Η δικαστική γραφειοκρατία βάζει µπλόκο στην έκδοση Πάσσαρη
Οι ρουµανικές Αρχές συνεχίζουν να απορρίπτουν το ελληνικό αίτηµα, καθώς δεν καθορίζεται το χρονικό διάστηµα που θα χρειαστεί να παραµείνει στη χώρα µας ο κακοποιός για να δικαστεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δεκαοκτώ χρόνια µετά, και οι συγγενείς των δολοφονηµένων από τα χέρια του Κώστα Πάσσαρη ακόµη ζητούν δικαίωση. Ο διαβόητος κακοποιός δεν έχει ακόµη λογοδοτήσει για τους φόνους που του αποδίδονται – και, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει, εάν προηγουµένως δεν αποφυλακιστεί από τις ρουµανικές φυλακές στις οποίες κρατείται. Στις 17 Απριλίου έχει προσδιοριστεί -για πολλοστή φορά- η δίκη του από την ελληνική ∆ικαιοσύνη για τις δολοφονίες που τον βαρύνουν, µε τις ρουµανικές Αρχές να απορρίπτουν το αίτηµα της Ελλάδας για προσωρινή έκδοσή του, ώστε να δικαστεί και στη χώρα µας.
Ο λόγος; Επειδή η Ελλάδα δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα στη Ρουµανία πόση θα είναι η διάρκεια της δίκης και συνεπώς να προσδιορίσει το χρονικό διάστηµα της προσωρινής έκδοσης του κρατουµένου... Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών επανέλαβε το αίτηµά της να εκδοθεί στην Ελλάδα ο 44χρονος Κώστας Πάσσαρης, µε το Εφετείο του Βουκουρεστίου να απαντά αρνητικά στις 19 Μαρτίου. Η απορριπτική απόφαση φέρεται να στηρίζεται στον µη ορισµένο καθορισµό, εκ του ελληνικού αιτήµατος, του αναγκαίου χρόνου που θα διαρκέσει η δίκη – και συνεπακόλουθα η προσωρινή έκδοση και η παραµονή στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ρουµανικές Αρχές επανειληµµένα είχαν ζητήσει από τη χώρα µας να παράσχει συγκεκριµένο καθορισµό του χρόνου, που απαιτείται για τη δίκη και την παραµονή του στη χώρα.
Η απόρριψη του αιτήµατος σηµατοδοτεί για ακόµη µια φορά καθυστέρηση, αφού το αίτηµα πρέπει να γίνει εκ νέου, µε τους συγγενείς των θυµάτων να αγανακτούν. Μάλιστα, η πληροφορία ότι ο Κώστας Πάσσαρης ολοκληρώνει την έκτιση της ποινής του στις ρουµανικές φυλακές το καλοκαίρι του 2020, µε ορατό το ενδεχόµενο να µην έρθει ποτέ στην Ελλάδα, εξοργίζει τους συγγενείς των αδικοχαµένων.
Το αίτημα
Λίγες ηµέρες µετά την απόρριψη του αιτήµατος από τη Ρουµανία, η αδελφή του δολοφονηµένου αστυνοµικού ∆. Αλεβιζόπουλου κατέθεσε µέσω των συνηγόρων της, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, αίτηµα στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, µε το οποίο χτυπά το καµπανάκι του κινδύνου για την αποφυλάκιση του Κ. Πάσσαρη, ζητώντας να υποβληθεί εκ νέου το αίτηµα για την έκδοσή του στην Ελλάδα, µε τις Αρχές να καθορίζουν τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωσή της. «Σας ζητούµε θερµά, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων σας, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της έκδοσης και την ταχεία διεξαγωγή της δίκης (...), για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των εγκληµάτων και η απόλυση του κακοποιού εκ των φυλακών. Πρόκειται περί εφιαλτικού σεναρίου, που, εάν επαληθευτεί, θα στιγµατίσει το κύρος της ∆ικαιοσύνης και θα προσβάλει τη µνήµη των θυµάτων» αναφέρει η Παναγιώτα Αλεβιζοπούλου. Η επίσπευση των διαδικασιών της δίκης πρέπει να αποβεί απόλυτη προτεραιότητα για τις Αρχές των δύο χωρών, υποστηρίζουν, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής«, οι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.
Στις Ρουμανικές αρχές
Ο καταδικασµένος σε ισόβια από τη ρουµανική ∆ικαιοσύνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Από µικρός ήταν απείθαρχος και είχε παραβατική συµπεριφορά, µε αποτέλεσµα να φιλοξενηθεί στο αναµορφωτήριο. Και στον Στρατό, όµως, προκαλούσε προβλήµατα, λόγω των κλοπών που φέρεται ότι διέπραττε τόσο µέσα όσο και έξω από το στρατόπεδο. Κρατήθηκε στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα, απ’ όπου όµως απέδρασε. Κηρύχθηκε λιποτάκτης, µε τη δράση του να εστιάζεται στις κλοπές και στις διαρρήξεις.
Συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Κασσάνδρας το 1996, ενώ τρία χρόνια αργότερα, µετά την αποφυλάκισή του, δεν έβαλε µυαλό, συνεχίζοντας το ίδιο... βιολί. Κατά τη διάρκεια µίας ένοπλης ληστείας σκοτώνονται από πυρά αστυνοµικών οι δύο φίλοι και συνεργοί του. Τότε ορκίστηκε εκδίκηση. Τελικά συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2000 στο κέντρο της Αθήνας και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό, µε τον τότε αρχιφύλακα Αντώνη Αραβαντινό να µιλά για έναν πολύ δύσκολο κρατούµενο.
Επειτα από παράπονά του για προβλήµατα στην υγεία του, έναν χρόνο αργότερα το αρµόδιο δικαστικό συµβούλιο ενέκρινε τη µεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκοµείο. Η µεταγωγή έγινε συνοδεία των αστυνοµικών Αθανάσιου ∆ρακόπουλου και ∆ιονύση Αλεβιζόπουλου, καθώς και ενός σωφρονιστικού, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Αν και φορούσε χειροπέδες, έχοντας προµηθευτεί ένα όπλο, πυροβόλησε και σκότωσε τους δύο αστυνοµικούς, ενώ τραυµάτισε τον σωφρονιστικό υπάλληλο.
Τελικά, δραπέτευσε τον Σεπτέµβριο του 2001 στη Ρουµανία µε πλαστό διαβατήριο και δύο µήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια µίας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγµατος, σκότωσε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο, παίρνοντας µαζί του 16.000 δολάρια. Λίγους µήνες αργότερα, έπειτα από συνεργασία των αστυνοµικών Αρχών Ελλάδας και Ρουµανίας, ο Κώστας Πάσσαρης συνελήφθη. Οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο του επέβαλε του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σήµερα κρατείται στις φυλακές της Κραϊόβα και φέρεται µετανιωµένος για τις πράξεις του. ∆ηλώνει, µάλιστα, ότι εξοµολογείται και θέλει φεύγοντας από τη φυλακή να µονάσει στο Αγιον Ορος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr