Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι νικητές και οι εκπλήξεις
Διαβάστε όλα όσα έγιναν λίγο πριν πέσει η αυλαία της διοργάνωσης, σε ένα κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απουσίες βραβευμένων, κενά αμηχανίας, χλιαρά χειροκροτήματα, σε ένα κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, όπου έπεσε πριν από λίγο η αυλαία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο Βρετανός φωτογράφος, Ρίτσαρντ Μπίλινχαμ, που πέρασε στον Κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο-“Θόδωρος Αγγελόπουλος” και 8.000 ευρώ, για την ταινία του “Ρέι και Λι”, αλλά ο ίδιος δεν βρέθηκε στην απονομή, δεν έστειλε καν ένα ευχαριστήριο μήνυμα.
Αντίθετα, τις ευχαριστίες της προς την κριτική επιτροπή, αλλά και τους θεατές του Φεστιβάλ έστειλε μέσω βίντεο η Γερμανίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας “Όλα Καλά”, Εύα Τρόμπις, που απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο.
Η έκπληξη της βραδιάς άκουγε στο όνομα Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ, το “Διαβολόψαρο” του οποίου πήρε τον Αργυρό Αλέξανδρο, το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης για τη φωτογραφία του Ναβαροφάατ Ρουνγκφιμπουνσοφίτ -το όνομα το πρόφεραν συλλαβή προς συλλαβή-, αλλά και το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρώπινες Αξίες”.
Αυτό το τελευταίο έδωσε την ευκαιρία στον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κουράκη να... συστήσει στο κοινό την ταινία, το θέμα της οποίας είναι οι διώξεις των Ροχίνγκια μιας μειονότητας στην Μιανμάρ, που αριθμεί 1,3 εκατ. ψυχές, χωρίς ιθαγένεια.
Η παρούσα υπουργός Πολιτισμού, Μυσρίνη Ζορμπά, αναφέρθηκε στην κοπιαστική δουλειά όλων όσων ασχολούνται με τον Κινηματογράφο και φέρνουν, όπως είπε, “ταινίες για μια άλλη πραγματικότητας, πέρα από αυτήν που ζούμε”.
Εύστοχος και ευδιάθετος ο ηθοποιός, Γιώργος Νανούρης που παρουσίασε την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων, διασκέδασε ακόμη και την απουσία των βραβευμένων, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως “το Φεστιβάλ θα φροντίσει ώστε να παραλάβουν τα βραβεία τους”.
Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Γιάκομπ Σιντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία “Ο Ένοχος” του Δανού Γκούσταφ Μέλερ, ενώ εκείνο της Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκαν εξ ημισείας η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία “Η Δουλειά της” του Νίκου Labôt, Ελλάδα και η Ένε Σουάρτς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Όλα Καλά” της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις.
Την κριτική επιτροπή του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελούσαν η διευθύντρια του Μουσείου Κινηματογράφου του Άμστερνταμ Σάντρα ντεν Χάμερ, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Ράντου Ζούντε, η Ιρανή ηθοποιός Φατεμέ Μποταμέντ-Αριά (γνωστή ως Σιμίν), ο Ισπανός σκηνοθέτης και μουσικός Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα και η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ιστορικός τέχνης, Συραγώ Τσιάρα.
Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας “Κορίτσι” του Λούκας Ντοντ, που αποτελεί την επίσημη πρόταση του Βελγίου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το 2019. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το φιλμ αφηγείται την υπερπροσπάθεια της Λαρά, μιας έφηβης μπαλαρίνας, που γεννήθηκε αγόρι και κρύβει το φύλο της μέχρι να προχωρήσει σε εγχείριση. Προπονείται σκληρά, καλύπτοντας με μονωτική ταινία τα γεννητικά της όργανα και παλεύει με τις ορμόνες που εκρήγνυνται και την εξωθούν στα άκρα.
Η ταινία που κέρδισε κοινό και κριτικούς στο φετινό 71ο Φεστιβάλ των Κανών και χάρισε στον 26χρονο Βέλγο σκηνοθέτη το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, μοιάζει σαν μια αλλόκοτη Λίμνη των Κύκνων, όπου η Λαρά παγιδευμένη σε ένα σώμα που δεν θέλει, αγωνίζεται να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr