Βουλευτές καταδικάζουν την πώληση αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Αιγύπτιοι και Βρετανοί βουλευτές εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σχετικά με τις πωλήσεις αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, όπως πρόσφατα της κεφαλής του Τουταγχαμών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε σκληρή γλώσσα ήταν γραμμένη η δήλωση της βρετανο-αιγυπτιακής κοινοβουλευτικής ομάδας, που παρουσίασε χθες η "Αλ Αχράμ", με την οποία βουλευτές των δύο χωρών καταδίκασαν τη δημοπρασία του Οίκου Christie's για την πώληση «κλεμμένων αιγυπτιακών αντικειμένων», συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής του βασιλιά Τουταγχαμών στο Λονδίνο, παρά την κατακραυγή από τις αιγυπτιακές αρχές.
«Η πώληση αιγυπτιακών αντικειμένων παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις της UNESCO που απαγορεύουν την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και οι οποίες επιτρέπουν επίσης στην Αίγυπτο να ανακτήσει παράνομα λαθραία αντικείμενα που είναι καταχωρημένα σε διεθνή μουσεία», αναφέρεται.
Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω δημοπρασία στο Λονδίνο παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις, συνθήκες και συμφωνίες λόγω έλλειψης εγγράφων ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, η αιγυπτο-βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε την εκτίμησή της στις χώρες που συνεργάστηκαν με την Αίγυπτο για την ανάκτηση πολλών από τις κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αίγυπτος κατόρθωσε να ανακτήσει 1.100 αντικείμενα το 2016 και το 2.017 από 20 χώρες.
Η μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε τη λύπη της και για «τη σιωπή της UNESCO σε αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα κατά τρόπο που να αμφισβητείται η αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού».
Οι βουλευτές εκφράζουν επίσης την έκπληξή τους «για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αίγυπτο να αποδείξει ότι αντικείμενα όπως η κεφαλή του βασιλιά Τουταγχαμών είναι αιγυπτιακά, απαιτώντας από τον ιδιοκτήτη, και όχι αυτόν που έκλεψε, να αποδείξει την κυριότητα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, καλούν την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τη συνεργασία της με τις βρετανικές αρχαιολογικές αποστολές που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο» και τη βρετανική κυβέρνηση «να συνεργαστεί για να σταματήσει την παράνομη πώληση αρχαιοτήτων».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr