Μαθήματα αγάπης: Καθολικοί κληρικοί σε ορθόδοξα έδρανα
Το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας φιλοξενεί εδώ και 15 χρόνια σπουδαστές από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισµό, αλλά και την ορθόδοξη εκκλησιαστική πραγµατικότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Μια «ζεστή» αγκαλιά προσφέρει η Εκκλησία µέσω του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε καλοκαίρι, µε την ευλογία και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυµου, ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει ρωµαιοκαθολικούς κληρικούς και ιεροσπουδαστές από κάθε γωνιά του πλανήτη οι οποίοι θέλουν να µάθουν τη γλώσσα µας και τον πολιτισµό µας, αλλά και να εντρυφήσουν στην ορθόδοξη εκκλησιαστική πραγµατικότητα.
Η «ψυχή» του προγράµµατος είναι ο τιτουλάριος µητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που -χωρίς υπερβολή- έχει αφιερώσει τη µισή του ζωή για να πετύχει αυτό το φιλόδοξο εγχείρηµα. Και τα έχει καταφέρει περίφηµα, αφού εδώ και 15 χρόνια το πρόγραµµα λειτουργεί αδιάκοπα, σε συνεργασία µε το Ποντιφικό Συµβούλιο για την ενότητα των χριστιανών.
Το πανέµορφο κτίριο 3.000 τ.µ. βρίσκεται από το 2004 σε ένα καταπράσινο κοµµάτι της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο ιερό προσκύνηµά της, µακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Από τα θρανία του Θεολογικού Οικοτροφείου έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 450 φοιτητές από 40 και πλέον χώρες του κόσµου και ευδοκιµούν σε αυτό αληθινές και γνήσιες σχέσεις.
Φέτος το καλοκαίρι η επιτυχία του προγράµµατος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού οι συµµετέχοντες ξεπερνούν τους 25. Μάλιστα προέρχονται από όλα τα µήκη και πλάτη της γης -από 22 χώρες-, όπως το Μεξικό, το Πράσινο Ακρωτήριο (Cabo Verde), την Κολοµβία, την Ινδία, την Αφρική, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή κ.ο.κ. Χωρίς να συνυπολογίσουµε τον αριθµό των Αράβων σπουδαστών που φοιτούν στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Μπαλαµάντ του Λιβάνου και θα διαµείνουν για ένα διάστηµα στο oικοτροφείο.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για στελέχη της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας, δηλαδή ιερείς και ιεροσπουδαστές που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και θα διδαχθούν για ενάµιση µήνα την ελληνική γλώσσα, θα επισκεφθούν µοναστήρια, µητροπόλεις, ιδρύµατα, µουσεία, δήµους, αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γνωρίσουν και τις οµορφιές της πατρίδας µας.
«Είναι ένα πλήρες πρόγραµµα που προσπαθεί να δώσει ψήγµατα απ’ όλα τα κοµµάτια του νεοελληνικού βίου και της παράδοσης της πατρίδας µας. Αυτό το πρόγραµµα έχει δώσει καρπούς σε πολλές πλευρές της Ιστορίας αυτού του κόσµου, γιατί έχει την ευλογία του Θεού. Είναι µια άσκηση στην αγάπη και µια συνύπαρξη ρωµαιοκαθολικών και ορθοδόξων» τονίζει ο µητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος.
ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
«Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν την πατρίδα µας, αγαπούν τη γλώσσα µας, την ορθόδοξη παράδοση, την ελληνική φιλοσοφία. Αυτό που έχουµε εµείς ως πολύτιµη κληρονοµιά το µοιραζόµαστε µαζί τους, όπως µοιραζόµαστε τις κοινές µας αγωνίες, τα προβλήµατα και τους κοινούς µας αγώνες.
Παράλληλα, το πρόγραµµα είναι µια επένδυση στο µέλλον. Ανθρωποι που συµµετείχαν από τα πρώτα χρόνια σε αυτό το εγχείρηµα σήµερα είναι σηµαντικά στελέχη σε εκκλησίες και θέσεις-κλειδιά σε όλο τον κόσµο, όπως ο γραµµατέας του Ποντιφικού Συµβουλίου, π. Ανδρέας Παλµιέρι, ο διάκονος του Πάπα Φραγκίσκου. Είναι πρέσβεις µας» προσθέτει ο διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας.
Αν και στο πηδάλιο της Ορθόδοξης και της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκονται δύο φωτισµένοι ποιµενάρχες, οι οποίοι έχουν δείξει σαφή δείγµατα προσέγγισης των δύο Εκκλησιών, εντούτοις δεν παύει να υπάρχει το ζήτηµα των διαφορετικών θρησκευτικών οµολογιών. Ωστόσο, για τους καθολικούς φοιτητές και ιερείς που παρακολουθούν το πρόγραµµα του Θεολογικού Οικοτροφείου κάθε συνάντηση µε το διαφορετικό είναι ένας σπόρος που µπορεί να αναπτυχθεί σε δέντρο όπου πολλοί θα βρουν ανάπαυση και τροφή.
Ολοι πιστεύουν πως η Εκκλησία έχει άλλο προορισµό: να κηρύττει την αγάπη, που είναι υπερβατική και πανανθρώπινη. Επίσης, ο ρόλος των θρησκειών στον σύγχρονο κόσµο δεν είναι να µεγιστοποιήσουν τις δυνάµεις τους, αλλά να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ξεφύγει από τις συµπληγάδες της ζωής. Σηµασία έχει, όπως λένε, να γίνονται µικρά βήµατα που να λειτουργούν ως γέφυρες και ως όργανα αµοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας µεταξύ των ανθρώπων. «Να σεβόµαστε τη διαφορετικότητα του άλλου».
«Πρόκειται για µια ξεχωριστή εµπειρία» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 42χρονος ιερέας Ερικ Ροντρίγκες (Eric Rodrigues) από τον Καναδά. «Αν και στο Τορόντο υπάρχουν πολλοί Ελληνες, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτοµαι αυτή την πανέµορφη χώρα και µου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσω τη γλώσσα, την παράδοση και την εκκλησιαστική κουλτούρα. Οι “ανοιχτές” καρδιές των ανθρώπων που συνάντησα εδώ είναι αυτό που θα κουβαλάω πάντοτε µαζί µου».
Ο Ερικ έχει σπουδάσει ∆ογµατική Θεολογία, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις διδακτορικές του σπουδές πάντοτε στη συγκεκριµένη κατεύθυνση της θεολογικής επιστήµης. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον στη δική του περίπτωση είναι ότι προτού αφιερωθεί στην Εκκλησία εργαζόταν ως βιοχηµικός. Η ιερατική του κλίση τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει την προηγούµενη ζωή του. Πλέον έχει ακολουθήσει τον δρόµο του Χριστού και της Εκκλησίας, κάτι που τον ικανοποιεί απόλυτα.
Αν και µόλις 23 ετών, ο καθολικός ιεροσπουδαστής Βίκτορ Σεζάρι (Wiktor Cezary) από την Πολωνία πληροφορήθηκε το πρόγραµµα του οικοτροφείου από κάποιον φίλο του που είχε έρθει πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα και αποφάσισε φέτος να µη χάσει αυτήν τη µοναδική ευκαιρία.
Γνώριζε, σε σχέση µε την εκκλησιαστική κατάσταση, ότι είναι µια χώρα ορθόδοξη που η πλειονότητα των πιστών ανήκει σε αυτή την οµολογία. Και ακόµη µία εικόνα που είχε για την πατρίδα µας, όπως και πάρα πολλοί συµπατριώτες του, ήταν αυτός ο ωραίος ήλιος που ανατέλλει και δύει πάνω από τα εκπληκτικά κυκλαδίτικα σπιτάκια. «Αυτήν τη µαγευτική εικόνα είχα» λέει χαµογελώντας. «Ωστόσο, όσο βρίσκοµαι εδώ πιστεύω ότι αυτή η χώρα είναι ακόµα πιο όµορφη γιατί έχει ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. Αν και ζω σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, υπάρχουν κάποια πράγµατα που είδα για πρώτη φορά. Δεν είναι συνηθισµένη εικόνα να βλέπεις ανθρώπους που περνάνε το πρωί από την Εκκλησία. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει έντονη ευσέβεια του κόσµου ακόµη και από τους νέους. Η πόλη της Αθήνας σού δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει αρχή ούτε τέλος» σηµειώνει ο 23χρονος Βίκτορ.
Οι γνώσεις του για την Ελλάδα, την Ιστορία και τον πολιτισµό µάς ξάφνιασαν ευχάριστα. Ο λόγος για τον 33χρονο καθολικό κληρικό, Χοσέ Γκαρσία Λούις (Garcia Jose Luis), από το Μεξικό.
«Η Ελλάδα είναι µια χώρα πασίγνωστη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό της, τους Ολυµπιακούς Αγώνες, τον τόπο όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία. Ωστόσο έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια και για την οικονοµική της κρίση. Είµαι χαρούµενος που συµµετέχω στο πρόγραµµα του οικοτροφείου. Εχω εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των ανθρώπων. Οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία».
Για το τέλος αφήσαµε τον 24χρονο ιεροσπουδαστή Ερνάνι Ντίας Φόρτες (Hernany Dias Fortes), που κατάγεται από το Πράσινο Ακρωτήριο. Πρόκειται για ένα µέρος που βρίσκεται στη µέση του Ατλαντικού, 460 χλµ. από τις ακτές της Σενεγάλης, ένα σύµπλεγµα από 10 µεγάλα και πολλά µικρότερα νησιά.
«Eχω ενθουσιαστεί που βρίσκοµαι στην Ελλάδα. Εκτός από πανέµορφη χώρα, έχει τόσο πλούσια Ιστορία που είναι αξιοζήλευτη. Αυτά που διαβάζω όλα αυτά τα χρόνια, φιλοσοφικά και αρχαιοελληνικά κείµενα, βίους αγίων, τώρα πια τα είδα από κοντά. Οµορφοι και φιλόξενοι άνθρωποι… Διδάσκοµαι µια υπέροχη γλώσσα και νιώθω ευλογηµένος» καταλήγει ο 24χρονος Ερνάνι.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr