Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτοι των πρώτων αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας
Oι υποψήφιοι που ξεχώρισαν για τις πρωτιές που σημείωσαν στις φετινές εξετάσεις περιγράφουν πώς κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Η αγωνία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλήνιες τελείωσε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (28.06.2019) όταν ανέβηκαν στο site του υπουργείου Παιδείας και στα λύκεια της χώρας οι βαθμολογίες. Μαζί δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στατιστικά των φετινών εξετάσεων.
Κάποιοι πέτυχαν τον στόχο τους, κάποιοι θα ξαναπροσπαθήσουν και κάποιοι υποψήφιοι ξεχώρισαν για τις πρωτιές που σημείωσαν. Ποιοι ήταν οι φετινοί «πρώτοι των πρώτων» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και ποια ήταν τα μυστικά της επιτυχίας τους;
Οι κολλητοί που περνούν μαζί στην Ιατρική
Κολλητοί φίλοι, κάθονταν μαζί στο θρανίο όλη τη χρονιά, έδωσαν πανελλήνιες, έσπασαν τα κοντέρ ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια και περνούν - όπως όλα δείχνουν- στην Ιατρική Σχολή, πετυχαίνοντας τον στόχο τους. Ο 18χρονος, Χρήστος Τσιρίκας και ο συνομήλικός του, Γεράσιμος Τερζόπουλος, υπότροφοι του Κολεγίου Ανατόλια μίλησαν στο ethnos.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι «μυστική συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει» και πρόσθεσαν ότι «η αυτοσυγκέντρωση, η υπομονή, η μεθοδικότητα, η καλή προετοιμασία, η προσήλωση αλλά και το μεράκι βοήθησαν για να πετύχουν τον στόχο τους».
Θριάμβευσε η Κρήτη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019 που τους δίνουν τη δυνατότητα εισαγωγής τους στις πρώτες σχολές προτίμησης τους πέτυχαν πολλοί υποψήφιοι από τα Χανιά συνεχίζοντας την καλή παράδοση που έχει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Η Ιατρική σχολή ήταν η πρώτη επιλογή για τον Λευτέρη Χαλακατεβάκη που συγκέντρωσε 18.869 μόρια. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «οι καλές επιδόσεις και η επιτυχία είναι απόρροια της συστηματικής δουλειάς και μελέτης. Πέτυχα τον στόχο μου έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του οικογενειακού μου περιβάλλοντος και τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μου».
Μέλος εθνικής ομάδας στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, ο απόφοιτος του Λυκείου Σούδας Επιμενίδης Κουντουράκης κατάφερε να συγκεντρώσει 18.693. Η βαθμολογία αυτή του ανοίγει την πόρτα για τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Η ικανότητα διαχείρισης του άγχους και το συστηματικό διάβασμα αποτέλεσαν τα κλειδιά για την επιτυχία μου δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Το σχολείο, οι καθηγητές, και οι κανονικοί ρυθμοί ζωής με βοήθησαν σημαντικά», τονίζει
Η Χρύσα Αθητάκη με 18.128 μόρια είχε βάλει ως στόχο να πετύχει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών .
Αποδίδει την επιτυχία της στην προσήλωση στον στόχο και την επιμονή. «Το μέτρο, η καλή ψυχολογία και το συστηματικό διάβασμα με βοήθησαν πολύ», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο Ανδρέας αρίστευσε με δύο 20άρια σε Μαθηματικά και Φυσική
Πραγματικότητα έγινε το όνειρο του μαθητή Ανδρέα Μαγκούτα από τη Λάρισα, που αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκεντρώνοντας 19.300 μόρια.
Ο μαθητής Ανδρέας Μαγκούτας των Εκπαιδευτηρίων «Μαίρης Ν. Ράπτου», πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ένα σπουδαίο κατόρθωμα, καθώς αρίστευσε παίρνοντας δύο 20άρια στα Μαθηματικά και την Φυσική, ενώ συγκέντρωσε 18,5 στην Έκθεση και 18 στη Χημεία .
Ο Ανδρέας Μαγκούτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ενθουσιασμένος που αρίστευσε στις εξετάσεις, αλλά και ικανοποιημένος που πέτυχε τον στόχο του για την φοίτηση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της μαθητικής του πορείας βραβεύθηκε επανειλημμένα σε μαθητικούς διαγωνισμούς που διοργάνωναν επιστημονικές ενώσεις (Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία κ.ά).
Δύο μητέρες σε Κοζάνη και Βόλο «σάρωσαν» στις Πανελλήνιες
Μια πολυσχιδής προσωπικότητα που χτύπησε κυριολεκτικά «οροφή» στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, είναι μια γυναίκα οικογενειάρχης από τον Βόλο. Η Σμαράγδα Λιάτσικου είναι εργαζόμενη, είναι ταυτόχρονα και μητέρα, και στα 47 της χρόνια κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: Όχι μόνο κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και συγκέντρωσε την κορυφαία βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, φθάνοντας τα 19.435 μόρια.
Η Σμαράγδα Λιάτσικα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «στόχος ήταν να μπω στο Πανεπιστήμιο και να γίνω γιατρός.Φοίτησα 2 χρόνια στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, δεν έκανα φροντιστήριο καθόλου, και παράλληλα εργάζομαι μέχρι και σήμερα ως νοσηλεύτρια σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του Βόλου. Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά. Έχω παράλληλα την ευθύνη για την οικογένειά μου, αλλά και για τον σύλλογό μου, αφού είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Δομής Ισότητας του Ε.Κ.Β.».
Στην Κοζάνη
H Σωτηρία Τσίτσαρη Τριανταφύλλου μητέρα τεσσάρων παιδιών από την Κοζάνη συγκέντρωσε 19.125 μόρια και από ότι φαίνεται θα μπορεί να επιλέξει μια από τις σχολές της αρεσκείας της.
Η 44χρονη Σωτηρία έλαβε τη μεγάλη απόφαση να φοιτήσει στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης προκειμένου να καταφέρει ότι δεν μπόρεσε στη νεανική της ηλικία. Δύο της παιδιά ήδη σπουδάζουν στο ΑΠΘ, ενώ ο γιός της -το τρίτο παιδί της οικογένειας- που θέλει να γίνει δημοσιογράφος έκανε ο ίδιος γνωστή μέσω του facebook τη σημαντική επιτυχία της μητέρας του, περιγράφοντας τη ζωή της με τις υποχρεώσεις, τις δουλειές στο σπίτι τη βραδινή μελέτη, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτητικό πρόγραμμα και τις εξετάσεις της.
«Μετά το μεγάλωμα 4 παιδιών αποφάσισε να πάρει το κουράγιο και να δώσει και αυτή πανελλήνιες, όπως τα 2 μεγάλα μου αδέρφια τα οποία βρίσκονται στο ΑΠΘ ο ένας με 18.000+ και η άλλη με 16.000. Μεγάλωσε ένα δύσκολο παιδί σαν εμένα και έχει ένα παιδί στην ηλικία των 10 ετών, άγνωστο το από που αντλεί αυτή τη ψυχική δύναμη, αλλά το θεωρώ τεράστιο ότι κατάφερε να μας δώσει κάποιες αρχές και αξίες, να είναι συνεχώς δίπλα σε εμάς και στο πατέρα μας και σήμερα μετά από επίμονο διάβασμα έβαλε τα γυαλιά σε όλους και το αποτέλεσμα ήταν 19.125 μόρια».
Ο νεαρός μαθητής, νιώθοντας περήφανος για τις επιδόσεις της μητέρας του, σημειώνει ότι το μεγαλείο του ανθρώπου δεν είναι «στο χρήμα, στη δόξα, στην εξουσία, η την αναγνώριση αλλά βρίσκεται μέσα στα πιο απλά πράγματα, όπως ότι η μητέρα μου αποφάσισε να δώσει Πανελλήνιες και πήγαινε και αυτή καθημερινά στο σχολείο όπως κάναμε και εμείς».
Ο μαθητής που αρίστευσε χωρίς να πάει φροντιστήριο
Ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας είναι ο πρώτος μαθητής των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κοζάνη. Ο λόγος για τον Δημήτρη Βόγδου ο οποίος μίλησε για την επιτυχία στο και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Ο Δημήτρης Βόγδου συγκέντρωσε 19253 μόρια, γράφοντας, μάλιστα, 19,9 στα Μαθηματικά, χωρίς καν να κάνει μαθήματα σε κάποιο ομαδικό ή ιδιαίτερο φροντιστήριο.
Δυο αριστούχοι από την Πάτρα περιγράφουν πώς κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους
Ο Γιάννης Τζόλας, απόφοιτος πια του Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Πάτρας, κατάφερε να συγκεντρώσει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Με τα 19.377 μόρια που συγκέντρωσε, αναμένεται να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Πολύ υψηλή βαθμολογία συγκέντρωσε και η Αρετή Δανελάτου, απόφοιτη του 5ου Λυκείου της Πάτρας, αφού τα 18.800 μόρια που συγκέντρωσε στις εξετάσεις, φαίνεται πως της «ανοίγουν» την πόρτα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μιλώντας ο Γιάννης Τζόλας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν κρύβει την χαρά του για την επιτυχία του και ταυτόχρονα περιγράφει το πώς κατάφερε να επιτύχει τόσο υψηλή βαθμολογία. «Με βοήθησε σημαντικά το γεγονός ότι φρόντιζα να ξεκουράζομαι έπειτα από το έντονο διάβασμα», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιάννης Τζόλας, παρομοιάζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε με τον αθλητισμό:«Δεν γίνεται να κάνεις έξι ώρες προπόνηση και μετά να δίνεις αγώνα. Έτσι ακριβώς είναι και το διάβασμα. Μετά λοιπόν το συγκεντρωμένο, μεθοδικό και αποδοτικό διάβασμα, φρόντιζα να έχω λίγο ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα με φίλους, περπάτημα και αθλητισμό».
Επίσης ο Γιάννης Τζόλας επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ήταν σημαντική η βοήθεια των καθηγητών που φρόντιζαν να μην μας πιέζουν», ενώ κλείνοντας σημειώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποια Ιατρική σχολή θα φοιτήσει, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «έχω όλες τις επιλογές». Από την πλευρά της, η Αρετή Δανελάτου περιγράφοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τις προσπάθειες που κατέβαλε, τονίζει ότι «χρειάζεται αρκετή δουλειά και πολλές θυσίες, αλλά όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά ότι οι κόποι μας ανταμείβονται».
Όσον αφορά στις θυσίες που έκανε, η Αρετή Δανελάτου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «περιόρισα αρκετά τον ελεύθερο χρόνο μου, προκειμένου να διαβάζω και σε καμία περίπτωση δεν το μετανιώνω». Σχετικά με την προετοιμασία της για τις πανελλήνιες εξετάσεις, η Αρετή Δανελάτου επισημαίνει ότι «ήταν μεγάλη η βοήθεια και η στήριξη των καθηγητών, οι οποίοι μας έδειχναν τον σωστό δρόμο με τον σωστό τρόπο, όπως βέβαια και της οικογένειάς μου».
Τέλος, η Αρετή Δανελάτου σημειώνει, με αφορμή την εμπειρία της από την συμμετοχή της στις πανελλήνιες εξετάσεις, ότι «πρέπει να θέτουμε στόχους και να αγωνιζόμαστε για να τους πετύχουμε».
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες
Πανελλήνιες 2019: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από το υπουργείο και ήδη από το πρωί έχουν αναρτηθεί σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr.
Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταγράφεται σημαντική πτώση των βάσεων, με το 42,12% να γράφει κάτω από τη βάση. Το μεγαλύτερο βαθμολογικό «Βατερλώ» καταγράφεται στη Χημεία.
Από την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019 και τις ακόλουθες ημέρες όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 15-7-2019 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 9-7-2019 καθώς και τη Δευτέρα 15-7-2019, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Επίσης, ανακοινώνονται στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Δείτε εδώ αναλυτικά (αρχεία excel)
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ---ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝ.---2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ---ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝ.---2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΓΕΛ-ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΕΠΑΛ-2019_ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ
Στατιστικά Βαθμ. Μαθημάτων_ΕΠΑΛ-2019_ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr