Πρόσκληση για punch: Κοκτέιλ για παρέα, ελαφριά και δροσιστικά
Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλοκαιρινό από μια κανάτα ή ένα μπολ γεμάτα με πολύχρωμα, ευχαριστα και δροσερά cocktails, που θα μοιραστούν στην παρέα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τα punch cocktails έχουν τα μυστικά τους, όταν όμως τα ανακαλύψετε, δεν θα σταματήσετε να αναζητάτε αφορμές για να συγκεντρώνεστε με φίλους στην αυλή ή στη βεράντα και να τα απολαμβάνετε. Μάθετε την ιστορία, ακολουθήστε τα βήματα, τις συμβουλές και τις συνταγές που μας προτείνουν οι ταλαντούχοι bartenders Ζάχος Κυρίτσης και Δημήτρης Τσάλας και στήστε το πιο εξωτικό σκηνικό. Let’s punch…
Από την Ινδία σε όλη την Ευρώπη με κωδικό το πέντε
Λίγοι γνωρίζουν ή μπορούν να φανταστούν ότι η παιχνιδιάρικη και δημιουργική κατηγορία «cocktail to share» κατάγεται από την Ινδία. Τον 17 αιώνα οι Βρετανοί ναυτικοί ζούσαν στην Ινδία, καθώς εργάζονταν στην East India Company. Για να δροσιστούν είχαν την ευρηματική ιδέα να αναμείξουν ρούμι με νερό, κίτρο, ζάχαρη και μπαχαρικά… Αυτό ήταν! Προέκυψε η πρώτη punch συνταγή με πέντε βασικά συστατικά, η οποία ταξίδεψε από την Ινδία στη Βρετανία και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καινούργιων πίνειν εμπειριών, που τις απολαμβάνει κανείς με την παρέα του. Η δεκαετία του ’90 ήταν σταθμός για την πορεία των πληθωρικών cocktails σε κανάτες, βάζα, μπολ και μεγάλα δοχεία. Στα καλά μπαρ του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο δεν σταματούσαν να πειραματίζονται με φρέσκες punch συνταγές και να τις μοιράζονται με τους πελάτες. Σήμερα παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές κατηγορίες και φιγουράρει στα μενού των μπαρ και σε όλες τις εκδηλώσεις.
Η λέξη-κλειδί για το punch είναι το πέντε. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν πέντε υλικά –αλκοόλ, νερό, κίτρο, ζάχαρη, μπαχαρικά– και αυτά καθιερώθηκαν. Για ένα επιτυχημένο punch ανακατεύετε τα πέντε συστατικά, αντικαθιστώντας, αν θέλετε, τα μπαχαρικά με τσάι, το κίτρο με άλλα φρούτα και το νερό με ανθρακούχο. Το καθένα έχει ιδιαίτερο ρόλο στη συνταγή, καθώς αντιπροσωπεύει το ξινό, το γλυκό, το δυνατό, το ελαφρύ και το πικάντικο. Το μυστικό για να κάνετε punch στο σπίτι είναι να επιλέξετε τα αγαπημένα σας συστατικά και να βρείτε την ιδανική τους αναλογία.
Συμβουλές για να punch-άρετε σαν επαγγελματίες
Το πρώτο εύκολο βήμα είναι να συγκεντρώσετε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε από την κουζίνα σας. Ένα δοχείο σε όποιο σχήμα και από όποιο υλικό σας αρέσει, χωρητικότητας τριών έως πέντε λίτρων, μια μεζούρα ή ζυγαριά για να υπολογίσετε τα υλικά σας, ένα σουρωτήρι για τους χυμούς και μια κουτάλα για το ανακάτεμα. Στη συνέχεια θα διαλέξετε τα υλικά σας, προσέχοντας τα φρούτα να είναι φρέσκα και οι χυμοί ή τα αναψυκτικά όταν τα χρησιμοποιήσετε να είναι δροσερά. Αρχικά στο δοχείο σερβιρίσματος μπαίνει το αλκοόλ, ενώ η ζάχαρη για να αφομοιωθεί ανακατεύεται πριν προστεθεί με τα υπόλοιπα συστατικά. Σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε στη συνταγή οποιαδήποτε φυσαλίδα, αυτή θα την προσθέσετε τελευταία, καλύτερα λίγο πριν σερβίρετε το punch.
Σημαντικός είναι επίσης ο πάγος. Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και σε μεγάλα κομμάτια, για να μη λιώνει γρήγορα και αλλοιώνει το cocktail. Συνήθως στο τέλος προστίθενται κομμένα φρέσκα φρούτα ή και φλούδες ακόμα και διάφορα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, για να ενισχυθεί η αρωματική και γευστική ένταση. Το ποτό που πρωταγωνιστεί στις επιλογές είναι το ρούμι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε επιθυμείτε. Τέλος, σε πάρα πολλές συνταγές υπάρχουν στα συστατικά τα ελαιοσάκχαρα. Πρόκειται για το υγρό που θα προκύψει όταν τρίξετε τις φλούδες εσπεριδοειδών με ζάχαρη και τις αφήσετε για μισή ώρα.
Φτιάξτε τα δικά σας ελαιοσάκχαρα
Ένα από τα βασικά υλικά των punches είναι τα ελαιοσάκχαρα. Ένα συστατικό, που, ενώ είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, δίνει απίστευτη αρωματική ένταση στα cocktails και δροσερή γεύση. Τα βήματα είναι πολύ απλά. Θα χρειαστείτε ζάχαρη και τις φλούδες από το εσπεριδοειδές που επιθυμείτε να βάλετε στη συνταγή σας. Η ζάχαρη έχει την ικανότητα να απορροφά από τις φλούδες των φρούτων τα μυρωδάτα έλαια και, για να γίνει αυτό, αρκεί να τα ανακατέψετε και να τα αφήσετε μαζί από μερικές ώρες μέχρι ένα εικοσιτετράωρο.
Η βασική συνταγή είναι η εξής: 1 κιλό ζάχαρη, 5 φλούδες λάιμ ή λεμόνι ή πορτοκάλι και τα αφήνετε μαζί για ένα εικοσιτετράωρο σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα πυκνό υγρό, περίπου 1 lt, το οποίο σουρώνετε και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στα cocktails. Αν είναι πολύ συμπυκνωμένο, θα χρειαστεί να το αραιώσετε με νερό. Αν θέλετε να το συντηρήσετε για 2 με 3 μέρες, μπορείτε να το βάλετε σε ένα βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς, προσθέτοντας λίγο αλάτι, και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο.
Έτοιμοι να φτιάξετε τα δικά σας punches
Ο κήπος είναι στα καλύτερά του, καταπράσινος, και στο εξοχικό η βεράντα έχει εξοπλιστεί με τα summer απαραίτητα. Στην εικόνα προστίθενται οάσεις δροσιάς από μεγάλα χρωματιστά μπολ που περιέχουν αναζωογονητικές μείξεις. Βάζετε λίγο ακόμα πάγο στα ποτήρια και δροσίζεστε προσκαλώντας και τους φίλους σας. Ένα άκρως καλοκαιρινό σκηνικό που θα στηθεί αμέσως. Φτιάξτε δύο πολύ εύκολες συνταγές για να μπείτε στον κόσμο των punches και, αν ανήκετε στους πιο προχωρημένους, επιχειρήστε να κάνετε τις τρεις συνταγές τις οποίες μας αποκαλύπτει ο Ζάχος Κυρίτσης από το κουκλίστικο Upupa Epops – The Bar στα Πετράλωνα που γίνονται ανάρπαστες και τις τρεις νέες συνταγές του Δημήτρη Τσάλα, ενός από τους δημιουργούς των μπαρ The Bank Job και Godmama’s Yard. Ξεκινήστε με αυτές για σίγουρα αποτελέσματα και συνεχίστε να πειραματίζεστε με υλικά που σας αρέσουν. Τα punches θέλουν καλή διάθεση, φαντασία και ωραία παρέα!
Οι ποσότητες που σας δίνουμε είναι για μία κανάτα (5-6 ποτά).
Για αρχάριους
Strawberry punch
- 125 ml χυμός λεμόνι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 250 ml βότκα
- 250 ml χυμός μήλο
- 250 ml χυμός φράουλα
- 125 ml ανθρακούχο νερό
- πάγος
Εκτέλεση: Τοποθετούμε τα υλικά σε μια κανάτα ή ένα μπολ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πάγο, το ανθρακούχο νερό και μερικά φύλλα μέντας, βασιλικού και κομμάτια φράουλας.
Melon punch
- χυμός από 1 πεπόνι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 50 ml χυμός πορτοκαλιού
- 750 ml λευκό κρασί
- κομμάτια από 1/2 αγγούρι
- 300 ml ανθρακούχο νερό
- πάγος
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ και προσθέτουμε στο τέλος τον πάγο, το ανθρακούχο νερό και μερικά κομματάκια πεπονιού.
Για προχωρημένους
* Από τον Ζάχο Κυρίτση
Amnesia
- 240 ml ελαιοσάκχαρα λάιμ
- 120 ml σιρόπι τζίντζερ ή χυμός τζίντζερ
- 80 ml λικέρ μαρασκίνο
- 120 ml φρέσκος χυμός λεμόνι ή λάιμ
- 240 ml πουρές ανανά (βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια από 1 ανανά μαζί με 240 γρ. ζάχαρη και τα ανακατεύουμε)
- 560 ml ρούμι
- 12 δόσεις angostura bitters
- 12 δόσεις bitter πορτοκάλι
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο δοχείο, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσθέτουμε πάγο και 4 φέτες ανανά, 10 φέτες λεμόνι και 10 φέτες πορτοκάλι.
Liliko’I
- 15 δόσεις σοκολάτα bitters
- λίγο τριμμένο καρδάμωμο
- 500 ml μαστίχα
- 50 ml ρούμι
- 250 ml πουρές φρούτων του πάθους
- 200 ml ελαιοσάκχαρα
- 100 ml φυσικός χυμός λάιμ ή λεμόνι
- 300 ml σιρόπι τζίντζερ ή φρέσκος χυμός τζίντζερ
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο δοχείο, τα ανακατεύουμε με κουτάλα και προσθέτουμε τον πάγο.
L’amour
- 300 ml πουρές μανταρίνι (για το σπίτι χυμός από μανταρίνι)
- 300 ml ελαιοσάκχαρα
- 10 δόσεις angostura bitters
- φύλλα βασιλικού
- 600 ml ρούμι αρωματισμένο με λάιμ (για το σπίτι χυμός από 1 λάιμ)
- 120 ml σιρόπι ζάχαρης
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο δοχείο, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον πάγο και τη γαρνιτούρα – φύλλα βασιλικού, φλούδες λάιμ και στικ κανέλας.
* Από τον Δημήτρη Τσάλα
Rosé bliss punch
- 500 ml ροζέ κρασί
- 200 ml φρέσκος χυμός λάιμ
- 500 ml φρέσκος χυμός καρπούζι
- 200 ml σιρόπι εσπεριδοειδών (ή χυμός εσπεριδοειδών για το σπίτι)
- 100 ml λικέρ αγγουριού (ή χυμός από αγγούρι για το σπίτι)
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κανάτα ή στο μπολ, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε πάγο και φλούδες αγγουριού.
Godmama’s tea punch
- 400 ml ρούμι αρωματισμένο με ανανά (για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να προσθέσουμε 3-4 κομμάτια φρέσκου ανανά)
- 200 ml φρέσκος χυμός λάιμ
- 200 ml ελαιοσάκχαρα ροδάκινου και δυόσμου
- 500 ml κρύο τσάι βανίλια (ή κρύο τσάι ροδάκινου)
- 2 δόσεις angostura bitters
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στην κανάτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο και κομμάτια από ανανά και ροδάκινο.
Summer punch
- 400 ml ρούμι με βούτυρο κακάο (για το σπίτι σκέτο ρούμι)
- 200 ml φρέσκος χυμό λάιμ
- 300 ml ελαιοσάκχαρα κόκκινων φρούτων (κεράσι, φράουλα)
- 500 ml κρύο πράσινο τσάι με σοκολάτα (για το σπίτι σκέτο κρύο πράσινο τσάι)
- 2 δόσεις ρούμπαρ bitter (αντί γι’ αυτά, τα κλασικά angostura bitters)
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στην κανάτα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο και κομμάτια από κεράσια και φράουλες.
Πηγή: eatme Ιουλίου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr