Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: 13.000 στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις
Ο υπουργός Παιδείας µιλά για το νέο εισαγωγικό σύστηµα στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, το οποίο καθιστά εφικτή την είσοδο στις λεγόµενες «πράσινες σχολές» µόνο µε απολυτήριο Λυκείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα πανεπιστήµια χωρίς εξετάσεις από την επόµενη χρονιά αλλά και τη φετινή αύξηση στους εισακτέους αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Από το 2020, που θα εφαρµοστεί το νέο εισαγωγικό σύστηµα στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις προβλέπεται η εισαγωγή έως και 13.000 µαθητών στις επονοµαζόµενες «πράσινες σχολές», στις οποίες θα εισαχθούν µόνο µε τον βαθµό του απολυτηρίου τους, χωρίς να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύµφωνα µε τον υπουργό Παιδείας, η είσοδος στα πανεπιστήµια όλων των αποφοίτων του λυκείου µόνο µε το απολυτήριο είναι εφικτή και µάλιστα µπορεί να επιτευχθεί µέσα στην επόµενη πενταετία.
Οσον αφορά τον αριθµό των εισακτέων που θα διαβούν την πόρτα των πανεπιστηµίων τη φετινή χρονιά, θα ανέβει κατά περίπου 500 θέσεις και συνεπώς ο συνολικός αριθµός θα διαµορφωθεί πάνω από τις 75.000.
«Θα βρουν τα τμήματα έτοιμα»
Σχετικά µε το καυτό ζήτηµα της εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει ότι σύµφωνα µε τους υπολογισµούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας περίπου 10.000 - 13.000 υποψήφιοι θα εισαχθούν µε αυτόν τον τρόπο. «Ο κόσµος πρέπει να κατανοήσει ότι αλλάζει ο τρόπος µε τον οποίο τα παιδιά θα εξετάζονται προκειµένου να λάβουν το απολυτήριο. Επίσης αυτοί που θα πάνε σε τµήµατα ελεύθερης πρόσβασης, θα βρουν αυτά τα τµήµατα έτοιµα µε το διδακτικό τους προσωπικό και µε τις αντίστοιχες υποδοµές. Ηδη έχουµε δώσει τις θέσεις προσωπικού που ήθελαν τα πανεπιστήµια» τονίζει.
Ο υπουργός εξηγεί και ποια πανεπιστήµια θα είναι αυτά στα οποία θα εισάγονται οι µαθητές µόνο µε το απολυτήριο λυκείου και εάν πρόκειται για τµήµατα... Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου. «Θεωρώ ότι σε µια χώρα µε τόσο ανεπτυγµένη βιοµηχανία ιχθυοκαλλιεργειών και µε τεράστια σηµασία της ιχθυολογίας, είναι υποτιµητικό να µιλάµε έτσι γι’ αυτό το τµήµα που υπάρχει στο Μεσολόγγι. Εµείς λέµε ότι θα γίνει ένα εξαιρετικό τµήµα. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αγνόησαν την ουσιαστική αναβάθµιση των ΤΕΙ. Εµείς θεωρούµε ότι ορισµένα Τµήµατα των ΤΕΙ έχουν κλείσει τον κύκλο τους και άλλα βρίσκονται σε συνέργειες µε τα πανεπιστήµια. Οι συνέργειες εκείνων των Τµηµάτων των ΤΕΙ που θα ενταχθούν σε πανεπιστήµια θα γίνουν µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια. Νέα προγράµµατα σπουδών, επιπλέον υποδοµές και κυρίως πρόσθετο καθηγητικό προσωπικό. Στα πανεπιστήµιά µας που θα υποδεχθούν τους νέους φοιτητές τον Σεπτέµβριο του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστηµίων: τα νέα Τµήµατα, τα Τµήµατα ΤΕΙ που θα έχουν συνέργειες µε τα πανεπιστήµια, τα Πανεπιστηµιακά Ερευνητικά Κέντρα και τα ∆ιετή Προγράµµατα Σπουδών όπου θα εισάγονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις. Ολα αυτά είναι µια πρόκληση για την κυβέρνηση αλλά και για τα ΑΕΙ. Οι εντυπωσιακές συναινέσεις που έχουν ήδη διαµορφωθεί µε τα ΑΕΙ αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήµατος» εξηγεί ο κ. Γαβρόγλου.
Παράλληλα, ο υπουργός θεωρεί ότι σε µερικά χρόνια όλοι οι υποψήφιοι θα µπαίνουν στα ΑΕΙ µόνο µε το απολυτήριο, εκτός ίσως από κάποιες σχολές, όπως οι Νοµικές, οι Πολυτεχνικές και οι Ιατρικές. «Αυτό πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα είναι εφικτό. Στο µεταξύ, όµως, το 2020 τα παιδιά θα αντικρίσουν µια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστηµίων. Τελειώνει ο δυισµός στα ΑΕΙ. Ετσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση δεν βοηθούσε την κοινωνία. Τώρα έχουµε εντελώς νέα τµήµατα στα ΑΕΙ, µε νέα γνωστικά αντικείµενα, και επίσης διετείς σπουδές στα ΑΕΙ για τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής µας και του σχεδιασµού µας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί µε τις τοµές στα Επαγγελµατικά Λύκεια. Το σηµαντικό είναι ότι αυτά δεν είναι σχέδια, που λέµε θα κάνουµε, είναι σχέδια που έχουµε κάνει και θα τα ολοκληρώσουµε. Είναι πράγµατα που νοµοθετούνται και αρχίζει η υλοποίησή τους και δεν είναι στιγµιαία. Για όλα έχουµε ένα σχέδιο».
Ένα από τα ζητήµατα για τα οποία ο κ. Γαβρόγλου νιώθει δικαιωµένος είναι και οι 15.000 διορισµοί µόνιµων εκπαιδευτικών στα δηµόσια σχολεία. Όπως λέει, «έγινε ένας τεράστιος αγώνας γι’ αυτό. Είχαµε πει ότι όταν θα βγούµε από την εποπτεία, εµείς θα ανακοινώσουµε τον αριθµό των διορισµών. Οταν έγινε αυτό, η πρώτη ανακοίνωση µαζικών διορισµών ήταν για εκπαιδευτικούς.Αυτό θα λύσει ένα τεράστιο µέρος του προβλήµατος.
Ο λόγος που το κάνουµε είναι γιατί είµαστε σίγουροι πως δεν µπορεί η Εκπαίδευση να βασίζεται σε τόσο µεγάλο ποσοστό στους αναπληρωτές. Είναι λάθος εκπαιδευτικά και εργασιακά αλλά και λάθος σε ανθρώπινο επίπεδο. Πάντα θα υπάρχουν αναπληρωτές, αλλά σε µας το ποσοστό των αναπληρωτών είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Στο τέλος της τριετίας, που θα γίνουν όλοι αυτοί οι διορισµοί, θα µπούµε σε µια κανονικότητα. ∆εν µπορούµε να το κάνουµε από την πρώτη χρονιά».
Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» θεωρεί ότι σε µερικά χρόνια όλοι οι υποψήφιοι θα µπαίνουν στα ΑΕΙ µόνο µε το απολυτήριο, εκτός ίσως από κάποιες σχολές, όπως οι Νοµικές, οι Πολυτεχνικές και οι Ιατρικές.
Τελικά δεν θα κατεβείτε στις εκλογές;
Nαι. ∆εν είναι σωστό να κατέβω στις εκλογές. Αν κάποιος είναι υπουργός Παιδείας σε προεκλογική περίοδο, δεν πρέπει να κατεβαίνει στις εκλογές. Αυτή είναι µια προσωπική µου πεποίθηση. ∆εν θέλω να χρησιµοποιήσω τη θέση µου για τη δηµιουργία όποιου τυπικού ή και άτυπου εκλογικού µηχανισµού. Οι πειρασµοί ελλοχεύουν. Αλλωστε θα πρέπει κανείς να ασχολείται για την επανεκλογή του, κάτι που τον αποµακρύνει από τα βαριά καθηµερινά καθήκοντα του υπουργού.
Αυτό σηµαίνει ότι θα εγκαταλείψετε και την πολιτική;
H θέση µου αυτή αφορά µόνο στις εκλογές. Είµαι στην Αριστερά για πολλές δεκαετίες, είναι δυνατόν να φύγω από αυτόν τον χώρο ή να σταµατήσω να συµβάλλω απ’ όπου µπορώ; Εξάλλου, εµείς οι αριστεροί είµαστε πάρα πολύ περήφανοι ότι η κυβέρνησή µας κατάφερε να βγάλει τη χώρα µας από τραγικά αδιέξοδα και πρέπει η επόµενη κυβέρνησή µας να υποστηριχθεί µε κάθε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση. Και αυτό παρά τον λυσσαλέο πόλεµο από το παλιό πολιτικό κατεστηµένο, που βλέπει να αλλάζουν τα πράγµατα ανεπιστρεπτί.
Αρα σε µια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λέγατε «όχι» σε µια υπουργική θέση;
Αυτό δεν θα το αποφάσιζα εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές;
Εµείς θεωρούµε ότι έχουµε κάνει τόσο πολλά πράγµατα και έχουµε δείξει το πόσο επίµονοι είµαστε για να µπορέσουµε να βγάλουµε τη χώρα από µια τραγική περίοδο της µεταπολεµικής της ζωής. Είµαστε σίγουροι ότι αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού. Είπαµε το 2015 το πρόγραµµά µας και τα χρονοδιαγράµµατα που τότε φαίνονταν αδιανόητα.
Οπως ότι το 2018 θα βγούµε από την επιτροπεία, για την ανάπτυξη, τις αξιολογήσεις, τις Πρέσπες. Μειώθηκε η ανεργία, οι Κασσάνδρες είχαν πει ότι θα µειώσουµε τις συντάξεις, εκπληρώσαµε την υπόσχεσή µας για τα αναδροµικά, αυξήθηκε ο κατώτατος µισθός, στην Υγεία έχουν γίνει συγκλονιστικά θετικά βήµατα, προχωράµε στις 120 δόσεις. Και στην Εκπαίδευση προχωράµε στον διορισµό 15.000 µόνιµων εκπαιδευτικών την επόµενη τριετία, πρώτη φορά γίνεται αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια. Είµαστε µια κυβέρνηση που συγκρούστηκε όχι µόνο µε συµφέροντα, αλλά και µε καθιερωµένες νοοτροπίες, που πολλές φορές είναι πιο δύσκολο.
Είχαµε µια εµµονή να κλείσουµε και ιστορικά ζητήµατα όπως είναι η ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών, όπως είναι η προαιρετικότητα της Σαρία. Προσπαθήσαµε µε εντυπωσιακά συναινετικό τρόπο να ορθολογικοποιήσουµε τις σχέσεις µας µε την Εκκλησία. Και υπήρξε µια ιστορικού χαρακτήρα συµφωνία µεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, την οποία όµως απορρίπτει η Ιεραρχία. Εµείς συνεχίζουµε τις συζητήσεις, καταθέσαµε ένα αναλυτικότατο σχέδιο µισθοδοσίας που λύνει άπειρα προβλήµατα που υπάρχουν σήµερα. Και η Ιεραρχία τι κάνει; ∆εν το απορρίπτει, αλλά αρνείται να το συζητήσει. Μας κάνει εντύπωση το 2019 ο οποιοσδήποτε να αρνείται να συζητήσει κάτι που είναι αποτέλεσµα διεργασιών µέσα σε µια δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω, πάντως, να το ξαναδούν πολύ πιο ψύχραιµα το ζήτηµα.
Από τη θητεία σας αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, για ποια από τα θέµατα που προωθήσατε είστε περήφανος;
Υψίστης σηµασίας είναι η διαδικασία µε την οποία ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους µε όλα τα βιβλία κατανεµηµένα πολύ πιο νωρίς από την ηµεροµηνία έναρξης των µαθηµάτων. Αυτό κάθε χρόνο βελτιώνεται. Υπήρχαν τροµερές παθογένειες και όµως µέσα σε µια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αυτό το καταφέραµε. Η καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κάτι που ολοκληρώνεται µετά από τρία χρόνια από την έναρξή της και ήδη θα λειτουργεί σε 300 από τους 325 δήµους. Επίσης η γενίκευση του ολοήµερου σχολείου είναι µεγάλο κατόρθωµα. Η ουσιαστική αναβάθµιση των Επαγγελµατικών Λυκείων και οι ρυθµίσεις που κάναµε και αναγνωρίζονται από όλους για τις παρεµβάσεις µας στην Ειδική Αγωγή. Φυσικά η πλήρης αναδιοργάνωση της Γ’ Λυκείου και η δυνατότητα για πρώτη φορά να εισάγονται τα παιδιά σε ορισµένα τµήµατα χωρίς εξετάσεις και µόνο µε το απολυτήριο. Και βέβαια τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστηµίων µας και τη χρηµατοδότηση της έρευνας τόσων πολλών νέων επιστηµόνων. Και όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά σχέδια, αλλά νοµοθετικές ρυθµίσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Ο Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή τελετή ορκωμοσίας - Ποιοι θα παραστούν
Εκεχειρία στη Γάζα: Με μια τσάντα με «δώρα» απελευθέρωσε η Χαμάς τις τρεις πρώτες ομήρους – Τι περιείχε
Τεράστιο το ενδιαφέρον για το «Σπίτι μου 2»: Βήμα-βήμα η διαδικασία που απαιτείται - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr