Κτηματολόγιο: Αυτοψία του Έθνους στο υπερ-κέντρο του Γαλατσίου (pics)
Το «Εθνος» κατέγραψε τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αυτοψία στο μεγαλύτερο γραφείο κτηματογράφησης της χώρας, το οποίο ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του, έκανε το «Εθνος» και κατέγραψε τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν. Στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες πολίτες που κατοικούν στον Νομό Αττικής και έχουν ακίνητα σε 32 άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Το γραφείο λειτούργησε πιλοτικά την Τρίτη εξυπηρετώντας περίπου 800 πολίτες και χθες άνοιξε επίσημα τις πόρτες του, με σκοπό μέσα στους επόμενους μήνες να κτηματογραφηθούν περισσότερα από τα μισά ακίνητα του τέταρτου και τελευταίου κύματος.
Οπως είπαν στο «Εθνος» στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ, το ποσοστό που έχει κτηματογραφηθεί μέχρι στιγμής φτάνει μετά βίας το 5%, αφού οι πολίτες ήταν απρόθυμοι να πληρώσουν τα έξοδα που απαιτούνται για να μετακινηθούν στην επαρχία και να προχωρήσουν τη διαδικασία. Επίσης για πολλά ακίνητα στην περιφέρεια δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την κτηματογράφησή τους. Η λειτουργία του γραφείου στην Αθήνα έλυσε τα χέρια πολλών πολιτών. Ο Μπάμπης Καλδάνης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου στον Νομό Πρεβέζης, λέει στο «Εθνος»: «Θα έπρεπε να ξοδέψω εκατοντάδες ευρώ για να πάω στην Πρέβεζα. Πήρα τα έγγραφα που χρειαζόμουν και ήρθα εδώ, όπου όλα κυλούν μια χαρά».
Για πολλά ακίνητα στην περιφέρεια δεν υπάρχουν τίτλοι, δυσκολεύοντας την κτηματογράφησή τους
Αν και η λειτουργία του γραφείου την πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, μετά και την πρόβα τζενεράλε της Τρίτης, τα μικροπροβλήματα δεν έλλειψαν. Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που πήγαν στο Γαλάτσι χωρίς να γνωρίζουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό τους με αποτέλεσμα να φύγουν άπρακτοι. Ο κ. Χρήστος και η σύζυγός του διάβαζαν προσεκτικά την αφίσα με τις οδηγίες που είχε αναρτηθεί στην είσοδο, αλλά δεν βρήκαν αυτό που αφορούσε τη δική τους περίπτωση. «Τι γίνεται αν υπάρχει επικαρπία σε ένα ακίνητο; Αυτό προσπαθώ να μάθω, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να μου απαντήσει υπεύθυνα. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε είναι αυτές που αναφέρονται στην αφίσα» λέει στο «Εθνος».
Εξειδικευμένο προσωπικό
Τα στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία του συστήματος και την αποδίδουν στο γεγονός ότι το γραφείο άνοιξε μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν που είχε αρχικά αποφασιστεί. «Τις επόμενες ημέρες θα στελεχωθούν τα γραφεία από εξειδικευμένο προσωπικό της Κτηματολόγιο ΑΕ, οι οποίοι θα μπορούν να κατευθύνουν τους πολίτες και να λύνουν τις απορίες τους» προσθέτουν. Ούτε οι πολίτες που έχουν ακίνητο στον Νομό Μεσσηνίας κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, αφού δεν γνώριζαν ότι πρέπει να απευθυνθούν στο γραφείο που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι περιοχές που έχουν εξαιρεθεί
Αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες κτηματογράφησης που ταλαιπωρούν τους πολίτες, εντείνοντας την αγωνία τους για τη σωστή συμμετοχή τους σε αυτή, καταβάλλει η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, παρά τις προσπάθειες, η διαδικασία συνεχίζεται με περιοχές «κομμένες» στη μέση, αφού στο 50% προχωρεί η κτηματογράφηση και στο υπόλοιπο δεν έχει καν αρχίσει, με περιοχές που εξαιρέθηκαν από τη... φιλοξενία τους στο υπεργραφείο της Αθήνας, καθώς οι ανάδοχοι των μελετών αποφάσισαν να δέχονται τους πολίτες μόνο στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, αλλά και με περιοχές που θα εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως από άλλο γραφείο στην πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ από το γραφείο του Γαλατσίου εξυπηρετούνται 32 περιφερειακές ενότητες, έχουν εξαιρεθεί οι ακόλουθες:
- 23 περιοχές των Ιωαννίνων που εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης Ελεούσας.
- 10 περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, συμπεριλαμβανομένου του Αγρινίου, που εξυπηρετούνται από το γραφείο της συγκεκριμένης πόλης.
- Δώδεκα περιοχές της Αχαΐας, συμπεριλαμβανομένου του Αιγίου, που εξυπηρετούνται από το γραφείο του Αιγίου.
- Εξι περιοχές της Κορινθίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουτρακίου, που εξυπηρετούνται από τα γραφεία Λουτρακίου και Εξαμιλίων.
- Οι ΠΕ Θεσσαλονίκης και Γρεβενών, οι οποίες εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (26ης Οκτωβρίου 90 – Porto Center). Επίσης, από το Ηράκλειο, επί του παρόντος, εξυπηρετούνται μόνο έξι περιοχές του Νοτίου Ηρακλείου, ενώ εντός του Απριλίου αναμένεται να εξυπηρετούνται από το Γαλάτσι και οι ΠΕ Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου και Λέσβου και Μαγνησίας και Σποράδων.
Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας και Λασιθίου θα πρέπει να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους σε άλλες εγκαταστάσεις στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 24, στην Αθήνα, αλλά μετά τις 22 Μαρτίου.
Ποιες περιοχές θα «μετακομίσουν» σε άλλο κτίριο και για ποιες είναι υποχρεωτική η μετακίνηση στην επαρχία
Σε αναμονή
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι περιοχές που βρίσκονται σε... αναμονή, καθώς παραμένουν ακόμα εκτός διαδικασίας εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ από υποψηφίους αναδόχους, οι οποίες πρέπει να εκδικαστούν. Πρόκειται για τις περιοχές: Κυκλάδες (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα, Κύθνος), Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου).
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr