92 χρόνια Εθνικός Αστέρας: Όταν το ποδόσφαιρο παράγει πολιτισμό
Μια μελοποιημένη ποδοσφαιρική «συμφωνία» προς τιμήν δύο Ισπανών ποιητών που λατρεύουν την Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός πιάστηκαν χέρι-χέρι, στην εκδήλωση των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα, για τη συμπλήρωση 92 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, στο δημαρχείο της Καισαριανής, τη Δευτέρα (21/10), υπό την αιγίδα του δήμου, καθώς και του Ινστιτούτου Θερβάντες. «Ένας Ισπανός ελληνιστής ποιητής, στην ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, μιας πρωτοβουλίας του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Εθνικού Αστέρα, Νίκου Μάλλιαρη, ο οποίος έχει να παρουσιάσει πληθώρα κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών στο χώρο του αθλητισμού. Ποίηση, ζωγραφική και μουσική, δημιουργίες από διαφορετικές μορφές τέχνης δηλαδή, με κοινή αφετηρία έμπνευσης το ποδόσφαιρο, συγκεράστηκαν, δημιουργώντας μίξη συναισθημάτων στο ακροατήριο. Εξάλλου, και το πάνελ αποτέλεσε μια σύνθεση διαφορετικών κόσμων που έχουν ως κοινό παρονομαστή την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Σε αυτό βρέθηκαν μεγάλες δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Χρήστος Αρδίζογλου, ο Ισπανός ποιητής Άλμπερτ Γκαρθία Ερνάντεθ και ο Ισπανός ελληνιστής συγγραφέας Μπαρτομέου Γίνας Φέρα, ανάμεσα σε άλλους.
Ο τιμώμενος ποιητής, Άλμπερτ Γκαρθία Ερνάντεθ, αφού μίλησε για τη δύναμη της ποίησης, αποκάλυψε για την πρόσκληση να διαβάσει ποιήματά του στο δημαρχείο της Καισαριανής: «Μια ημέρα με πλησίασε ένας πρώην ποδοσφαιριστής, ο Νίκος Μάλλιαρης, με ένα σχέδιο μισοπάλαβο, στο στυλ του... Ζορμπά, να ενώσουμε την Μπάρτσα και το ελληνικό ποδόσφαιρο με την καταλανική και την ελληνική κουλτούρα. Μια καινούρια έκπληξη, γιατί ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα μπορούσα να μιλήσω για κουλτούρα, για πολιτική κ.τ.λ., με έναν ποδοσφαιριστή. Καλά, ίσως θα μπορούσα να κάνω κάτι με τον Γκουαρντιόλα ή με τον Βαλντάνο, όμως με έναν ποδοσφαιριστή; Αρκεί μόνο να δεις μια συνέντευξη ενός παίκτη που δεν μπορεί να σχηματίσει περισσότερο από μια απλή πρόταση. Και... μπάρκαρα με το καράβι του Νίκου. Και εδώ με έχουν. Ένας ιστορικός τόπος... απαγγέλλοντας ανάμεσα σε καλλιτέχνες και σε ποδοσφαιριστές. Απίστευτο!».
Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος απήγγειλε το ποίημά του «Ωδή στον παίκτη της Α.Ε.Κ. και της Εθνικής Χρήστο Αρδίζογλου». Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Χρήστος Αρδίζογλου, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάντησε στην ερώτηση αν θεωρεί πως το ποδόσφαιρο παράγει πολιτισμό: «Ναι! Το ποδόσφαιρο παράγει πολιτισμό! Παραδείγματος χάρη έχοντας προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσες χαρές, σε τόσο πολύ κόσμο, ενέπνευσα έναν ποιητή. Το ποδόσφαιρο ενώθηκε με την ποίηση».
Όταν αγωνιζόταν ο Χρήστος Αρδίζογλου μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχε εμπνεύσει έναν ποιητή να γράψει για εκείνον; «Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, τότε μόνο κατάλαβα τι εστί Χρήστος Αρδίζογλου, την αγάπη του κόσμου και βέβαια την αγάπη του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου. Με λάτρευε και όπως είδατε με λατρεύει ως άνθρωπο και ως αθλητή. Φαίνεται ότι ο Γιώργος Μαρκόπουλος ερχόταν στο γήπεδο γιατί προσέφερα θέαμα και έκανα τον κόσμο να περνά δύο ώρες ευχάριστα». Ο Χρήστος Αρδίζογλου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχετικά με όσα έχουν αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο εν συγκρίσει με την εποχή που αγωνιζόταν εκείνος, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στους νέους ποδοσφαιριστές: «Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα περισσότερο τρέξιμο παρά τεχνική, αλλά δυστυχώς ειδικά στην Ελλάδα δεν δίνει θέαμα ώστε να προσφέρει ποιότητα στον φίλαθλο». Και ως προς το μήνυμα που στέλνει στα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ο Χρήστος Αρδίζογλου είπε: «Να έχουν πειθαρχία και να βγουν καλοί άνθρωποι στην κοινωνία. Είναι το βασικότερο!»
Ο εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης, Νίκος Μάλλιαρης, τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Η φιλοδοξία μας είναι να αναδείξουμε το παλιό καλό ποδόσφαιρο, το οποίο απέπνεε και κοινωνικότητα και πολιτισμό και αλληλεγγύη. Μέσα από μια προσφυγογειτονιά, όπως η ποδοσφαιρομάνα Καισαριανή, ο Εθνικός Αστέρας και οι παλαίμαχοί του δίνουν το στίγμα ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να το αγκαλιάσει η κοινωνία, να συμμετάσχουν στη διοίκηση των σωματείων οι φίλαθλοι, οι παλαίμαχοι και γενικότερα οι φίλοι του πολιτισμού, όπως είδατε και σε αυτή την εκδήλωση, ανθρώπους που είναι επιφανείς καλλιτέχνες, λάτρεις του ποδοσφαίρου που εμπνέονται από αυτό, ώστε κάποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο να πλησιάσει το ευρωπαϊκό. Να είναι θέαμα, να είναι συμμετοχή, να παράγει ήθος και πολιτισμό».
Ποιήματα του Άλμπερτ Γκαρθία Ερνάντεθ, μεταφρασμένα στα ελληνικά, απήγγειλαν οι ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος, Σωτήρης Παστάκας, Στέλιος Καραγιάννης, Βάσω Ιορδάνου Κοσμίδου και η ηθοποιός Ουρανία Μπάσλη. Διαβάστηκαν επίσης κείμενα του Ισπανού ελληνιστή συγγραφέα Μπαρτομέου Γίνας Φέρα, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Η Ιωάννα Φόρτη τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Σταύρο Ξαρχάκο και Μάνο Χατζιδάκι. Στο πιάνο τη συνόδευσε ο Γιώργος Γουρζουλίδης και στην κιθάρα ο Αντώνης Παπαγγελής.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πίνακες με θέμα το ποδόσφαιρο, των ζωγράφων Π. Ζουμπουλάκη, Ι. Παπανελόπουλου, Β. Διονυσόπουλου και Ν. Οικονομίδη.
Την εκδήλωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συνδιοργάνωσαν με τον δήμο Καισαριανής η διεθνής επιθεώρηση ποίησης ΕΡΑΤΩ και η πανελλαδική πρωτοβουλία φιλάθλων ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr