Γιατί παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Δηµήτριος
«Αγκάθι» τα οικονοµικά της Αρχιεπισκοπής και οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η επίσηµη ανακοίνωση της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αµερικής Δηµητρίου από το Οικουµενικό Πατριαρχείο, το Σάββατο 4 Μαΐου, δεν έπεσε -επ’ ουδενί- σαν κεραυνός εν αιθρία... Το «Εθνος» είχε κατ’ επανάληψη αναφερθεί µε δηµοσιεύµατά του στην προβληµατική κατάσταση που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό στο «Διαµάντι του Στέµµατος» και την αδυναµία του Αρχιεπισκόπου Δηµητρίου να αντιµετωπίσει τη δυσχερή θέση στην οποία είχε περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Αµερικής.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η Αρχιεπισκοπή Αµερικής βρίσκεται σε κατάσταση οικονοµικής πτώχευσης, σε σηµείο που αναγκάσθηκε να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για να λάβει τραπεζικό δάνειο και να πληρώσει τα χρέη της. Χωρίς να υπολογίζουµε σ’ αυτά και τα κονδύλια που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της ανοικοδόµησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σηµείο Μηδέν, που οι εργασίες σταµάτησαν τον ∆εκέµβριο του 2017. Ταυτόχρονα η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της εφηµερίδας µας, έλαβε πριν από έναν µήνα γράµµα από την Υπηρεσία Πιστοποίησης Πτυχίων.
Στην επιστολή αυτή τονιζόταν ότι κινδυνεύει η αξιοπιστία των πτυχίων λόγω της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί στη Σχολή και υποβαθµίζει την ποιότητα των σπουδών. Και ενώ όλοι πίεζαν τον Αρχιεπίσκοπο ∆ηµήτριο να αποµακρύνει εδώ και περίπου έναν χρόνο τον πρόεδρο της Σχολής που δεν έφερε τα... επιθυµητά αποτελέσµατα -σε οικονοµικό επίπεδο καθώς και στην εύρυθµη λειτουργία της Σχολής-, εκείνος αρνούνταν πεισµατικά. Ετσι λοιπόν φτάσαµε στη Μεγάλη Εβδοµάδα του Πάσχα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ∆ηµήτριος αναγκάστηκε τελικά να τον απολύσει, καθώς δεν υπήρξε καµία βελτίωση σε κανέναν τοµέα που «χώλαινε» µέχρι σήµερα. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας δύο φορές είχε παρακαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής και µάλιστα εν Συνόδω να υποβάλει οικειοθελώς την παραίτησή του.
Δυστυχώς οι παρακλήσεις του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου έπεσαν και τις δύο φορές στο κενό, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος ∆ηµήτριος, αν και συµπλήρωσε την ένατη δεκαετία της ζωής του -τώρα διανύει τη δέκατη- θεωρούσε ότι διέθετε τις δυνάµεις και το σθένος για να προσφέρει πολλά ακόµη. Μάλιστα, στη συνάντησή τους τον περασµένο Νοέµβριο στη Γενεύη, ο Αρχιεπίσκοπος ∆ηµήτριος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει µία µικρή παράταση από τον Οικουµενικό Πατριάρχη, προκειµένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να µη γίνει τότε αποδιοποµπαίος τράγος. Αυτό ήταν το επιχείρηµα που ο ίδιος είχε επικαλεστεί και ο Οικουµενικός Πατριάρχης διστακτικά του έδωσε άλλη µία παράταση µέχρι το Πάσχα, δεχόµενος όµως έντονη κριτική γι’ αυτή του την απόφαση.
Για τη Μητρόπολη Ηρακλείας
Αξίζει να σηµειωθεί ότι στον Αρχιεπίσκοπο ∆ηµήτριο είχε προταθεί να απεµπλακεί από την Αµερική και τα προβλήµατά της διά της εκλογής του ως µητροπολίτη Ηρακλείας. Μια ιστορική Μητρόπολη της Μητέρας Εκκλησίας, κάτι που τυπικά θα σήµαινε αναβάθµισή του στον πρώτο τη τάξει Ιεράρχη του Οικουµενικού Πατριαρχείου. ∆υστυχώς, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον Αρχιεπίσκοπο ∆ηµήτριο και φθάσαµε στο σήµερα. Αν και κάποιοι λανθασµένα έγραψαν τις προηγούµενες µέρες ότι ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος κάλεσε στο Φανάρι τον κ. ∆ηµήτριο, η αλήθεια είναι διαφορετική...
Ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής επεδίωξε να γίνει αυτή η κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειµένου να «πιέσει» και να εξασφαλίσει µία ακόµη παράταση στον Αρχιεπισκοπικό Θώκο της Αµερικής. Οµως η απόφαση από τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο ήταν ειληµµένη και τον λόγο πλέον έχει η Ιερά Σύνοδος, που θα συνέλθει από τις 9 µέχρι τις 11 Μαΐου στο Φανάρι. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση ο Προκαθήµενος της Ορθοδοξίας µαζί µε τους συνοδικούς ιεράρχες αναµένεται να «τελειώσουν» τα σηµαντικά ζητήµατα βασικών πυλώνων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, όπως της Αρχιεπισκοπής Αµερικής, Αυστραλίας, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Ως προς την Αυστραλία, ο Οικουµενικός Πατριάρχης σκέφτεται την κατάτµηση της Αρχιεπισκοπής -µετά την εκδηµία του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού- σε µικρότερες µητροπόλεις. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να λυθούν σε µία συνεδρίαση σοβαρά ζητήµατα που προκύπτουν στη συγκεκριµένη Αρχιεπισκοπή, καθώς απαιτείται µελέτη και προετοιµασία. Για παράδειγµα, πρέπει να οριστούν τα όρια των µητροπόλεων, αλλά και οι αναγνωρισµένοι από το κράτος οργανισµοί χρειάζονται νοµική και καταστατική ρύθµιση. Γι’ αυτό και ο Οικουµενικός Πατριάρχης στην τελευταία οµιλία που έκανε τη ∆ευτέρα του Πάσχα σε µια κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη τόνισε ότι το θέµα της Αυστραλίας θα λυθεί εντός των προσεχών µηνών, ενώ τα ζητήµατα της Αγγλίας και της Αµερικής εντός πολύ σύντοµου χρονικού διαστήµατος θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr