Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να πορευόμαστε με πνεύμα συνεργασίας»
Δηλώσεις του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας κατά την τέλεση του αγιασμού και του θεμέλιου λίθου στο «Ιωνικό Κέντρο» της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Να πορευόμαστε και να εργαζόμαστε σε ό,τι χρειάζεται η κοινωνία», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά την τέλεση του αγιασμού και του θεμέλιου λίθου στο «Ιωνικό Κέντρο» της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, το οποίο χαρακτήρισε σταθμό στη ζωή και στην πορεία της Μητρόπολης και εν γένει της περιοχής.
Επιπλέον, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας εξήρε τη συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας και ιδιωτών για τη δημιουργία του.
Την Ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, τον οποίο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, του μητροπολίτη Ανέων Μακαρίου, πολιτικών, πολιτευτών, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικών και πλήθους πιστών.
«Ιστορική για την πόλη και για την προσφυγική τοπική μας Εκκλησία», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη στιγμή ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ και το έργο μεγαλόπνοο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη χρονική στιγμή που με δέος αντίκρισε τη λειψανοθήκη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου: «Δάκρυα κύλησαν στα μάτια μου από τη συγκλονιστική μαρτυρική βιογραφία του και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που μετέφεραν το τίμιο λείψανό του», σημείωσε για να τονίσει εν συνεχεία ότι «με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου φθάσαμε στο σήμερα! Στην ιστορική αυτή στιγμή δημιουργίας ενός χώρου-ορόσημου για την ανάδειξη της Μικρασιατικής αρχοντιάς, που θα μπορεί να συνδυάζει πίστη, παιδεία, μνήμη, ανάπτυξη, προσφορά, διάλογο, περιβάλλον και συνέχεια. Προοπτική και όραμα. Αποστολή και συνέπεια».
Κατόπιν, έκανε ειδική αναφορά στις δομές του κέντρου «Ενός πολυχώρου-μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης σε μια πρωτεύουσα τσιμέντου που έχει τόσο ανάγκη από πράσινο και ποιότητα, από εναλλακτικούς τρόπους ανάπλασης, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την προσφορά κοινωνικών δομών και την ασφαλή προσβασιμότητα σε όλους. Ένα όραμα για μία πιο ανθρώπινη πόλη. Ο ιερός ναός, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο πολιτισμού και διαλόγου, το μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, το εντευκτήριο, ο χώρος υπόγειας στάθμευσης και τέλος η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου θα αναδιαμορφώσουν ό,τι βλέπετε σήμερα γύρω μας. Ο υπόσκαφος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των δομών, η φύλαξη και ασφάλεια του πάρκου, η προσβασιμότητα σε πρόσωπα με αναπηρία, η αρμονική χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών, η δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες των δήμων μας και η δημιουργία παραπλεύρως νέου σταθμού, του "Αττικό Μετρό" θα αποτελέσουν την έμπρακτη εφαρμογή του οράματός μας για ένα εργαστήριο παιδείας, τέχνης, θρησκευτικής καλλιέργειας, διαλόγου και πολιτισμού χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δωρητές, τους ευεργέτες, αλλά και προς όλους τους συνεργάτες του και απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπογράμμισε πως «εσείς μας διδάσκετε να πορευόμασθε, θέτοντας στόχους και έχοντας οράματα για την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Χωρίς διακρίσεις, όπως πάντοτε λέτε, πάρα μόνο με αδόλευτη αγάπη και ανιδιοτελές πνεύμα προσφοράς για τον άνθρωπο. Σας ευχαριστώ ευγνωμόνως για όλα! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «το Ιωνικό Κέντρο είναι δικό σας! Είναι δικό μας! Το Ιωνικό Κέντρο ανήκει σε όλους μας! Το Ιωνικό Κέντρο θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των προπατόρων μας».
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, κι αμέσως μετά ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και συνεχάρη όλους τους συντελεστές και συνεργάτες αυτού του έργου, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σπουδαία έργα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κέντρο Γηριατρικής στο Δήλεσι, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Μαΐου και ένα αντίστοιχο πάρκο στο Κολωνάκι όπου θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος πολύ σύντομα. Τόνισε, μάλιστα, ότι το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των έργων είναι ότι γίνονται σε συνεργασία Εκκλησίας, Πολιτείας και ιδιωτών. «Αυτό είναι ένα περίεργο γεγονός όταν δούμε τα φαινόμενα της Ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας, γενικότερα», είπε και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό διότι είναι ελπιδοφόρο. Η επιτέλεση τέτοιων έργων και με αυτόν τον τρόπο μας δίνει ένα στίγμα, ότι μπορούμε όταν θέλουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε έργα θαυμαστά, αξιόλογα και ωφέλιμα από κάθε πλευρά. Να ευχηθούμε με αυτό το πνεύμα να πορευθούμε και να εργαστούμε και σε ό,τι άλλο χρειάζεται η κοινωνία μας».
Αμέσως μετά έθεσαν τον θεμέλιο λίθο σε ένα έργο-ορόσημο για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, για την Νέα Ιωνία και τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr