Ο ανοιξιάτικος χιονιάς «άσπρισε» τις ανθισμένες ροδακινιές σε Ημαθία - Πέλλα
Τις επόμενες μέρες θα φανούν οι επιπτώσεις στην φετινή παραγωγή επιτραπέζιου και βιομηχανικού ροδάκινου. Ανησυχούν οι παραγωγοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο ξαφνικός ανοιξιάτικος χιονιάς της Τετάρτης και Πέμπτης «πάγωσε» τους οπωρώνες της Ημαθίας και Πέλλας και σκόρπισε ανησυχία στους ροδακινοπαραγωγούς για την τύχη της φετινής παραγωγής σε ένα από τα πιο δυναμικά και εξωστρεφή αγροτικά προϊόντα της χώρας. Οι δύο νομοί αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής, μεταποίησης και εξαγωγής επιτραπέζιου και βιομηχανικού (κομπόστα) ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον κάμπο της Κουλούρας και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, σε περιοχές της Βέροιας, της Νάουσας, στην πεδιάδα της Πέλλας και στους ημιορεινούς οπωρώνες της Αλμωπίας η εικόνα άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες και ένα λευκό πέπλο σκέπασε το μωβ τοπίο των εκατοντάδων χιλιάδων ανθισμένων δέντρων, που αποτελούν και τουριστική ατραξιόν αυτή την περίοδο.
Ο χιονιάς βρήκε τις περισσότερες ροδακινιές στο στάδιο της ανθοφορίας και άλλες πιο πρώιμες ποικιλίες στο στάδιο της ανθόπτωσης για το δέσιμο του καρπιδίου. Οι επιπτώσεις του θα φανούν τις επόμενες ημέρες.
«Τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε στο μηδέν. Εϊναι νωρίς για να εκτιμήσουμε ποια ζημιά θα αφήσει, αλλά από την εμπειρία μας άλλων ετών όταν συνέβη το ίδιο ξέρουμε πως έχει οδηγήσει σε μείωση παραγωγής της τάξης του 20% - 30%», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης και πρόσθεσε: «Στις πρώιμες ποικιλίες, που βρίσκονται στη φάση που πέφτει το πέταλο και δένει το καρπίδιο, φαίνεται πως μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτές που βρίσκονται στο άνθος θα δείξει τις επόμενες μέρες αν θα κάψει τον καρπό».
Ο ίδιος δέχεται τηλεφωνήματα από παραγωγούς σε διάφορες περιοχές, που ανησυχούν και ρωτούν τι θα γίνει. «Ο κόσμος ανησυχεί. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αν η ζημιά προκληθεί σε φάση ανθοφορίας. Είμαστε σε φάση αβεβαιότητας, αλλά σύντομα θα έχουμε εικόνα», είπε ο κ. Χαλκίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα για τις πληγές που άφησε πίσω της η πρωτοφανής θεομηνία του καλοκαιριού του 2019, όταν η σφοδρή υπερκαταιγίδα που κατέβαινε από τα βορειοδυτικά σάρωσε τους οπωρώνες της περιοχής πριν περάσει τον Θερμαίκό Κόλπο και ξεσπάσει με αγριότητα στις ακτές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. «Κάποιοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη τις τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ, γιατί αδυνατούν. Ζητάμε να γίνει συμψηφισμός με τα οφειλόμενα, αλά δεν το δέχονται», ανέφερε.
Η αβεβαιότητα της φετινής παραγωγής επιτείνεται και λόγω του κορονοϊού, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα κλειστά σύνορα με την Αλβανία δυσκολεύουν την εξεύρεση εποχικών εργατών γης για τις αγροτικές εργασίες, που πρέπει να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr