Γαβρόγλου: Θα μεταφερθούν οι προβληματισμοί Βαρθολομαίου για τη συμφωνία
Στο τραπέζι η επίμαχη συμφωνία στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τελείωσε η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι για να τον ενημερώσει για το προσύμφωνο Κράτους-Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος.
Όπως δήλωσε μετά από αυτήν ο κ. Γαβρόγλου, «επισκέφθηκα τον Παναγιώτατο μετά από μια προγραμματισμένη συνάντηση που είχε κανονιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε, όπως πάντα, μια ειλικρινή και εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων και τον ενημέρωσα για ένα σύνολο θεμάτων.
Άκουσα τους προβληματισμούς του, θα τους μεταφέρω και πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξή μας είναι ο διάλογος που είναι ιδεολογική και πολιτική μας άποψη ως τρόπος επίλυσης των θεμάτων». Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για τον χρόνο του και για την ευκαιρία που του πρόσφερε για να παρουσιάσει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επικείμενη συμφωνία Εκκλησίας της Ελλάδος – Κράτους ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι Νέες Χώρες είναι ένα ζήτημα που θα δούμε διεξοδικά στο εγγύς μέλλον. Έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με μια ιστορικού χαρακτήρα συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και αυτό δεν πρέπει να μας ξεφεύγει. Όπως γνωρίζετε, το είπε και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Μακαριώτατος, υπάρχουν θέματα που επεξεργαζόμαστε και τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα επόμενα βήματα είναι τεχνικότερου χαρακτήρα».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, προβληματισμός είναι μια λέξη, ένας όρος που σημαίνει και εμπλουτισμός μιας υπάρχουσας κατάστασης και διαδικασίας. «Ακούμε και διαβάζουμε όλες τις απόψεις, ώστε η επόμενη μέρα της ιστορικής αυτής συμφωνίας να είναι ακόμη πιο θετική». Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο κ. Γαβρόγλου δεν θέλησε να τοποθετηθεί. «Είμαστε σίγουροι ότι στο πλαίσιο των χριστιανικών και ορθόδοξων διαδικασιών τα όποιου είδους προβλήματα θα ξεπεραστούν. Δεν είναι ένα θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει θέση».
Η επικοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο είναι διαρκής, είπε ο υπουργός, και τα άτομα ή ο χρόνος που θα διενεργηθούν οι περαιτέρω συζητήσεις είναι ήσσονος σημασίας, αρκεί να υπάρχει θετική διάθεση μεταξύ και των δύο πλευρών. Εξάλλου, η σημερινή του παρουσία στο Φανάρι, όπως ο ίδιος τόνισε, διατρανώνει ακριβώς αυτό.
«Είμαστε μια κυβέρνηση που, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει και έναν ρόλο να επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες που είναι πολύ πιο δύσκολες από άλλου είδους πρωτοβουλίες».
Για το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίστηκε δυσαρεστημένο επειδή δεν είχε καμία ενημέρωση για το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά ως προς την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης να είναι ανοιχτή και δημοκρατική».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το ποιες είναι οι ιστορικές εκκρεμότητες που επιλύει η κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε ότι, «δίνεται ένα τέλος στις εκκρεμότητες σε σχέση με τα περιουσιακά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εδώ και 1 χρόνο υπάρχει μια ομάδα εργασίας που καταγράφει συστηματικά την περιουσία της Εκκλησίας. Το κλείσιμο ενός κύκλου, πολλών δεκαετιών, που έχει μέσα του πολλές ασάφειες ως προς το καθεστώς των περιουσιών και τις σχέσεις της Πολιτείας, φτάνει σ’ ένα εξαιρετικό τέλος, με συναξιοποίηση μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας».
Όπως είχε δημοσιεύσει πριν λίγες ημέρες το ethnos.gr και σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναμενόταν η επίσημη ενημέρωση για την επίμαχη συμφωνία ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να τις θέσει υπ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ' αυτών.
Όπως αποκάλυψε πρώτο το "Έθνος", χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου. Ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Μητέρας Εκκλησίας και έπεται συνέχεια...
Σημειώνεται ότι οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Νέες Χώρες ονομάζονται οι περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους: ο λόγος για την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Β. Αιγαίου. Παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928. Τα Δωδεκάνησα υπάγονται άμεσα στο Πατριαρχείο και η δε Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει ημιαυτόνομο καθεστώς, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr