Απόφαση για άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας
Για το προσύμφωνο Εκκλησίας – Κράτους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στις 16 Νοεμβρίου συνέρχεται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος- με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών- προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το προσύμφωνο Εκκλησίας – Κράτους που ανακοίνωσε με τον πρωθυπουργό σχετικά με τα ζητήματα της μισθοδοσίας των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία.
Στον απόηχο των σφοδρότατων αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά το κοινό ανακοινωθέν 15 σημείων Εκκλησίας- Πολιτείας για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων φαίνεται πως οδήγησαν τον Μακαριώτατο στο να επισπεύσει τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως αναφέρει και το επίσημο ανακοινωθέν, «συνέρχεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα). Κατά την διάρκειά της ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει Εισήγηση με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά από την Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής».
Μετά την σκληρή ανακοίνωση του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος που υπόσχεται «μαζικές και πρωτόγνωρες αντιδράσεις στην ελληνική ιστορία για να ακυρωθεί η επαίσχυντη συμφωνία», ήδη υπάρχουν και αντιδράσεις μητροπολιτών που δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει...
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος έχει καλέσει τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης», κάνοντας λόγο για προδοσία. Κατά της συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ζητούσε την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να συζητηθεί το θέμα της συμφωνίας Αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού και να τεθούν οι κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των κληρικών, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ που έκανε λόγο για μεθόδευση περιθωριοποίησης της Εκκλησίας και για ιδιωτικοποίησή της και αρκετοί ακόμη ιεράρχες που ζητούσαν επιτακτικά να συγκληθεί άμεσα η Ιεραρχία.
Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αφού είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, η ΔΙΣ εξέδωσε ανακοίνωση. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Πατρών Χρυσόστομος, καθώς και ο «τσάρος» των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.
Η ανακοίνωση της ΔΙΣ υπογράμμιζε τα εξής:
Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον πρωθυπουργό ότι:
- «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους και του λαού»,
- «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους»,
- «αναγνωρίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
- «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
- «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».
Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού λαού.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο Τραμπ γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή ορκωμοσία - Ποιοι θα παραστούν
Τι περιμένουν σε Αθήνα και Βρυξέλλες από τον Ντόναλντ Τράμπ: Η «ανάγνωση» του νέου σκηνικού και οι πρώτες κινήσεις
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Αλλαγή του καιρού σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα - Που θα σημειωθούν βροχές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr