαίτερες γευστικές συναντήσεις του Okio Restaurant
Μια πολύ ενδιαφέρουσα άφιξη στη γωνία Nίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
![Aπό αριστερά προς τα δεξιά: ο consultant chef Πέτρος Φωτείνης, o head chef Βαγγέλης Δαγδελένης κι ο executive chef Παναγιώτης Γιακαλής / φωτογραφία: Χρήστος Δράζος](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/2a98b4ea-f49c-4089-bbb2-5bfc787e1f77.jpg)
Ήθελα καιρό να καθίσω στο μικρό, κομψό εστιατόριο με τη λευκή μαρμάρινη μπάρα και τους σκουρόχρωμους πράσινους τοίχους που άνοιξε το καλοκαίρι στο χώρο όπου νωρίτερα βρίσκαμε το Mr Pug και το 333 & Chef’s Workshop. Το Okio Restaurant ήρθε να βάλει τη δική του πινελιά σε μια περιοχή του κέντρου που μετράει αρκετά μοντέρνα, cool γευστικά σενάρια, με μια σύγχρονη κουζίνα που πατάει στη Μεσόγειο, λοξοκοιτάζει όμως συχνά προς την Ασία. Το μενού που έχουν συνθέσει ο executive chef Παναγιωτής Γιακαλής μαζί με τον chef de cuisine Βαγγέλη Δαγδελένη παίζει στο ταμπλό του fusion, άλλοτε πιο μινιμαλιστικά, άλλοτε πιο πληθωρικά, συνδέοντας διαφορετικές γευστικές κουλτούρες και μαγειρικές προσεγγίσεις. Έχει ωραία δυναμική.
Καθώς τα πιάτα δεν χωρίζονται σε πρώτα και κύρια, η ομάδα προτρέπει, εμμέσως, να μπουν στη μέση. Κάποια πάντως, όπως το τραγανό, «χαραγμένο», άψογα ψημένο καλαμάρι με την πυκνή, βαθιά νόστιμη μπουγιαμπέσα, δεν είναι εύκολο να τα μοιραστείς. O κολιός, με σος χρένου, που του δίνει ένταση, δροσερές πίκλες αγγουριού και φύλλα καπουτσίνου, το μαγιάτικο με τη λεπτή σάλτσα ταμάρινδου και το ραπανάκι και το πιο μεσογειακό χταπόδι ‒προσωπικά θα προτιμούσα τη σάρκα του λίγο πιο σφριγηλή‒ που έχει στο πλάι του μια κροκέτα λεμονάτου ρυζιού και μαγιονέζα με κάπαρη είναι επίσης ενδιαφέροντα θαλασσινά στιγμιότυπα της κουζίνας.
![okio_2.jpg okio_2.jpg](/sites/default/files/styles/gallery_inner/public/images/2021/10/okio_2.jpg?itok=nU13MJX1)
Περνώντας στην πλευρά του κρέατος, το ταρτάρ μόσχου με την τριμμένη γραβιέρα και τα τσιπς πατάτας είναι καλοαρτυμένο και τα «γιουβαρλάκια» ‒μάλλον κεφτεδάκια θα τα έλεγες, καθώς είναι τηγανητά και δεν έχουν ρύζι‒ πολύ καλή ιδέα. Κολυμπάνε σε μια εξωτική σούπα με γάλα καρύδας αρωματισμένη με λέμονγκρας και λάδι δυόσμου, που σκεπάζεται με ένα πιτάκι. Αν τώρα θέλετε κάτι ακόμη πιο πληθωρικό, κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, επιλέξτε τα σουβλάκια από αρνί που τυλίγεται μαζί με τόφου σε μπόλια και σερβίρεται με ένα πολύ γευστικό γλάσο με λάιμ.
![okio.jpg okio.jpg](/sites/default/files/styles/gallery_inner/public/images/2021/10/okio.jpg?itok=ZjOqq5mX)
Από τα επιδόρπια αξίζει να δοκιμάσετε την παραλλαγή τους στο pão de ló, ένα υγρό πορτογαλικό κέικ (sponge cake για την ακρίβεια) με μεγάλη ιστορία, στην προκειμένη με κρεμ ανγκλέζ με γιούζου, για δύο άτομα, όπως και την φινετσάτη, όμορφα ισορροπημένη τάρτα με κρέμα πατισερί με καμένο μέλι και μια σκουρόχρωμη σάλτσα πικρής σοκολάτας με κανέλα, η οποία αξίζει εύσημα και για τη ζύμη. Εκτός από κρασί, μπορείτε να συνδυάσετε το φαγητό σας και με κάποια από τα κοκτέιλ που προτείνουν.
Okio Restaurant Νίκης 33 & Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 2103311436. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 18.30-1.00, Κυριακή: 13.00-17.00, Δευτέρα κλειστά. Τιμές: € 30-35 (χωρίς ποτά).
Σφοδρές βροχές μέχρι το βράδυ: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία - «Πολική εισβολή» από την Τρίτη
Η ακρίβεια «πνίγει» την Κωνσταντινούπολη: Το κόστος ζωής αυξήθηκε πάνω από 50% - Τα ενοίκια έφτασαν τιμές Αθήνας
Μεγάλη καταδίωξη στην Αττική Οδό: Κυνηγούσαν μεθυσμένη 34χρονη για 11 χλμ.
Ο Slimane μάγεψε την Αθήνα - Η στιγμή που ερμήνευσε a cappella το «Mon Amour»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr