Αγιοι… με ειδικότητες!
Πολλές επαγγελματικές τάξεις επεδίωξαν να βρουν και να έχουν έναν άγιο ως προστάτη τους. Ένα τέτοιο αξιόλογο παράδειγμα ήταν οι γνωστές «συντεχνίες» των χρόνων της τουρκοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αγιους - προστάτες για όλα τα επαγγέλματα, ακόμη και για τα πιο σύγχρονα, έχει η Εκκλησία μας. Ωστόσο, είναι ελάχιστες οι επαγγελματικές ομάδες οι οποίες τους γνωρίζουν. Ιατροί, πιλότοι, αστυνομικοί, βοσκοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, ηθοποιοί, υδραυλικοί - και η λίστα δεν έχει τελειωμό - έχουν τον δικό τους Άγιο.
Η Εκκλησία τιμά όλως ιδιαιτέρως τα πιστά εκείνα μέλη της, τα οποία έζησαν κατά Θεόν και σύμφωνα με τις εντολές Του, βίωσαν το Ευαγγέλιο, αγωνίστηκαν τον «καλόν αγώνα της Πίστεως», επέδειξαν στην επίγεια ζωή τους αρετή, θαυματούργησαν, πρόσφεραν αγάπη στο πλησίον και υπέστησαν πολλές φορές μαρτυρικό θάνατο για το όνομα του Χριστού.
Στο πέρασμα των αιώνων οι Αγιοι δεν είναι λίγοι. Ο Απ. Παύλος ομιλεί για «νέφος» αγίων και η Εκκλησία έρχεται και τιμά τόσο τους γνωστούς, όσο και τους αγνώστους, με την καθιέρωση της εορτής των Αγίων Πάντων.
Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι πολλές επαγγελματικές τάξεις επεδίωξαν να βρουν και να έχουν έναν άγιο ως προστάτη τους. Ένα τέτοιο αξιόλογο παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στην ειδική έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αγιοι και Επαγγέλματα», ήταν οι γνωστές «συντεχνίες» των χρόνων της τουρκοκρατίας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες έθεταν αγίους ομοτέχνους τους ως προστάτες, τους τιμούσαν κατά τις μνήμες τους, πανηγύριζαν με χορούς και τραγούδια και έφεραν τη σφραγίδα και τη σημαία τους την εικόνα του αγίου της συντεχνίας τους. Ως συνέχεια της ωραίας αυτής και ευλαβούς συνήθειας και σήμερα πολλά επαγγέλματα και λειτουργήματα έχουν τον άγιο προστάτη τους.
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια όπως έχουν καταγραφεί στην ειδική έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που περιλαμβάνει και κάποιες νέες προτάσεις, με κύριο στόχο και άλλοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί να αποκτήσουν τον προστάτη άγιό τους.
Αγιογράφοι (Ζωγράφων): Απ. Λουκάς ο Ευαγγελιστής (18 Οκτωβρίου). Κατά την παράδοση έχει ιστορήσει πολλές εικόνες.
Αεροπόρων (πιλότων): Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ (8 Νοεμβρίου).
Αθλητών (Γυμναστών): Αγιος Δημήτριος και ο Αγιος Νέστωρ (26 και 27 Οκτωβρίου). Ο γενναίος αθλητής του Χριστού Αγιος Δημήτριος ενέπνευσε τον νεαρό Νέστορα, που νίκησε τον Λυαίο.
Αλιέων: Αγιοι Απόστολοι (30 Ιουνίου). «Ήσαρ γαρ αλιείς».
Ανθοπωλών: Αγιος Μιχαήλ (Πακνανάς), ο Αθηναίος νεομάρτυς, ο και κηπουρός (9 Ιουλίου).
Αρτοποιών: Αγιος Παντελεήμων (27 Ιουλίου). Ήταν εξαιρετικά ευσπλαχνικός δίδοντας «ψωμί» στο λαό με τη διάθεση της περιουσίας του και τις πολλές αγαθοεργίες του.
Αρωματοπωλών: Αγία Μυροφόρος Μαρία η Μαγδαληνή (22 Ιουλίου).
Αυτοκινητιστών (Οδηγών & Μεταφορέων): Άγιος Χριστοφόρος (9 Μαΐου).
Βοσκών: Αγιος Σώζων (7 Σεπτεμβρίου). Ήταν στο επάγγελμα βοσκός και έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα.
Βουλευτών: Αγιος Ιωσήφ, ο από Αριμαθαίας, ο ευσχήμων βουλευτής (Γ' Κυριακή του Πάσχα).
Γεωργών (Αμπελουργών): Αγιος Τρύφων (1 Φεβρουαρίου).
Γουναράδων: Προφ. Ηλίας (20 Ιουλίου). Αναφέρει η Αγ. Γραφή: «Και έλαβεν Ηλίας την μηλωτήν αυτού και είλησεν αυτήν και επάταξεν εν αυτή τα ύδατα...».
Δημοσιογράφων: Αγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος (10 Δεκεμβρίου). Ο άγιος Αθηναίος στην καταγωγή, ήταν λόγιος με εξαιρετική ευγλωττία.
Δικαστών: Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου).
Δικηγόρων: Αγιος Φιλογόνιος, γενόμενος από Δικολόγος Επίσκοπος Αντιοχείας (20 Δεκεμβρίου). Αναφέρει το Συναξάριο: «Όθεν λαμπρόν επεδείξατο βίον... και εν δικαστηρίοις στρεφόμενος και ανθρώποις αδικουμένοις συνηγόρων και χείρα βοηθείας ορέγων».
Ηθοποιών: Αγιος Πορφύριος ο από μίμων (15 Σεπτεμβρίου).
Ιατρών: Αγιοι Ανάργυροι (1 Νοεμβρίου). Σημειώνουμε ότι ως προστάτες γενικώς της Ιατρικής (νοσολογίας, παθολογίας) θεωρούνται οι Λουκάς, Κοσμάς και Δαμιανός, Παντελεήμων και οι Ζηναΐς, Φιλονίλλα και Ερμιόνη ως ιδρύτριες των πρώτων νοσοκομειακών σχηματισμών.
Κεραμοποιών: Αγιος Σπυρίδων (12 Δεκεμβρίου). Στην Α' Οικ. Σύνοδο (εν Νικαία) κατά την παράδοση μίλησε για το δόγμα της Αγίας Τριάδος με θαυμαστό τρόπο, χρησιμοποιώντας ένα κεραμίδι.
Κηπουρών: Αγιος Κόνων ο κηπουρός (5 Μαρτίου).
Κουρέων (Κομμωτών): Αγιος Ηλίας ο Αρδούνης, νεομάρτυς, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα (31 Ιανουαρίου).
Ξυλογλυπτών: Αγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, νεομάρτυς (26 Νοεμβρίου), εξασκήσας την τέχνη αυτή.
Μαγείρων (και Εστιατόρων): Αγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρος (11 Σεπτεμβρίου).
Παντοπωλών (Super market): Αγιος Νικόλαος ο παντοπώλης, νεομάρτυς (23 Σεπτεμβρίου).
Ποιητών: Αγία Κασσιανή η ποιήτρια (7 Σεπτεμβρίου).
Πυροσβεστών: Οι τρεις Παίδες (17 Δεκεμβρίου).
Ραπτών: Αγιος Δούκας ο ράπτης (24 Απριλίου), νεομάρτυς.
Σιδηροδρομικών: Απόστολος και Διάκονος Φίλιππος (11 Οκτωβρίου), ο οποίος κατά τις Πράξεις των Αποστόλων κήρυξε τον Χριστόν καθ' οδόν από τα Ιεροσόλυμα προς την Γάζα, στον Αιθίοπα δυνάστη της Κανδάκης, ταξιδεύοντας μαζί με αυτόν και καθήμενος στην άμαξά του.
Συμβολαιογράφων: Αγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος, οι νοτάριοι (25 Οκτωβρίου).
Ταχυδρομικών: Αγιος Ζήνων ο ταχυδρόμος (10 Φεβρουαρίου).
Υδραυλικών: Ο δίκαιος Εζεκίας (28 Αυγούστου), ο οποίος κατασκεύασε σύστημα υδραγωγείου και έφερε νερό στα Ιεροσόλυμα.
Υφασματοπωλών: Αγία Λυδία η Φιλιππησία, η πορφυροπώλις (20 Μαΐου).
Φιλοσόφων: Αγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς (1 Ιουνίου).
Χημικών: Αγιος Μένιγνος ο κναφεύς (22 Νοεμβρίου).
Χρυσοχόων: Αγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος, ο νεομάρτυς (14 Αυγούστου).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr