Φτιάχνουμε σπιτική πίτσα με 3 διαφορετικούς τρόπους
Αντί να... μονομαχήσετε για το τελευταίο κομμάτι, φτιάξτε πολλές, με διαφορετικά ζυμάρια και τα υλικά που αγαπάτε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Είναι σπουδαία εφεύρεση η πίτσα. Αυτό το λαχταριστό «ψωμοτύρι» με τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα, σήμα κατατεθέν της ιταλικής κουζίνας, είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά του πλανήτη. Πάντα μπορούμε να την παραγγείλουμε. Σε πιτσαρίες και τρατορίες τη βρίσκουμε σε ποικίλες κλασικές και ασυνήθιστες, ενίοτε και αντισυμβατικές εκδοχές. Αλλά κι η σπιτική πίτσα έχει τη δική της χάρη. Όταν βγαίνει καυτή από το φούρνο κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Το έτοιμο ζυμάρι είναι σίγουρα μεγάλη ευκολία, γιατί όμως να μη φτιάξετε το δικό σας; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ορισμένοι χρειάζονται λίγη παραπάνω υπομονή (ζύμωμα, φούσκωμα και πάλι ζύμωμα είναι μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της αλλά το αποτέλεσμα θα σας επιβραβεύσει), ορισμένοι είναι πιο γρήγοροι. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες προτάσεις για να φτιάξετε το δικό σας ζυμαρένιο δίσκο, με ή χωρίς μαγιά, λεπτό ή πιο παχουλό, και να τον βάλετε να... παίζει.
Aντί να πάρετε έτοιμο ζυμάρι, φτιάξτε το δικό σας / φωτογραφία: Νadya Spetnitskaya (Unsplash)
Η ζύμη της πίτσας είναι ένας υπέροχος καμβάς, ανοιχτός σε κάθε λογής συνδυασμούς. Με λίγα, καλής ποιότητας υλικά, η πίτσα σας μπορεί να γίνει άκρως προκλητική. Κι αν τη θέλετε παραπάνω ενισχυμένη, όμως, κανείς δεν θα σας πει όχι. Προσαρμόστε την στα μέτρα σας, στολίζοντάς τη με τυριά που λιώνουν εύκολα, κρεμώδη ή καπνιστά, αλλαντικά, λαχανικά ή απλά με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο και... χαρείτε την.
Πίτσα με προσούτο, ρόκα και παρμεζάνα
Με χειροποίητο ζυμάρι που θέλει λίγη... υπομονή
Για 2 πίτσες με διάμετρο 30 εκ.
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml χλιαρό νερό
- 13 γρ. νωπή μαγιά ή 7 γρ. ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- για τη σάλτσα ντομάτας:
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. τριμμένη ντομάτα ή ντομάτα κονκασέ
- ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 2 κλαράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα
- αλάτι
- πιπέρι
για το topping:
- 200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
- 8 φέτες προσούτο
- 1 ματσάκι ρόκα
- 30 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Δημιουργούμε μια τρύπα, ρίχνουμε το νερό με την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Μόλις αρχίζει να σχηματίζεται το ζυμάρι μας, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν δούμε ότι κολλάει λίγο στα χέρι προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Το ζυμάρι είναι έτοιμο όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Αφήνουμε το ζυμάρι για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα. Ύστερα το ζυμώνουμε για άλλα 2-3 τρία λεπτά, το βάζουμε σε ένα μπολ το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρά, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου 4 ώρες.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας το ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε την ντομάτα, φρέσκια ή κονκασέ, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι η σάλτσα να πιει τα ζουμιά της, γύρω στα 15 λεπτά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την απλώνουμε στη ζύμη, την οποία έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην μεσαια σχάρα για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τις φέτες του προσούτο, και προσθέτουμε από πάνω τη ρόκα, πασπαλίζουμε με τις φλοίδες παρμεζάνας, τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Πίτσα με μανιτάρια και τυριά
Με μοτσαρέλα, γραβιέρα και ζυμάρι ολικής άλεσης
Για 1 πίτσα με διάμετρο 30 εκ.
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 10 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. ξερή
- 150 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
για το topping:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. σπιτική σάλτσα ντομάτας*
- 5 μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετούλες (ή 2 μανιτάρια πορτομπέλο)
- ½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
- 70 γρ. γραβιέρα
- λίγο θυμάρι ξερό ή φρέσκο
Εκτέλεση
Βάζουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για πέντε λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τα αλεύρια μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Σχηματίζουμε μια τρύπα στην μέση και ρίχνουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, αφού το έχουμε αλευρώσει πρώτα, ζυμώνουμε για λίγο ακόμα. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μας μέσα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα και το αφήνουμε για μία ώρα να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια το ανοίγουμε με τον πλάστη.
Σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο τα μανιτάρια, στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι και τα αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στη ζύμη με ένα κουτάλι, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, μοιράζουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα και τα μανιτάρια.
Βάζουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα δυο τυριά.
Πίτσα με ντοματίνια, μοτσαρέλα & βασιλικό
Με εύκολο ζυμάρι με γιαούρτι
Για 1 πίτσα με διάμετρο περίπου 30 εκ.
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- για το topping:
- 2-3 κ.σ. σπιτική σάλτσα ντομάτας*
- 150-180 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα βουβαλίσια ή αγελαδινή
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 5-6 φύλλα φρέσκιου βασιλικού
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε το αλάτι και λίγο λάδι.
Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για πέντε λεπτά ακόμα. Ύστερα μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι.
Βάζουμε την ζύμη της πίτσας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας με ένα κουτάλι, προσθέτουμε τη μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες και τα ντοματίνια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 220°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
Πριν σερβίρουμε την πίτσα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα φύλλα του φρέσκου βασιλικού και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr