Το «Ημερολόγιο» των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου: Εκλογή 3 μητροπολιτών
Αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, οι εργασίες της τακτικής Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Να θυμίσουμε ότι αύριο, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το θέμα της ημερησίας διατάξεως της έκτακτης συνεδρίασης αφορά εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με θέμα: «Ενημέρωσις περί του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση των μελών της Ιεραρχίας για το θέμα.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
- Σήμερα, λοιπόν, το «μενού» στην Ιεραρχία είχε εκλογές τριών μητροπολιτών και δύο βοηθών επισκόπων. Στη Μητρόπολη Φθιώτιδος εξελέγη ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο, με σπάνια χαρίσματα, σεμνό, με σημαντικό ποιμαντικό έργο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και από τους ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο λόγος για τον επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγγελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος είναι ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος.
«Το βιογραφικό του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος»
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης) Βολιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαΐου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στη βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.
Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ' εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο το 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε δδιάκονος και πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε πνευματικός. Το 2011 διορίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ως διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε πρωτοσύγκελλος και γενικός διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.Έχει εκφωνήσει περίπου 3.000 ομιλίες σε Ναούς και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
- Στη συνέχεια, η Ιεραρχία προχώρησε στην εκλογή για τη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Οι 74 ψήφοι που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας επιβεβαίωσαν όλα τα «προγνωστικά» που υπήρχαν για την υποψηφιότητά του. Η Ιεραρχία αναγνώρισε την πολύχρονη υπηρεσία του στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου.
«Το βιογραφικό του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας»
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Κάρμας γεννήθηκε στις 19 Μαίου 1966 στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και γνωρίζει την αγγλική και τη σερβική γλώσσα. Εκάρη μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου και χειροτονήθηκε από τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.
Το 2003 ενθρονίσθηκε ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Διετέλεσε Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΜΝΟΥ
- Η Μητρόπολη Λήμνου έχει και αυτή κάθε λόγο για να χαίρεται, αφού απέκτησε νέο ποιμενάρχη. Νέος μητροπολίτης Λήμνου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος, λαμβάνοντας από το Σώμα της Ιεραρχίας 61 ψήφους.
«Το βιογραφικό του νέου μητροπολίτη Λήμνου»
Ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Καλογερόπουλος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983, ενώ το 1990 πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης.
Υπηρέτησε ευδοκίμως επί εικοσιπενταετία στην ενιαία Ιερά Μητρόπολη Αττικής, και διετέλεσε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κεφαλαρίου Κηφισιάς (1992-2010), αρχιερατικός επίτροπος Κηφισιάς (1997-2010), Γραμματέας (2000-2002), ηγουμενοσύμβουλος (2003-2013) της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μαυροσουβάλας (νυν Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών) και τέλος πρωτοσύγκελλος (2002-2010). Παράλληλα κατά τα έτη 2006-2010 διετέλεσε πρόεδρος της Εφορείας Εκκλησιαστικής Εστίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Κηφισιάς.
Μετά τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής το 2010, διορίστηκε πρωτοσυγκελλεύων της αρτισυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην οποία και παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2010, από όπου μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοριζόμενος πρωτοσύγκελλος, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.
Τον Αύγουστο του 2014, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο κωδικογράφος στη Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Χριστιανικών Μνημείων, όπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα.
- Τέλος, είχαμε και την εκλογή δύο βοηθών επισκόπων και συγκεκριμένα εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών και ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr