Στο πλευρό της Θεολογικής Σχολής Χάλκης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία του ήδη υπάρχοντος μνημονίου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, επισκέφθηκε στο γραφείο του ο μητροπολίτης Ερυθρών και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Χάλκης, Κύριλλος.
Ο ιεράρχης συζήτησε με τον υπουργό το θέμα της συνέργειας του ΥΠΑΑΤ με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης για τους παγκοσμίου φήμης θεματικούς κήπους, οι οποίοι αφορούν σε φυτά της Βυζαντινής περιόδου, τη συλλογή των φυτών που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, το Ανοικτό Μουσείο Κηποτεχνίας, των εδώδιμων κήπων (λαχανόκηπων, αμπελιών, καρποφόρων δένδρων και αρωματικών φυτών), καθώς και τη μελισσοκομία και οικόσιτη κτηνοτροφία που αποτελούν σημαντικά κεφάλαια για τη σίτιση των μοναχών και των επισκεπτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία του ήδη υπάρχοντος μνημονίου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών, το οποίο αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.
Ο κ. Βορίδης, έχοντας προσφάτως επισκεφθεί την Ιερά Θεολογική Σχολής της Χάλκης, τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα στη Σχολή σε ό,τι χρειαστεί, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επανέναρξη της λειτουργίας της έπειτα από 48 χρόνια.
Τι προβλέπεται στο μνημόνιο
- Η διοργάνωση και η φιλοξενία συναντήσεων (συνεδρίων, συμποσίων, σεμιναρίων, ημερίδων και διημερίδων) με την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων
- Η επιμόρφωση στελεχών σε περιβαλλοντικά θέματα
- Η λειτουργία σχολείων αγροτικής εκπαίδευσης
- Η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος
- Η προώθηση εφαρμοσμένης έρευνας και παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών
- Η συμμετοχή σε σεμινάρια εκμάθησης δια βίου μάθησης, προγράμματα e-learning, επιστημονικές συναντήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες από τους εκπαιδευτές και σπουδαστές του Ινστιτούτου για διατριβές και επιστημονικό έργο
- Η υλοποίηση ψηφιακών νέων τεχνολογιών, όπως η ανάδειξη των βιβλιοθηκών τους
- Η κινητικότητα εκπαιδευτικών και σπουδαστών για πρακτική άσκηση διαμέσου εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, και την αναγνώριση της πρακτικής άσκησης.
Εμπνευστής για τη σύναψη της συμφωνίας (υπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου 2019) ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», έχει αναδείξει τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, με το άγρυπνο ενδιαφέρον και τη πολυδιάστατη δράση του παγκοσμίως.
Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Κτήμα Συγγρού) είναι Ν.Π.Δ.Δ. και κληροδότημα της Ιφιγένειας Ανδρέα Συγγρού. Είναι διαχειριστής του κτήματος Συγγρού μιας έκτασης 1.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 800 είναι δάσος και τα υπόλοιπα 200 στρέμματα ανοιχτές καλλιέργειες και θερμοκήπια. Χωροθετείται αναμεσά στην Κηφισιά και στο Μαρούσι και εντός του κτήματος φιλοξενούνται τα ιστορικά σχολεία των Αναβρύτων.
Σήμερα, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) διαχειρίζεται το Κληροδότημα της Ιφιγένειας Ανδρ. Συγγρού. Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1901 υλοποιώντας τους πολύπλευρους σκοπούς της ίδρυσής του, καθώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού, το ομώνυμο κτήμα κληροδοτήθηκε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία (μετέπειτα Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κτηνοτροφίας με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών».
Ειδικότερα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από την σκοπιά της εκπαίδευσης, σε εξειδικευμένα αγροτικά θέματα μέσω σεμιναρίων σε νεοεισερχόμενους στον αγροτικό κλάδο και επαγγελματίες παραγωγούς που διοργανώνει δυο φορές το χρόνο. Παράλληλα διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες γεωπονικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γεωργική Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ελληνική Γεωργική Εταιρεία)
Η Ελληνική Γεωργική Εταιρία ιδρύθηκε το 1901 και για την επίτευξη των σκοπών της κατά την ίδρυση της συστάθηκε και η Γεωργική Βιβλιοθήκη, η οποία στο παρελθόν λειτούργησε και ως δανειστική. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων και προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και ερευνητές.
Βασικός στόχος της βιβλιοθήκης είναι να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα του ΙΓΕ. Ο πυρήνας της, αποτελείται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας, με σημαντικότερη έκδοση το γεωργικό περιοδικό «Γεωργικόν Δελτίον της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας» (1909-1941). Η έκδοση και διανομή του στους αγρότες φιλοδοξούσε να επιτύχει την αναγέννηση της γεωργικής παραγωγής και την εξοικείωση και εκπαίδευση των αγροτών με νέες καλλιεργητικές μεθόδους και τεχνικές. Σήμερα στη βιβλιοθήκη βρίσκονται μια πλήρης σειρά των εκδόσεων της ΕΓΕ και σημαντικός αριθμός βιβλίων σχετικών με τη γεωργία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλαιότερες εκδόσεις (1835-2000).
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr