Μηχανισμός Αντικυθήρων: Αναγνωρίστηκε η παγκόσμια συμβολή του στην επιστήμη και την τεχνολογία
Η επίσημη απονομή της τιμητικής πλακέτας από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑSME) θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης, ανακήρυξε τον Μηχανισμό Αντικυθήρων ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑSME) αναγνωρίζοντας έτσι την εξαιρετική σημασία του στην ιστορία και στην εξέλιξη της μηχανολογικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Ετσι, την επόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, θα γίνει και η επίσημη απονομή της τιμητικής πλακέτας, στην κεντρική αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνωρισμένοι Ελληνες και Αμερικανοί επιστήμονες θα κάνουν σύντομες ανακοινώσεις ως προς την ιδιαίτερη συμβολή του Μηχανισμού στην επιστήμη, αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα εκπληκτικό από κάθε άποψη εύρημα του 1ου αι. π.Χ., βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 και από τότε δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα για τη τεχνική του περιπλοκότητα.
Αλλωστε, ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια. Είναι κατασκευασμένος από μπρούντζο, βρισκόταν εγκιβωτισμένος σε ξύλινο πλαίσιο και ανασύρθηκε από ψαράδες λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, σε βάθος περίπου 40-65 μέτρων, μαζί με άλλους θησαυρούς. Στις 17 Μαΐου 1902, ο Βαλέριος Στάης, αρχαιολόγος και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν ο πρώτος που πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολυσύνθετο μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που έχει διασωθεί και σύμφωνα με την πιο πιθανή θεωρία, αποτελεί έναν αστρονομικό και ημερολογιακό αναλογικό υπολογιστή. Το μικρό μέγεθος του μηχανισμού, τα λεπτομερή συστήματα οδοντωτών τροχών, τα διαφορικά και επικυκλικά γρανάζια, καθώς και το σύστημα πίρου-σχισμής αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μηχανικοί της Ελληνιστικής περιόδου είχαν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδίαση μηχανισμών με οδοντωτούς τροχούς από αυτή που μαρτυρείται στις γραπτές πηγές.
Ανάλογοι σύνθετοι μηχανισμοί δεν θα εμφανιστούν ξανά στην Ευρώπη μέχρι τα μηχανικά ρολόγια του 13ου αιώνα – κάτι που προσδίδει στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ακόμη περισσότερη αξία και σημασία. Οσο για την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 4μ.μ, δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής, ενώ οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr