Ένας...τεράστιος Φινότι στο Τελλόλγειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Περίπου 70 έργα, κάποια από τα οποία πάνω από 2,5 μέτρα, εκθέτει στη Θεσσαλονίκη, ο Νοβέλο Φινότι, ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες εν ζωή. Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνουν το βράδυ από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Ακρόπολη τον σαγήνεψε και η επίσκεψη στον ιερό βράχο, μαζί με την γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον έκαναν να αγαπήσει βαθιά την αρχαία ελληνική γλυπτική και να την περάσει στο έργο του. Ο Ιταλός, Νοβέλο Φινότι, ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, φέρνει από σήμερα την πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Η έκθεση με τίτλο «Finnoti:Fine Notte. Το τέλος της νύχτας» (εξαιρετική παράφραση του ονόματός του), τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα εγκαινιαστεί απόψε το βράδυ (7/2) από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Περίπου 70 έργα, κάποια από τα οποία μεγάλων διαστάσεων, συνολικού βάρους πάνω από 20 τόνων, τοποθετήθηκαν εντός και εκτός του Τελλόγλειου Ιδρύματος και δίνουν μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Φινότι, που βρίσκεται από μέρες στη Θεσσαλονίκη και επιτηρεί το στήσιμό τους. O Νοβέλο Φινότι γεννήθηκε το 1939 στη Βερόνα και είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους γλύπτες με έργο αντίστοιχο της κατηγορίας ενός Giacometti, Miro ή Dali, μιας ομάδας καλλιτεχνών του 20ού αιώνα η οποία έχει επηρεάσει και θα επηρεάζει τη σύγχρονη γλυπτική ως έκφραση, τεχνική και τολμηρή διατύπωση. Τον ανακάλυψε ο σπουδαίος Έλληνας συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας το 1972 και φιλοξένησε έργα του στην γκαλερί που είχε στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη, παράλληλα σχεδόν με άλλες επιλογές του, όπως τον Τάκι, αλλά και τους Matta, De Chirico, Magritte κ.ά.
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Φινότι ξεκίνησε ως ζωγράφος, σύντομα ωστόσο τον κέρδισε η γλυπτική. Χρησιμοποιεί το μάρμαρο της Καράρας, το ίδιο που δούλευε και ο Μιχαήλ Άγγελος, αλλά και μαύρο μάρμαρο Βελγίου, όπως και εκείνο της Πορτογαλίας. Έχει αναλάβει μεγάλες παραγγελίες έργων στην Ιταλία, στη Verona, Padova, ιδιαίτερα όταν ανέλαβε να εκτελέσει τον γλυπτό διάκοσμο για το επιτύμβιο του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (2001). Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του Φινότι στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρα, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του. Την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου, θα συνοδεύσει μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr