Άνοιγμα αρχαίας σαρκοφάγου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση (vid)
Η εκπομπή έδειξε πώς έγινε η έρευνα σε άλλους τάφους η οποία έφερε στο φως αγάλματα, φυλαχτά, αγγεία που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οργάνων και άλλες μούμιες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt Live» μεταδόθηκε από την ανασκαφή σε νεκρόπολη στην Μίνια, η οποία βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα δίκτυο διαδρομών στην περιοχή που οδήγησε σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη της ευγενούς ελίτ.
Η εκπομπή έδειξε πώς έγινε η έρευνα σε άλλους τάφους η οποία έφερε στο φως αγάλματα, φυλαχτά, αγγεία που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οργάνων και άλλες μούμιες μια εκ των οποίων είχε αποσυντεθεί σε σκελετό.
Η σαρκοφάγος που άνοιξε αποκάλυψε εντυπωσιακά ευρήματα. Μια σχεδόν ανέγγιχτη μούμια τυλιγμένη σε λινό σάβανο, περιτριγυρισμένη από θησαυρούς και χρυσό, ενθουσίασε τους αρχαιολόγους και όσους τηλεθεατές παρακολουθούσαν το πρόγραμμα.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό, αυτό είναι απίστευτο», αναφώνησε ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος της Αιγύπτου και πρώην υπουργός αρχαιοτήτων, ο οποίος είχε αναλάβει την αποστολή με τον Αμερικανό εξερευνητή Josh Gates που είχε το ρόλο οικοδεσπότη της εκπομπής.
Ένας εκπρόσωπος τoυ Discovery είπε στο AFP ότι το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Η μούμια ήταν αυτή του αρχιερέα του Θωθ, του αρχαίου αιγυπτιακού θεού της σοφίας και της μαγείας, και χρονολογείται στη 26η δυναστεία της Αρχαίας Αιγύπτου.
Το Κάιρο προσπαθεί να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να αναζωογονήσει τον τουρισμό που έπληξε την αναταραχή μετά την εξέγερση του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ερωτηθείς από το AFP για πιθανή οικονομική συμφωνία μεταξύ του καναλιού και του αιγυπτιακού κράτους για άδεια ώστε να κινηματογραφηθεί και να ανοίξει ο τάφος, ο εκπρόσωπος της Discovery αρνήθηκε να σχολιάσει.
«Είναι τελικά ένα τηλεοπτικό θέαμα - αλλά θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν τις αρχαιότητες και είναι μια καλή ευκαιρία προώθησης του τουρισμού, αν γίνει σωστά», δήλωσε ένας αιγυπτιακός αρχαιολόγος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος στην AFP. Ωστόσο, αναρωτιέται: «Αν πληρώνουν από ένα σημαντικό κανάλι στο υπουργείο, για να δείξουν αρχαιότητες, αναρωτιέμαι πού θα καταλήξει αυτό (σ.σ. το χρήμα)».
«Θα πάει στα πορτοφόλια του κράτους ή θα καταλήξει αλλού; Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα», είπε. Ο τουριστικός τομέας πάντως έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με τις αφίξεις να φτάνουν τα 8,3 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr