Συνταγές: Νηστίσιμα γεμάτα γεύση, της γης και της θάλασσας
Φαγητά κλασικά και λίγο πιο ασυνήθιστα, με πρωταγωνιστές τα χόρτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα θαλασσινά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Υπάρχει πληθώρα επιλογών, νόστιμων και υγιεινών, για όσους αυτές τις ημέρες απέχουν από το κρέας, τα τυριά, το βούτυρο και τα αυγά, είτε τηρώντας τη συνδεδεμένη με την θρησκευτική μας παράδοση νηστεία, είτε για λόγους αποτοξίνωσης. Η ελληνική κουζίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα βασισμένα στα όσπρια, τα δημητριακά, τα χόρτα και τα ζαρζαβατικά. Τα θαλασσινά (κεφαλόποδα και οστρακοειδή), που επιτρέπονται την περίοδο της εγκράτειας, μπορούν επίσης να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Και φαγητά συνδεδεμένα με το κρέας, όμως, όπως λόγου χάρη το παστίτσιο, μπορούν με μερικές μικρές μετατροπές να αλλάξουν... στρατόπεδο.
Τυλίξτε λοιπόν «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, γεμιστούς με πλιγούρι και αρωματικά, γεμίστε καλαμαράκια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες, μαγειρέψτε τα ρεβίθια σας με σπανάκι και ταχίνι ‒είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ποικίλες αλμυρές και γλυκές παρασκευές‒ και δοκιμάστε μια μακαρονάδα με μυρωδάτα κεφτεδάκια φτιαγμένα από φακή. Αν ανήκετε σ’ αυτούς που τη Μεγάλη Εβδομάδα βγάζουν από τη διατροφή τους και το λάδι, έχετε υπόψη ότι οι παρακάτω συνταγές δεν το αποφεύγουν.
- Ρεβίθια με σπανάκι και ταχίνι
- Παστίτσιο με κιμά μανιταριών
- Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδες
- Σπαγγέτι με κεφτεδάκια φακής
- Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες με πλιγούρι
- Τηγανητά μύδια με σκορδάτο πουρέ πατάτας
- Ψητά καλαμαράκια με ντομάτες και πιπεριές
Κώστας Πριόβολος: Το πολεμικό ημερολόγιο δασκάλου υπολοχαγού με συγκλονιστικές περιγραφές από το '40
«Ο φάκελος αδειοδότησης είχε λήξει»: Τι αποκαλύπτει ο δήμαρχος Αμυνταίου για τη δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο
Γλυκά Νερά: Σκηνοθέτης κατηγορείται για ξυλοδαρμό 70χρονου - «Με πιάνει, με πετάει σε μια μάντρα»
Επιχειρηματίας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας είχε εθισμό στον τζόγο - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr