Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εγκαίνια τον Φεβρουάριο παρά τα προβλήματα
Το Μουσείο θα λειτουργήσει πλήρως, άμεσα, διαβεβαίωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, χωρίς να διευκρινίσει αν θα υπάρξει νέος, οριστικός διευθυντής. Το Σωματείο Εργαζομένων του Μουσείου με ανακοίνωσή του έκρουσε, εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου, παραθέτοντας σειρά «ζωτικών προβλημάτων»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει και θα λειτουργεί πλήρως, διαβεβαιώνουν, τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης που έχει αναλάβει εκ του ρόλου του την υψηλή εποπτεία του έργου. Αυτό επανέλαβαν κατηγορηματικά οι δυό τους και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με χαλαρούς, «εορταστικούς» όρους με δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ την περασμένη Δευτέρα. Απέφυγαν ωστόσο να απαντήσουν εάν μέχρι τότε το Μουσείο θα έχει και νέο διευθυντή ή αν θα πορευτεί μέχρι τα επίσημα εγκαίνιά του με τη μεταβατική διοίκηση του αρχιτέκτονα (και προσωρινού διευθυντή) Δημήτρη Αντωνακάκη και της ιστορικού Τέχνης και (προσωρινής αναπληρώτριας διευθύντριας) Συραγώς Τσιάρα-που είχαν ως γνωστόν τοποθετηθεί από την τέως υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά ακριβώς ένα χρόνο πριν. Κατά τ΄άλλα στις εναπομείνασες εκκρεμότητες και δεδομένου ότι η μόνιμη εκθεσιακή συλλογή έχει τοποθετηθεί, η κυρία Μενδώνη ανέφερε τον φωτισμό και την εκμίσθωση του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου κατόπιν διαγωνισμού.
Την εντύπωση μίας συντονισμένης και ομαλής πορείας προς τα εγκαίνια τα Μουσείου διέψευσε ωστόσο η δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Για ένα μουσείο ανοιχτό και μετά τα εγκαίνια». Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν μια σειρά προβλημάτων «ζωτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τόσο τη λειτουργία του Μουσείου όσο και το σύνολο του έργου που οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία ως θεσμός του σύγχρονου πολιτισμού», προτάσσοντας «το τεράστιο κενό που υπάρχει στο προσωπικό του ΕΜΣΤ», το «θέμα της διάρθρωσης του Φορέα και της εφαρμογής του οργανογράμματος», καθώς και «σειρά από αστοχίες, παραλείψεις, προβλήματα και λάθος εφαρμογές, αναφορικά με μέρος των εργασιών και του εξοπλισμού που συνιστούν ως αρθρωμένο σύνολο το έργο υλοποίησης του συνολικού ανοίγματος του ΕΜΣΤ».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η ημερομηνία, που το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του, πλησιάζει. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνουμε ότι μια σειρά από προβλήματα ζωτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τόσο τη λειτουργία του Μουσείου όσο και το σύνολο του έργου που οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία ως θεσμός του σύγχρονου πολιτισμού, μπαίνουν για μια ακόμα φορά κάτω από το χαλί. Και πολύ φοβόμαστε ότι θα εκραγούν ως βόμβα στα θεμέλιά του, όταν κοπούν οι κορδέλες, αποχωρήσουν οι επίσημοι και σβήσουν οι κάμερες.
Η επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας –την οποία υιοθέτησε και η σημερινή– δηλαδή να οδηγηθεί το ΕΜΣΤ προς τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής του με έναν μεταβατικό διευθυντή που προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί και με τη συνδρομή εξωθεσμικών παραγόντων, έχει αποδειχθεί επιεικώς άστοχη και αναποτελεσματική. Η άρνηση του μεταβατικού διευθυντή να αναλάβει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από τον Ιδρυτικό Νόμο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΕΜΣΤ και δυσκολεύει στο έπακρο τη διεκπεραίωση των καθηκόντων των υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, η εμπλοκή εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία του Μουσείου και η υποκατάσταση από μέρους τους του ρόλου του διευθυντή, δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση και δυσλειτουργίες.
Δεν θα σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε, το τεράστιο κενό που υπάρχει στο προσωπικό του ΕΜΣΤ, αφού 32% των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων που προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας παραμένουν κενές.
Το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ δεν έχει αγγίξει καθόλου το θέμα της διάρθρωσης του Φορέα και της εφαρμογής του οργανογράμματος, ενώ και ο ίδιος ο ΕΚΛ έχει απίστευτα κενά ως προς το σύνολο των διαδικασιών που θα πρέπει να διέπουν τον φορέα.
Καθώς προχωράει το έργο της εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής, οι εργαζόμενοι έχουμε εντοπίσει και επισημάνει μια σειρά από αστοχίες, παραλείψεις, προβλήματα και λάθος εφαρμογές, αναφορικά με μέρος των εργασιών και του εξοπλισμού που συνιστούν ως αρθρωμένο σύνολο το έργο υλοποίησης του συνολικού ανοίγματος του ΕΜΣΤ. Αντί η διεύθυνση, η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ακούσουν και να διερευνήσουν τις επισημάνσεις των εργαζομένων, έχουμε δει το τελευταίο διάστημα να ενορχηστρώνονται μεθοδεύσεις απαξίωσης και υποβιβασμού τους με στόχο τη μετάθεση σε αυτούς ευθυνών που σε κάθε περίπτωση βαραίνουν άλλους παράγοντες.
Αν μέχρι σήμερα το Μουσείο έχει καταφέρει να λειτουργήσει χωρίς διάρθρωση, χωρίς συγκεκριμένο καθορισμό των υπαλληλικών αρμοδιοτήτων και με μια απούσα Διεύθυνση, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες και στο φιλότιμο των εργαζομένων του. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει περισσότερο από εμάς, το ΕΜΣΤ ανοιχτό στην κοινωνία και λειτουργικό για τους επισκέπτες του.
Είμαστε αυτές και αυτοί, που σε δύσκολες συνθήκες, έχουμε συμβάλει ώστε το ΕΜΣΤ από το 2000 έως σήμερα να έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 119 εκθέσεις, 200 δράσεις και προγράμματα _με την επισκεψιμότητα των εκθέσεων & δράσεων του σε Ελλάδα και εξωτερικό να αγγίζει τα 2.000.000 επισκέπτες _.
Το ΕΜΣΤ δεν έκλεισε ποτέ. Μπορεί να ανέστειλε την εκθεσιακή του δραστηριότητα στις αρχές του 2019, αλλά δεν σταμάτησε ούτε στιγμή το έργο του, που αφορά τη σύγχρονη τέχνη. Τα προγράμματα, η ερεύνα και η τεκμηρίωση συνεχίστηκαν και συνεχίζονται παράλληλα με το κοπιαστικό έργο της εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και της βελτίωσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του. Πρωταγωνιστές και παρόντες σε αυτή την άοκνη προσπάθεια είναι πρώτα από όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενές του.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ δεν θα ανεχθούμε καμία μετακύλιση ευθυνών και θα σταθούμε απέναντι σε μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους καταστατικούς στόχους του Μουσείου.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα Μουσείο ανοιχτό στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Παλεύουμε για:
• Αύξηση των οργανικών θέσεων εργασίας και κάλυψή τους από μόνιμο προσωπικό
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
• Επέκταση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών σε όλες εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων στα ΝΠΙΔ στις οποίες δεν καταβάλλονται, μολονότι αυτό συμβαίνει σε αντίστοιχες ειδικότητες εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.
Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr