Πανελλήνιες 2021: Ποια τμήματα μετονομάζονται - Τι αλλάζει στην κατάταξη Σχολών
Τη μετονομασία τμημάτων από τις φετινές Πανελλήνιες αλλά και αλλαγές στην κατάταξη σχολών από το 2022 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αλλαγές σε ονόματα τμημάτων Σχολών οι οποίες θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά και αλλαγές στις κατάταξη των Σχολών, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες από περισσότερα Επιστημονικά Πεδία από το σχολικό έτος 2021- 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα άμεσα μετονομάζονται οι παρακάτω σχολές:
- το τμήμα «Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (Θεσσαλονίκη)-ΑΠΘ» σε «Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ 3»,
- το «Στρατολογικό-Στρατ. Νομ. Συμβ. (ΣΣΑΣ) Θες/νίκη-Στρατ. Σχολές» σε «Νομικό (ΣΑΑΣ) Θες/νίκη Στρατ. Σχολές»,
- το τμήμα υπουργείο Παιδείας σε «Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας Σ.Π.Α.», και
- το τμήμα «Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας (Αθήνα)- Χαροκόπειο», σε «Οικιακής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Αθήνα) Χαροκόπειο».
Διαβάστε επίσης: Πανελλήνιες: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος των εξετάσεων - Τεχνικές αντιμετώπισης
Από την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 2022, τα τμήματα «Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (Ψαχνά Ευβοίας) ΕΚΠΑ» και «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής (Πειραιάς) Παν. Πειραιά» στην κατηγορία «Πανεπιστήμια» και «Ικάρων (ΣΙ) Μετεωρολόγων (ΜΤ)» και «Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ)» υπό τον τίτλο «Στρατιωτικές Σχολές» θα είναι προσβάσιμα και στο «Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών».
Επιπλέον, τα τμήματα «Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΣΑΜΟΣ) Παν. Αιγαίου» στην κατηγορία «Πανεπιστήμια» και τα τμήματα «Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικών (Δ)» και «Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ)» και «Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών (Ε)» υπό τον τίτλο «Στρατιωτικές Σχολές» θα είναι προσβάσιμα και στο «Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν με τροποποίηση τής με αριθμ. Φ.253/11812/Α5/2020 υπουργικής απόφασης με θέμα Κατάταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία του άρθρου 4Α του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 100 του ν.4610/2019(Α΄70).
Υπολογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Aναλυτικό οδηγό για το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσει φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Στην εγκύκλιο, που δημοσιοποίησε το esos.gr, περιλαμβάνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά:
- η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,
- η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και
- το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π). Εάν η εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή περισσότερα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, το σύνολο των μορίων εξάγεται από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου και το ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες, κατά περίπτωση.
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Πώς καθορίζονται οι συντελεστές
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εγκυκλίου για τις Πανελλαδικές εξηγείται αναλυτικά το πώς καθορίζονται οι συντελεστές και πώς γίνεται ο υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Η Ε.Β.Ε. της σχολής τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. με τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα» τονίζεται αρχικά. Επιπλέον, προστίθεται, «η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συντελεστή της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων στο ειδικό μάθημα ή τα ειδικά μαθήματα ή τις πρακτικές δοκιμασίες».
Τα κοινά στοιχεία υπολογισμού:
α) της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων και β) της Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων: γα) Οι Ε.Β.Ε. που προκύπτουν σύμφωνα με τις διαδικασίες των περ. α΄ και β΄ στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. γβ) Κατά τον υπολογισμό των Ε.Β.Ε. των περ. α΄ και β΄ δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.
Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικές Εξετάσεις: Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr