Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το σκεπτικό που στέλνει ξανά τον Κορκονέα στο σκαµνί
Το «Έθνος» φέρνει στο φως τους λόγους για τους οποίους ο εισαγγελέας του Ανωτάτου ?ικαστηρίου ζητά αναίρεση της απόφασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Έντεκα χρόνια µετά τη δολοφονία του από το χέρι του Επαµεινώνδα Κορκονέα, η φιγούρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα κάνει σύντοµα την... εµφάνισή της στον Αρειο Πάγο. Αιτία, η αναίρεση που ζήτησε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου, Β. Πλιώτας, σε βάρος της απόφασης που χορήγησε το ελαφρυντικό του σύννοµου βίου στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού. Λίγες ηµέρες πριν από τη µαύρη επέτειο του άδικου χαµού του 15χρονου µαθητή, το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως τους λόγους της αναίρεσης που ζητά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, κρίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού έχει εσφαλµένη αιτιολογία.
∆εν είναι λίγοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς που υποστηρίζουν ότι η επίµαχη ελαφρυντική περίσταση που σπάει τα ισόβια µε τη διάταξη του πρόσφατου Ποινικού Κώδικα πρέπει να αλλάξει. Και αυτό γιατί προβλέπει τη χορήγηση του ελαφρυντικού µε µόνη προϋπόθεση τη διαπίστωση της ύπαρξης λευκού ποινικού µητρώου. «Με αυτήν τη λογική, όποιον δράστη πιάνει για πρώτη φορά η Αστυνοµία, και ως εκ τούτου έχει λευκό ποινικό µητρώο, η ∆ικαιοσύνη πρέπει να του αναγνωρίζει ελαφρυντικό» λένε µε νόηµα στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστές, εκφράζοντας τον προβληµατισµό τους.
Τι λένε οι εφέτες της Λαμίας
Στο σκεπτικό της απόφασής τους, µε την οποία έκριναν ότι πρέπει να δώσουν ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οι εφέτες της Λαµίας αναφέρουν µεταξύ άλλων: «Σήµερα ο πρότερος έντιµος βίος έχει αντικατασταθεί από τον πρότερο σύννοµο βίο, εξέλιξη που διευρύνει υποχρεωτικά το εύρος της αναγνώρισής του. Συνεπώς, µεταξύ των αλλαγών του Κώδικα ήταν και η κατάργηση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιµου βίου από αυτό του σύννοµου βίου.
Αυτό σηµαίνει ότι ενώ στον προηγούµενο ΠΚ χρειαζόταν για να µειωθεί η ποινή να αποδειχθεί έντιµος, ατοµικός, οικογενειακός, επαγγελµατικός και κοινωνικός βίος, δηλαδή µια θετική και όχι απαθής στάση στην κοινωνία, τώρα µε τον νέο ΠΚ απαιτείται µόνο η µη διάπραξη αξιόποινης πράξης, ή έστω ύπαρξη καταδίκης για ελαφρό πληµµέληµα. ∆ηλαδή, ένα υποκειµενικό στοιχείο, αυτό του έντιµου βίου το οποίο έκρινε ο δικαστής, αντικαταστάθηκε από αντικειµενικό στοιχείο, τον σύννοµο βίο που αποδεικνύεται πρώτιστα από το ποινικό µητρώο.
Με αυτόν τον τρόπο υποχρεώνεται ο δικαστής να αναγνωρίσει αυτό το ελαφρυντικό σε όσους έχουν λευκό ποινικό µητρώο». Πράγµατι ο ειδικός φρουρός δεν είχε τελέσει στο παρελθόν κάποιο αδίκηµα, ούτε είχε ελεγχθεί από την Αστυνοµία για κάποιο πειθαρχικό παράπτωµα, ενώ, σύµφωνα µε την απόφαση, «από όλη την ψυχοδυναµική της προσωπικότητάς του, όπως αυτή ξεδιπλώθηκε στο ακροατήριο του δικαστηρίου, προκύπτει ότι ο κατηγορούµενος δεν είναι µια εγκληµατική προσωπικότητα ή ένας ανάλγητος άνθρωπος».
Για τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστήριο έσφαλε δίνοντας το ελαφρυντικό, γιατί περιορίστηκε στην πραγµατικότητα µόνο στην ύπαρξη του λευκού ποινικού µητρώου του κατηγορουµένου. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Πλιώτας, το δικαστήριο «έλαβε υπόψη περιστατικά που δεν ανάγονται στον χρόνο πριν από την τέλεση της πράξης, αλλά σε µεταγενέστερα αυτής, και δη τοποθετούµενα στον χρόνο εµφάνισης του κατηγορουµένου στο ακροατήριο».
Σύµφωνα µε τον εισαγγελέα, κυριολεκτικά αγνοήθηκαν από το δικαστήριο πραγµατικά περιστατικά, τα οποία είναι αποκαλυπτικά της συµπεριφοράς και της προσωπικότητας του κατηγορουµένου, τα οποία ενώ γίνονται δεκτά για να κριθεί ένοχος, εντούτοις στη συνέχεια παραβλέπονται. Και συνεχίζει εξειδικεύοντας τη θέση του, λέγοντας: «Περιστατικά, που δηλώνουν ερριζωµένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασµού σε έννοµα αγαθά και δικαιώµατα της τιµής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τρίτων, λαβόντα χώρα πριν την τέλεση της πράξης της ανθρωποκτονίας».
Ποια είναι αυτά; Το γεγονός ότι ο ειδικός φρουρός µετέβη στην οδό Τζαβέλλα, παρά την αντίθετη εντολή που είχε, και άρχισε να προπηλακίζει αναίτια τα άτοµα που βρίσκονταν εκεί, µεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, µε επονείδιστους χαρακτηρισµούς, όπως «ελάτε ρε µου....», «θα σας γαµ...ουµε», επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τα γεννητικά του όργανα.
Ελλειψη πραγματικού σεβασμού
Το γεγονός ότι προσπάθησε να πείσει πως ο ίδιος δέχθηκε επίθεση, ενώ, όπως προκύπτει από τους µάρτυρες, η µόνη επίθεση που δέχθηκαν οι Κορκονέας και Σαραλιώτης ήταν ένα πλαστικό µπουκάλι. Το γεγονός ότι στόχευσε ευθεία, µέσα στο πλήθος -αν και αστυνοµικός- και όχι στον αέρα, αλλά και το ότι αµέσως µετά τον διπλό πυροβολισµό οι δυο τους έφυγαν, αν και, σύµφωνα µε µάρτυρες, είχαν αντιληφθεί ότι κάποιος από τον συγκεντρωµένο κόσµο χτυπήθηκε.
«Τα περιστατικά αυτά, λαβόντα χώρα µάλιστα υπό τις εκτεθείσες περιστάσεις πριν από την τέλεση της πράξης της ανθρωποκτονίας, ήταν στοιχεία αρνητικά για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, καθώς δείχνουν έλλειψη πραγµατικού σεβασµού των εννόµων αγαθών στην καθηµερινή ζωή» αναφέρει στην αναίρεσή του ο κ. Πλιώτας, υποστηρίζοντας ότι ένας βίος είναι σύννοµος όταν το έγκληµα που έχει τελέσει ένας δράστης είναι η µοναδική παραφωνία στη ζωή του, κάτι που κανείς δεν περίµενε από τον κατηγορούµενο.
Ο σύννοµος βίος δεν ταυτίζεται µε το λευκό ποινικό µητρώο, αλλά µε τον πραγµατικό σεβασµό των εννόµων αγαθών στην καθηµερινή ζωή, θεώρηση που δεν πρέπει να ανατρέπεται από το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε για τις πράξεις του στο παρελθόν. Επίσης, για τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, δεν ελήφθη υπόψη και η κατάθεση της Βέρτζιν Τσαλικιάν, η οποία είχε υποστηρίξει για τον Κορκονέα. «∆εν ήταν τυχαίο που τον αποκαλούσαν Ράµπο, εκτελεστή, τσαµπουκά. Εµαθα ότι πριν καταταγεί στην Αστυνοµία ήταν µπράβος σε νυχτερινό κέντρο στην Καλαµάτα. Αυτό λέει πολλά για τον πρότερο έντιµο βίο του και για το ποιόν του» είχε πει η µάρτυρας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr