Μουσείο Ακρόπολης: Γενέθλια στην υπόγεια γειτονιά
Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων ανοίγει για το κοινό η υπόγεια ανασκαφή των 4.000 τ.μ., που αποκάλυψε μια ολόκληρη αρχαία γειτονιά της Ακρόπολης, σε επάλληλες φάσεις, με τα λουτρά, τα δημόσια αποχωρητήρια, τις κατοικίες, την αίθουσα συμποσίων και τα εργαστήρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Είναι μία ιστορική επέτειος η 10η Ιουνίου 2019 για το Μουσείο Ακρόπολης: Κλείνει δέκα χρόνια λειτουργίας, παγκόσμιας καταξίωσης, αποδοχής, λάμψης, κύρους, αναγνώρισης. Και το γιορτάζει δεόντως με εκθέσεις, μοναδικά εκθέματα και διεθνείς διακρίσεις, όπως η πρόσφατη του ICOM που το κατατάσσει στα 5 πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου – όπως αποκάλυψε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.
Πάνω απ’ όλα, όμως, με αφορμή αυτήν την σπουδαία επέτειο ανοίγει, από την Παρασκευή 21 Ιουνίου, για το κοινό η υπόγεια ανασκαφή των 4.000 τ.μ., μία ολόκληρη αρχαία γειτονιά της Ακρόπολης με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια, σε επάλληλες φάσεις, με τα λουτρά, τα δημόσια αποχωρητήρια, τις κατοικίες, την αίθουσα συμποσίων και τα εργαστήρια.
Μάλιστα, αυτό το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό παλίμψηστο σύντομα θα εμπλουτιστεί με έκθεση των πιο αντιπροσωπευτικών ευρημάτων της ανασκαφής που μαρτυρούν την καθημερινότητα των Αθηναίων - ήδη από την εποχή του 5ου π.Χ. αιώνα. Ανάμεσα στις ξύλινες πασαρέλες έχουν τοποθετηθεί πινακίδες οι οποίες ενημερώνουν τους επισκέπτες για το τι ήταν εκεί, αιώνες πριν και μάς κατατοπίζουν για τα 1.300 κινητά ευρήματα που πλαισιώνουν τις οικίες.
«Δεν έχουμε μια ανασκαφή την οποία στεγάσαμε. Εχουμε ενσωματώσει μια ανασκαφή στην αρχιτεκτονική του Μουσείου ως έκθεμα. Είναι μια ολίγον ασυνήθιστη αντίληψη, αλλά ήταν αναγκαίο να γίνει για να μπορεί η ανασκαφή να δεθεί με το Μουσείο Ακρόπολης», είχε δηλώσει πέρσι το καλοκαίρι ο Δημήτρης Παντερμαλής και πλέον αυτή η αρμονική συνύπαρξη έρχεται να προσδώσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στην περιδιάβαση του επισκέπτη μέσα στο μουσείο και… κάτω από αυτό!
Στο πλαίσιο των εορτασμών έχει στηθεί από τις 11 Ιουνίου και μία αποκαλυπτική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Σμίλη και Μνήμη» για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης και τη συμβολή της μαρμαροτεχνίας στο τελικό αποτέλεσμα των αναστηλώσεων. Επίσης, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, το κοινό τους Μουσείου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλία υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με οκταμελή ορχήστρα Ελλήνων σολίστ.
Και, ακόμη, την Πέμπτη 20 Ιουνίου οι πόρτες του Μουσείου θα είναι ανοιχτές για το κοινό και η είσοδος στους χώρους της μόνιμης συλλογής ελεύθερη από τις 08.00 το πρωί μέχρι και τις 20.00 το βράδυ. Με στόχο κάθε χρόνο το μουσείο να κατέχει και μια διάκριση, ο κ. Παντερμαλής αναφερόμενος στην μουσειακή πολιτική τόνισε μεταξύ άλλων: τη δημιουργία αναπαραστάσεων με βάση τη ψηφιακή τεχνολογία για την ανάδειξη της μεγάλης συλλογής, καθώς και την κατασκευή γέφυρας στην περιοχή της δυτικής ζωφόρου, ώστε ο επισκέπτης να βλέπει από κοντά την θαυμαστή δεξιοτεχνία με την οποία σμιλεύτηκαν τα γλυπτά.
Από την εορταστική ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο, στη θέση τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παντερμαλή, αυτό που θα γίνει εντελώς απρόσμενα, «κάπως έτσι γίνονται όλα» ανέφερε, «ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η διαρκείς πίεση από ελληνική πλευράς για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr