Επέστρεψε στην Ελλάδα ο σκύφος του Σπύρου Λούη
Το αρχαίο αγγείο θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία όπου και θα είναι πλέον η μόνιμη στέγη του.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο σκύφος του Σπύρου Λούη, το αρχαίο ελληνικό αγγείο που δόθηκε ως δώρο στον θρυλικό μαραθωνοδρόμο, από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, το 1896, μετά την ιστορική νίκη του στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από σχεδόν έναν αιώνα. Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στη Γερμανία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster όπου και εντοπίστηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γιώργο Καββαδία, μετά από ενδελεχή έρευνα.
Η σπουδαιότητα του αγγείου αυτού με την παράσταση αγώνα δύο δρομέων υπό το βλέμμα των κριτών, όπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «δεν εναπόκειται τόσο στο γεγονός ότι είναι έργο της αρχαιότητας, ούτε στην καλλιτεχνική του αξία –η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη-, αλλά στο ότι συνδέεται συγχρόνως με ένα ξεχωριστό γεγονός και ένα σημαντικό πρόσωπο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας».
Ο μελανόμορφος σκύφος του 6ου π.Χ αιώνα βρέθηκε στο γερμανικό μουσείο μετά την αγορά της συλλογής του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Werner Peek ο οποίος είχε ζήσει στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 1930 – 1937. Αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται πράγματι για τον Σκύφο του Σπύρου Λούη η ελληνική πλευρά απέστειλε επίσημο αίτημα διεκδίκησης του στη χώρα μας και μετά από σειρά συζητήσεων έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή του.
«Υπάρχουν στιγμές, όπως η σημερινή, που συμβαίνουν μόνο μία φορά και αφήνουν μία σφραγίδα. Είναι τιμή μου να συνοδεύω τον σκύφο στην Ελλάδα. Είμαι Φυσικός και δεν μπορώ να μιλήσω για το μέγεθος της αρχαιολογικής του αξίας, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι είναι υπέροχος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επιστροφή του, γνωρίζοντας ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Μαραθώνιος» δήλωσε με νόημα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του του Münster ενώ η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μαρία Λαγογιάννη πρόσθεσε πως αυτή η κίνηση «δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός των λαών».
Όπως ανακοινώθηκε το αγγείο θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία όπου και θα είναι πλέον η μόνιμη στέγη του. Η υπουργός Πολιτισμού μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα η αφή της φλόγας στις 12 Μαρτίου του 2020 και η αγαθή τύχη της επιστροφής του συγκεκριμένου σκύφου στην Ελλάδα και στην Αρχαία Ολυμπία, ας είναι η αφορμή της ενδυνάμωσης ξανά του συγκεκριμένου μουσείου το οποίο, δυστυχώς, έχει ατονήσει.
«Οφείλουμε να έχουμε Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα και δη στην Αρχαία Ολυμπία και όχι μόνον στη Λωζάνη. Με όλο τον σεβασμό και την αγάπη στον φίλο Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ανάγκη, δικαιούται και οφείλει συγχρόνως να έχει ένα μουσείο για την ιστορία των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, εμμέσως είναι και μια προσφορά τιμής στους συναδέλφους αρχαιολόγους του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου, των γερμανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια ανασκάπτουν τον χώρο. Εμμέσως λοιπόν, με την κίνηση αυτή, τιμούμε και εκείνους και αναγνωρίζουμε την προσφορά τους στην ελληνική Αρχαιολογία και στην ελληνική Ιστορία» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε πως «έχει ήδη ανοίξει μια συζήτηση για την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που ανήκουν στην Ελλάδα».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr