Μίμης Πλέσσας: Οι άνθρωποι που τον σημάδεψαν - Φίλοι και εχθροί
Οι σπουδαίες συνεργασίες αλλά και αυτές που τον πλήγωσαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένας καλλιτέχνης που αγαπήθηκε όσο λίγοι στη χώρας. Ο Μίμης Πλέσσας που πέθανε σε ηλικία 99 ετών, θεωρήθηκε δάσκαλος και ευεργέτης για πολλούς. Άλλοι πάλι τον χρησιμοποίησαν για ν' αναδειχθούν. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την αξία του και το σπάνιο ταλέντο του.
Εγχώριοι αλλά και παγκόσμιου βεληνεκούς σταρ είχαν την ευκαιρία και την τιμή να συνεργαστούν μαζί του σε μία καλλιτεχνική πορεία που μετράει κοντά στα 80 χρόνια ζωής. Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ μέχρι τον Τόλη Βοσκόπουλο και τη Μαρινέλλα, ο Μίμης Πλέσσας χάρισε μερικές μουσικές συνεργασίες που θα μείνουν για πάντα στο πάνθεον της ελληνικής μουσικής.
Τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό και η αγάπη για την τζαζ
Από μικρή ηλικία ο Μίμης Πλέσσας έδειξε την έφεσή του στη μουσική και το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται γρήγορα. Μάλιστα σε παιδική ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα κάλυψε όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο. Διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.
O Mίμης Πλέσσας διάβαζε συνέχεια και ήταν επιμελής και πανέξυπνος μαθητής. Πέρασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50. Μα το σαράκι της μουσικής τον έτρωγε συνέχεια. Λάτρευε την τζαζ και έτσι άρχισε να παίζει σε μικρά αμερικανικά κλαμπάκια. Άρχισε να παίζει δίπλα σε μύθους της αμερικανικής και παγκόσμιας τζαζ, όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Κόλμαν Χόκινς, ο Λέστερ Γιανγκ και ο Χάρι Τζέιμς.
Η συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Τα πρώτα χρόνια του στις ΗΠΑ πάντως, ήταν δύσκολα. Λεφτά δεν υπήρχαν και έτσι έκανε διάφορες δουλειές, ή απαντούσε σε διαγωνισμούς γνώσεων στο ραδιόφωνο με βραβείο δέκα δολάρια για να επιβιώσει.
Θα μπορούσε να είχε μείνει στις ΗΠΑ και να κάνει καριέρα εκεί, αλλά η φλόγα της επιστροφής στην Ελλάδα έκαιγε μέσα του και έτσι γύρισε πίσω στα πάτρια εδάφη. Εδώ πήρε την μεγάλη απόφαση. Έβαλε για πάντα στο ντουλάπι την φυσική, τα μαθηματικά, τη χημεία και αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Παράλληλα αποφάσισε να κάνει και τον επιχειρηματία.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, προσπάθησε να δουλέψει ως χημικός. Ένας παιδικός φίλος του, όμως, ο Μανώλης Νικολούδης τον πείθει να ανοίξουν το πρώτο ιδιωτικό στούντιο ηχογραφήσεων, το Στούντιο Αλφα. Αργότερα κάποιοι επενδυτές τους έπεισαν να το μετατρέψουν σε κινηματογραφικό στούντιο και έτσι γεννήθηκε το στούντιο ΑΤΑ.
Μάλιστα από το στούντιο του Μίμη Πλέσσα πέρασαν πολλοί ακόμα και σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ.
Εκείνοι που τον πρόδωσαν
Σχεδόν πέντε χρόνια πριν ο Μίμης Πλέσσας έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού και μίλησε για τις επιτυχίες του, αλλά και την εκμετάλλευση από τους καλλιτέχνες που έκαναν καριέρα με τα τραγούδια του.
Για τον Γιώργο Κατσαρό είχε πει: «Η σχέση με τον Γιώργο είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Τον Γιώργο τον λέω "μαεστράκι", δούλευε σε πολύ δύσκολες δουλειές», και τόνισε: «Εκτιμούμε ο ένας τον άλλον, σπάνιο ανάμεσα σε δύο συναδέλφους σολίστες». Για την εμφάνισή τους στο Γυάλινο αποκάλυψε ότι μαζί τους θα ήταν και ο αλησμόνητος Γιάννης Σπανός, που έφυγε πρόσφατα τόσο ξαφνικά από τη ζωή. «Έχω την εντύπωση ότι ακόμα χρωστάω στον Γιάννη», είπε ο Μίμης Πλέσσας ενώ τόνισε ότι έχει καημό που δεν κατάφερε να πάει στην κηδεία του.
«Δεν παίξανε ποτέ μπουνιές οι καριέρες μας. Η συνεργασία του με τη Μπαρντό ήταν αντίστοιχη με τη δική μου με την Αλίκη. Δεν είχε να ζηλέψει ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε. Στην ερώτηση αν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ του ίδιου και των υπολοίπων συνθετών, είπε: «Ανταγωνισμός δεν υπήρχε. Μπορούσε κανείς να γράψει αυτά που έγραφα εγώ; Σεβασμός υπήρχε».
Σχετικά με τη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο τότε και στην οποία δεν ήθελε να συμμετέχει ο Γιάννης Πουλόπουλος είπε: «Τραγουδάει τις τραγουδάρες που με τόση αγάπη του έδωσα και με τις οποίες έγινε "ο" της εποχής του».
Η Κατοχή, η Τζένη Βάνου και η εκμετάλλευση των τραγουδιών του
Ο Μίμης Πλέσσας συγκλόνισε περιγράφοντας τα βασανιστήρια στην Κατοχή: «Να πονάνε τα δόντια μου να πονάνε τα νύχια μου. Με λυσσάξανε στο ξύλο στη Γκεστάπο. Μου βγάλανε τα νύχια, μου σπάσανε τα δόντια, μου έριχναν μπουνιές, μου έσπασαν τη γνάθο». Για την Τζένη Βάνου, την οποία ο ίδιος έκανε τραγουδίστρια είπε: «Τέτοιο αηδόνι θα παρουσιαζόταν ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια».
Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, που έχει γράψει 3.220 τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες απαντώντας στην ερώτηση αν τον εκμεταλλεύτηκε ποτέ κανείς απάντησε εμφατικά: «Όλοι. Με άφησε και κανείς ανεκμετάλλευτο; Με την κάκιστη έννοια το λέω. Και με αυτά τα τραγούδια έκαναν τις τεράστιες καριέρες τους», είπε με παράπονο για κάποιους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε. Τέλος, παραδέχτηκε με συγκίνηση ότι η κόρη του είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να φανταστεί ότι θα έχει και τη θαυμάζει πολύ.
Η γυναίκα που του στάθηκε όσο κανείς
Η Λουκίλα Καρρέρ ήταν η τελευταία σύζυγος του Μίμη Πλέσσα και ένας πραγματικός βράχος δίπλα του. Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν εκείνη στάθηκε δίπλα του σε κάθε δυσκολία και τον συντρόφευε με αγάπη και θαυμασμό. Μάλιστα, ο αείμνηστος συνθέτης ξεψύχησε στην αγκαλιά της όπως αποκάλυψε.
Η Λουκίλλα Καρρέρ δήλωσε: «Τον ευχαριστώ για όσα ζήσαμε. Είχε σταματήσει να τρώει και να πίνει τις τελευταίες τρεις μέρες. "Πιες λίγο νερό", του λέω να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας. Του είπα πόσο ωραία χρόνια πέρασα, ευχαριστώ για όλα, για το παιδί μας, για όλα», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Άκουσε αυτό που ήθελε και κάνει ένα "ααχ" και κατέρρευσε. Ήταν ευλογημένο το τέλος, λες και το ήξερα και του έκανα αυτή την ερωτική εξομολόγηση».
Όπως είπε κλείνοντας, θεωρεί «ευλογία» το ότι άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της. «Έφυγε στην αγκαλιά μου, αυτό είναι ευλογία», ανέφερε.
Η αγάπη της οικογένειας του
Πέρα από τη Λουκίλα Πλέσσα Καρρέρ, ολόκληρη η οικογένεια του στάθηκε δίπλα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, στα εύκολα και στα δύσκολα. Μεταξύ αυτών και ο Στέφανος Κορκολής, ανιψιός του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.
Ο επίσης καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, θέλησε με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του θείο. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε ένα βίντεο που παίζουν μαζί πιάνο και στη λεζάντα της δημοσίευσής του έγραψε: «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου θείε. Καλό σου ταξίδι τεράστιε Μίμη Πλέσσα».
Μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», ο Στέφανος Κορκολής δήλωσε για την τελευταία φορά που τον είδε από κοντά: «Τον συνάντησα μέσα στο καλοκαίρι, πήγα να τον επισκεφτώ, παίξαμε πιάνο όπως συνηθίζαμε να παίζουμε πάντα, να αυτοσχεδιάζουμε οι δυο μας. Είπαμε τα δικά μας, δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε μια συναυλία που ονειρευόμασταν και θα λεγότανε "Τα δικά μας" και θα ήμασταν απέναντι στα δύο πιάνα».
Στη συνέχεια, αποκάλυψε τη συμβουλή που του είχε δώσει κατά το ξεκίνημά του. «Θα θυμηθώ μια φράση που μου είχε πει όσο ήμουν πολύ πιτσιρικάς, λίγο πριν φύγω για το Παρίσι. Είχε πει "αγόρι μου γλυκό, Στεφανάκο, εκεί που θα πας, κοίτα να μεγαλουργήσεις να μάθεις από τους δασκάλους σου. Κοίτα να υπηρετήσεις τη μουσική και αυτή θα σε ανταμείψει"», λέει.
Το αντίο της Άντζελας Γκερέκου
Η στενή οικογενειακή φίλη του Μίμη Πλέσσα, Άντζελα Γκερέκου αποχαιρέτησε τον συνθέτη με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Σε αυτή, δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες του Μίμη Πλέσσα με τον αείμνηστο Τόλη Βοσκόπουλο, αλλά και την ίδια και την κόρη της, Μαρία.
Στη λεζάντα της ανάρτησής της έγραψε: «Πριν λίγες ώρες.. σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες...για τον Μίμη μας... O φίλος μας η οικογένεια μας.... Ο σπουδαίος συνθέτης μας Μίμης Πλέσσας. Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια!!! Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας.... πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας... έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Πέρα από τα μουσικά σου σπάνια δώρα που έδωσες σε όλους απλόχερα, θα θυμάμαι πάντα την απαράμιλλη ευγένεια σου, το ήθος, την γλυκύτητα σου... Σπάνια χαρίσματα. Η σκέψη μας δίπλα στην λατρεμένη σου Λουκίλα και στην κόρη σου αυτές τις δύσκολες ώρες του αποχωρισμού. Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ.. Το ταξίδι συνεχίζεται... Καλό και ευλογημένο ταξίδι στο φως αγαπημένε μας Μίμη!!! Αθάνατος».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr